SEGA1119 發表於 2017-11-27 13:38

65寸OLED選擇苦惱中

小弟最近想換65寸電視心目中兩個品牌糾結中
1: SONY A1
2: Panasonic TH-65EZ1000H

自己用開Panasonic等離子電視對該品牌的質量非常滿意,部等離子服役6~7年狀態依然大勇!100H,5年全包,色準經多家鬼佬網評測好過SONY A1,但系就是價錢貴D
SONY A1 用家口碑好,是日本做。畫面也都相當唔錯,(部Panasonic TH-65EZ1000H唔知系唔系日本做)SNNY A1價錢好過Panasonic TH-65EZ1000H,SONY 保養2年,驚SONY 一過兩年就出問題!

但兩部機現在都不支持Dolby Vision,不知今後會唔會支持呢?

SEGA1119 發表於 2017-11-27 13:45

LG就唔考慮了,沒咩信心

bbbig 發表於 2017-11-27 14:00

SEGA1119 發表於 2017-11-27 13:45
LG就唔考慮了,沒咩信心

師兄,我都係 P 記 plsama 轉 LG oled
其實 S 同 P 都係用緊 LG 面板仲要係上一代加上 LG already support DV 都有三年保,其實都諗得過……

SEGA1119 發表於 2017-11-27 14:02

兩部電視了解后都有防燒印的自我維護功能,並不是網上流傳只有SONY A1 先至有

ndwong 發表於 2017-11-27 14:09

我刀用緊c7
我刀係用開600m轉c7
我刀要D時間先適應到部oled
最難適應係光度!
初初要set到35光度!
E+可以接受到50
用左兩三個星期!
暫暫時非常滿意!
C兄可以考慮吓!

wklie 發表於 2017-11-27 14:21

Sony A1 will support Dolby Vision via a firmware upgrade:
https://www.forbes.com/sites/johnarcher/2017/11/24/dolby-vision-on-sony-tvs-first-look-simply-stunning/#56019c5923f3

However, Panasonic 5 year warranty is also important.

galleryng 發表於 2017-11-27 14:30

Yes, Sony A1 will support Dolby Vision but Panasonic EZ1000H seems never support this even in future.

shrek-01 發表於 2017-11-27 14:59

Sony有2年加3個月保養(可加錢再多1年保養)

tiggerjason 發表於 2017-11-27 15:08

OLED 5年保養是非常, 非常 "物有所值"的!

hot_kwn 發表於 2017-11-27 15:20

5 year warranty is more important than DV.

頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 65寸OLED選擇苦惱中

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。