Cogor 發表於 2017-10-25 00:02

good88690 發表於 2017-10-24 23:40
4K UHD BDMV

噢,明白了,原來這樣。
如我用3.5寸電腦內置硬碟(座連線都喺USB 3.0)去駁落UDP 203去睇4K,咁佢最高支援容量喺幾大?
因小弟現有兩個3.5寸電腦內置硬碟,每個3TB,唔知會唔會唔兼容呢?
如行不到USB 3.0而跌落去2.0,咁樣會唔會無咁穩定?
以及播4K mkv/1080p mkv檔,如內裡有字幕附帶,可否直接調出?

wman 發表於 2017-10-25 07:29

噢,明白了,原來這樣。
如我用3.5寸電腦內置硬碟(座連線都喺USB 3.0)去駁落UDP 203去睇4K,咁佢最高支 ...

我 4TB 用到無問題 。
字幕如檔案内有 ,在字幕選項中可按出 。

marumaro 發表於 2017-10-25 09:02

good88690 發表於 2017-10-24 23:40
4K UHD BDMV

我有d吾明點解睇到4k UHD BDMV 但要JB先睇到BD BDMV。 BD BDMV 即係普通1080BDMV?

Gorgeous 發表於 2017-10-25 09:15

good88690 發表於 2017-10-25 09:15

噢,明白了,原來這樣。
如我用3.5寸電腦內置硬碟(座連線都喺USB 3.0)去駁落UDP 203去睇4K,咁佢最高支 ...

相信每部碟機, 夾每款硬碟都會有握手問題, 始終入面粒CONTROLLER部部唔同, 但大路既多數冇問題, 而203增經UPDATE過FW, 去支援多啲不同品牌既硬碟

2.5吋 SXAGXTE 4TB 硬碟, 都用到, 播得好流暢, 相信 3.5 外置供電的一樣得, 但始終咁多品牌既硬碟再配咁多品牌既插座, 冇百份百.

至於流暢問題, 當然硬碟越細容量+越大BUFFER+越快轉速既硬碟會比較好, 相反亦然.

good88690 發表於 2017-10-25 09:28

marumaro 發表於 2017-10-25 09:02
我有d吾明點解睇到4k UHD BDMV 但要JB先睇到BD BDMV。 BD BDMV 即係普通1080BDMV?

唔知呢, 或者係 4K 碟既保護被破得好切底

BD (即係一般藍光BLURAY DISC), 要JB 先完美睇到 ISO, 而BDMV 就唔完美咁睇到(睇返樓上CHING講解)

4K UHD (即係而家既 4K 碟), 唔使 JB 都完美睇到 BDMV

Cogor 發表於 2017-10-25 11:55

咁我想再問,如果播4K mkv/1080p mkv 檔,能否出到Dolby Atmos/dtsX?

good88690 發表於 2017-10-25 12:20

Cogor 發表於 2017-10-25 11:55
咁我想再問,如果播4K mkv/1080p mkv 檔,能否出到Dolby Atmos/dtsX?

只要本身做轉檔時有保留條音軌就得

leeon 發表於 2017-10-25 13:26

咁205都一樣?

Gorgeous 發表於 2017-10-25 13:29

頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11
查看完整版本: Oppo UDP-203 一問

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。