pac 發表於 2017-10-11 13:49

每次幫D師兄SET機都好開心咁走{:8_368:}
因為每次都見到由心而發的笑容,小弟認為影音系統不論平與貴都應該有它本身的應有表現,而我地玩影音的玩家就是要把它應有的表現發揮出來。
不要埋沒好器材、每次同D師兄SET機都會一路SET一路講解、而且要佢地自己動手去攪,目的就系要佢地明白點解要咁SET?
等佢地繼續有興趣去改進自己套系統.玩影音的樂趣就由此而來了‧
在此希望各師兄多多分享心得、好使個個玩得開開心心{:6_162:}

sharkpigyu 發表於 2017-10-11 14:36

jason1969 發表於 2017-10-11 09:50
有Pac高人指點快d上DD15+,打心口咁打

我都想上dd15+ 不過奈何地方擺唔落 始終玩音響同家居要作出取捨{:1_352:} 如果我有一個好似精神哥甘嘅私人影院 甘就點玩都得啦{:1_328:}

sharkpigyu 發表於 2017-10-11 15:04

pac 發表於 2017-10-11 13:49
每次幫D師兄SET機都好開心咁走
因為每次都見到由心而發的笑容,小弟認為影音系統不論平與貴都應該 ...

經過pac兄嘅建議後 今日就整左3樣最簡單嘅野先{:1_352:}

第一就再墊高少少隻中置 pac兄覺得隻中置墊得不夠高 同皇帝位ear level差少少 好彩係櫃桶搵返啲陳年舊釘墊{:1_328:} 而家就同ear level同一level啦!

第二我又係係櫃桶搵到啲陳年舊餅墊 甘就唔好嘥啦 墊埋部203先 希望聲效會有少少改善 本身唸住用老婆副麻雀裹面個啲士啤麻雀墊住先 不過好彩又比我搵到啲餅墊{:1_338:}

第三就將部cdp嘅電源同部lexicon後級電源交換插 cdp就插落個比較好嘅電源處理器度 至於lexicon就插落無甘好嘅電源處理器
Pac兄話lexicon後級唔係太需要太好嘅電源處理器比佢 其實就甘插牆身都ok 但cdp就應該比更好更乾淨嘅電源處理器佢 表現應該會有所提升! 而家慢慢聽下試下 希望有所改善!{:1_351:}

至於pac兄嘅其他建議 就並非一朝一夕可以做到 要聽多試多家訪多 從而希望令自己領悟到! {:1_332:}

pac 發表於 2017-10-11 15:17

sharkpigyu 發表於 2017-10-11 15:04
經過pac兄嘅建議後 今日就整左3樣最簡單嘅野先

第一就再墊高少少隻中置 pac兄覺得隻中置墊得不 ...

203釘墊試下不墊203腳位,是墊203機底

sharkpigyu 發表於 2017-10-11 16:28

pac 發表於 2017-10-11 15:17
203釘墊試下不墊203腳位,是墊203機底

轉左啦! 原因是否甘樣擺部203會更加防震?

pac 發表於 2017-10-11 16:46

sharkpigyu 發表於 2017-10-11 16:28
轉左啦! 原因是否甘樣擺部203會更加防震?

應該會爽聲D

mc27588 發表於 2017-10-11 16:54

{:6_149:} {:6_149:} {:6_149:}

carreyjim 發表於 2017-10-11 17:12

PAC最有耐性教我最好師兄(雖然自己有啲白痴){:6_202:}

timmy 發表於 2017-10-12 00:59

pac 發表於 2017-10-10 20:01
師兄器材了得,
小弟袛是錦上添花

PAC 兄出手{:8_403:}
頁: 1 [2]
查看完整版本: 終於邀請到Pac兄家訪小弟

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。