Hon 發表於 2009-12-18 01:51

關於2手買賣.....(投訴)

唔好意思, 其實我都唔想投訴, 始終都只想大家和和氣氣咁响呢個區睇下post買下野, 但尋日呢個買賣真係唔多合理,希望版主明白.

http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=26562&extra=page%3D1

我由上午9點幾回覆話要, 到夜晚再check就睇到已售, 全日我都等賣家覆, 可惜換來pm一句" sorry.... sold"就算數, 我覺得咁樣好似兒戲左d, 枉我等足成日諗住交收, 如果唔check返既話我咪仲要一直咁等落去, 一個合理d既解釋都無, 希望版主可以留意下, 如日後各會員/或呢個會員都係咁賣碟既話, 我覺得一來嘥大家時間去等待, 二來換來既只係一吐氣......

ewartuen 發表於 2009-12-18 02:06

1# Hon

可能咁橋那位ching其間有朋友要左, 又無留意到你個message呢, 應該只係誤會吧!

mankoo米高 發表於 2009-12-18 02:08

Hon,想問吓其實你9點幾回覆話要之後,物主有無回應過你話ok會同你交收?{:1_342:}

bo9bo99 發表於 2009-12-18 02:49

我放個價係$320, 你個reply係: "300得唔得, 得就pm留電話俾我. pls check PM!" 我冇無回應過你話ok...我已經同你解釋左話已經有多過一位ching早過你contact我, 我唔明你為mug投訴...希望你明白我都要返工, 唔可能整日上o黎呢度check pm/post, 特別係上班時間...

係咪一定要我平賣畀你, 唔理其他早過你接觸我o既ching先叫合埋? 定係應該連工都唔返, 24小時o係部電腦面前stand by覆pm/post?

mankoo米高 發表於 2009-12-18 04:13

Hon,如果物主所言屬實,咁佢並無應承過你話ok,照情況睇係你出"要約",
而物主並無即時就你"要約"而作出回應(其實晚上物主已經pm回應咗你)是不是?
其實都兄係一場誤會啫,首先可能你並非pm回應物主嘅第一位版友,
再講,你"要約"中亦並非物主提出的售價,物主亦好自然會優先選擇"到價"嘅"要約",
所以物主喺咁情况下亦跟本唔存在不守信用或不負責任吧?
買賣嘅嘢最緊要係各得其所大家開心,今次係誤會啫,互相體諒一吓啦!{:1_245:}
我放個價係$320, 你個reply係: "300得唔得, 得就pm留電話俾我. pls check PM!" 我冇無回應過你話ok...我已經同你解釋左話已經有多過一位ching早過你contact我, 我唔明你為mug投訴...

係咪一定要我平賣畀你, 唔理其 ...
bo9bo99 發表於 2009-12-18 02:49 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

七彩小生 發表於 2009-12-18 06:11

如冇promise 話ok , 又冇約人出來並放飛機, 我就覺得賣家冇任何問題.

tennishk 發表於 2009-12-18 07:56

如賣家所講屬實,我會覺得完全冇問題囉。
首先,賣家係07:27 post上二手區,而買家係九點幾p.m話要,雙隔兩個鐘,
可能已有其他人p.m比賣家話要。
唔通你p.m左人就一定要人賣比你!仲要講價既,佢肯回覆都算比足面啦。
其實咁小事都要投訴,會唔會....{:6_154:}

阿定 發表於 2009-12-18 09:28

如果有幾十個人PM我話要,我只覆最快同到價果個,全部都唔覆,唔通我又有問題?
這裡是私人二手賣買,唔係鋪頭,無必要每個客都覆吧,覆你係人情,唔覆你係道理,同樣地,就算我同人買野,人地覆番我價錢無問題,我都有權再覆佢我已經買左,我自己亦唔可能白白咁係度等!

仲有就係,樓主開價同人地標價有距離,唔中標好合理,又無講明先PM先得,認真講,假如我放賣,同樣價錢,有新會員要,小瑟又話要,就算小瑟慢過新會員,我都會揀賣比小瑟啦,作為賣家,無講明先pm先得,又無講明價高者得,當然有權揀客,揀客可以揀價高,可以揀信用度,可以揀論壇資歷!

大玩偶 發表於 2009-12-18 09:39

哈哈... 你一定係投 2 手野少啦 ...
通常放 2 手 ..... 閒閒地都係 3~4 個論壇放啦 ...
r33 / avbux / avfxxx 之類....
呢d 野.... 唔多唔少講運既 ...
特別係多人爭既情況 !

PP-HK 發表於 2009-12-18 10:12

hon兄唔好因為呢d而勞氣, 雖則我都支持賣家冇問題, 但網上買賣再勞氣既case都唔知幾多, 除非你唔參與, 否則都要附上多點耐性。
頁: [1] 2
查看完整版本: 關於2手買賣.....(投訴)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。