davy8864 發表於 2017-9-16 22:12

新手選前置及中置喇叭

小弟家客廳如圖

10呎x21呎,紅色為Hifi位置,皇帝位為"B"位置

1.在此空間如用KEF R900喇叭是否適合? 定使用R700會比較好?
2.小弟應該會買P記901合併擴音機,用佢黎推R900是否吃力? 是否需要加後級?   
3.中置使用R600c又是否適合? 定使用R200c已足夠?

謝謝回答

pac 發表於 2017-9-16 23:06

R900 配R600是合式的。
但901推就差小小。控制力有所不遽。要加後級

naviwow 發表於 2017-9-17 00:41

整部後級啦,合併機唔夠力

davy8864 發表於 2017-9-17 00:52

後級有咩推介?

wman 發表於 2017-9-17 08:28

如師兄最終會考慮加後级的話 ,建議ㄧ次過玩前後级 。

matt88p 發表於 2017-9-17 10:20

小弟都用緊901直推,其實都唔係話差,直推嚟講算係幾好力水!!
當然一定加咗後級係第二個境界,所以呢個係必定要,但係唔需要一開始就加,況且如果後級加得唔好,配錯嘢隨時衰過直推,小弟聽過都唔少次........ 真心!! 我曾經聽過901因為配錯後級,將一隻本身好厚聲嘅JBL中置,竟然能夠將"超人對蝙蝠俠" 裏面蝙蝠俠把聲搞到薄過張紙!
其實好多人好主觀覺得av amp後級無力, 自己隻耳仔覺得冇力, 就會assume所有人都覺得無力..... 其實"人嘅主觀角度"真係好奇怪.......硬係要將自己依家嘅聽感,套落去一啲新手嗰度,但係冇調返轉諗過,自己新手嘅時候係點??
其實咁樣等同於一個人喺一間公司做咗好耐,就assume一個新同事一開始就明白曬成間公司運作冇分別!!
小弟家母曾經話,覺得套裝機同旗艦機冇分別,咁又係咪代表家母耳仔有問題??
我識得好多真正大師級,會講到畀你聽, 有後級冇後級分別, 會非常客觀分析,但係唔會一句踩落嚟,一嘢就話av amp好廢,av amp無力, 因為其實咁樣講好忘本同埋得罪!!
講番後級, 真心你要對比加咗後級佢梗係爭幾皮啦,但係絕對唔代表av amp本身唔夠力推,況且師兄如果係啱啱玩, 如果你加部平平哋嘅後級又冇乜意思,咁唔通你入門一玩, 玩一部天價嘅後級咩??
其實莫講話901,如果真係啱啱玩, 就算畀一部onkyo入門機畀你, 其實你都唔會覺得差得去邊, 因為正常啱啱玩嘅朋友根本冇可能聽到咩叫夠力唔夠力,一步一步嚟啦師兄,慢慢享受改變樂趣!!或者你喜歡可以"一步到位"都得, 但係其實真心呢句嘢幾搞笑,因為就算你點樣買, 都總有更高級嘅嘢, 呢句說話我亦都聽過極多老友買影音嘢嗰陣講過,但係最後一樣係不斷升級,咁樣其實...... 何謂"一步到位" ???

P. S 師兄pm咗一啲901 info畀你,可以參考下!{:9_425:}

mark1 發表於 2017-9-17 13:04

matt88p 發表於 2017-9-17 10:20
小弟都用緊901直推,其實都唔係話差,直推嚟講算係幾好力水!!
當然一定加咗後級係第二個境界,所以呢 ...

同意, 小弟都係合拼再玩前后, 后來又合拼,e 加又合拼又前。。。 哈哈, 咩都玩下, 咁至過忍, 先比耳仔聽到分別, 有米者令計, 直上一步到位。
如初入門入左合拼玩住先無死, e 一兩年既合拼力量真唔差,稍后加后級亦不難。。。無需一野就上大學。。。{:1_338:}
頁: [1]
查看完整版本: 新手選前置及中置喇叭

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。