raylee 發表於 2017-8-17 09:53

MPS TEANA 天籟電源線

是次DIY的線係在今年AV SHOW 2017 入手的MPS TEANA 天籟電源線

以非常優惠的價錢入手這條網上評價不俗的電源線,它的材質是6N單結晶銅工藝,線身採用複合式絞繞

準備開工,平時DIY平價線都好少打叉,今次準備了2種紫銅鍍金叉。

頭尾用會場入手的維堡鍍銠白金頭尾,全鋁合金外殼,用CNC開牙,用料紫銅,咁既質素又平,邊度搵!

開外皮開,仲有一層鍚紙似的屏閉

以綿條做吸震

剪曬佢,準備開芯,可以見到幼銅線內仲有實心單支銅

上金叉,用六角型無損冷壓接法,我覺得最好的接法

上頭尾

大功告成!

raylee 發表於 2017-8-17 10:39

此線的聽感:

潘老闆建議用係訊源上, 我鐘意聽交響音及古典音樂, 他又建議用鍍銠頭尾, 咁又照跟試試。

將原本插係DAC 上的大橙電源線換走, 換上MPS TEANA, 此線比較硬, 屈唔到,機尾要有點空間才能安裝。

首先聽番幾首ENNIO MORRICONE , 感覺是開揚, 空氣感幾好, 聽多左D 泛音及背景音好。 人聲有點暖, 高音不太夠, 去唔盡。

然後就要熄機了, 只聽了 15 MINS, 等RUN IN 後續

jamesc138 發表於 2017-8-17 10:48

個頭尾睇落好靓

bmonkey999 發表於 2017-8-17 11:03

我只可以講呢條線性價比高低用,但係唔等於佢好聲,我自己都用過。現在放埋添。

raylee 發表於 2017-8-17 11:26

bmonkey999 發表於 2017-8-17 11:03
我只可以講呢條線性價比高低用,但係唔等於佢好聲,我自己都用過。現在放埋添。 ...

師兄對此線有何評語?

ADA 發表於 2017-8-17 11:50

單晶銅當然係用响前級或後級到啦! 點會用响訊源上!!!
師兄不妨試試用在前級或後級又或者前後都用 ... 我相信好過用在訊源上.

KING 發表於 2017-8-17 13:28

not bad!
IEC尾果度,線叉同線芯之間有外露,同埋線叉申出黎太多好易碰到隔離相位,獨立每條包埋熱宿膠會安全D!

raylee 發表於 2017-8-17 15:18

KING 發表於 2017-8-17 13:28
not bad!
IEC尾果度,線叉同線芯之間有外露,同埋線叉申出黎太多好易碰到隔離相位,獨立每條包埋熱宿膠會安全D ...

俾king sir 捉到錯處tim,其實那相是第一次夾線時影的, 發覺上螺絲後會拉鬆個叉, 剪左再夾過。

浪費了3隻叉, 最後就如尾2 那張圖, 開多d 皮, 再夾, 上熱縮膠。 咁就好實了

bmonkey999 發表於 2017-8-17 16:51

ADA 發表於 2017-8-17 11:50
單晶銅當然係用响前級或後級到啦! 點會用响訊源上!!!
師兄不妨試試用在前級或後級又或者前後都用 ... 我相 ...

其實都未必架,個個位都插下,插到最尾我系放落205睇戲用動態大啲(只係睇戲用)。

bmonkey999 發表於 2017-8-17 16:53

raylee 發表於 2017-8-17 11:26
師兄對此線有何評語?

預算唔多佢確實系抵用。有比較之下佢就冇得留低。
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: MPS TEANA 天籟電源線

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。