xxmartin 發表於 2017-6-4 00:54

如果連接PC,每次開機,部AVM都會的的的聲一分鐘

我部Onkyo TX-NR626整番好喇!400蚊攪掂,唔使比人屈{:1_341:}
問番正題,其實點解連接電腦既時候,每次開AVM機總會先.....的的的聲......晌成十幾聲呢?電腦無播任何野,唔理佢大約一分鐘就會唔嘈,同埋嘈同唔嘈都好,HDMI燈仔會閃,但係當一播放聲音,佢就會停閃,同埋顯示番播緊既音效,其實呢個問題一買番黎一直都有,只係無理,有無師兄解答下呢個低B問題?謝謝

maxlo 發表於 2017-6-4 13:49

師兄

首先要問以下問題先可以回答
1. 你個張係咩型號display card
2. 你個張個有咩port output
3. 你如果連接AV amp, 如果連接畫家

xxmartin 發表於 2017-6-4 17:42

maxlo 發表於 2017-6-4 13:49
師兄

首先要問以下問題先可以回答

1. ati 7850XT
2. 其實只係用DISPLAY CARD HDMI OUT番入部功放,再HDMI出MON
3.唔係太明你意思.....{:1_352:}

maxlo 發表於 2017-6-4 21:46

xxmartin 發表於 2017-6-4 17:42
1. ati 7850XT
2. 其實只係用DISPLAY CARD HDMI OUT番入部功放,再HDMI出MON
3.唔係太明你意思.....{:1_ ...

我估計你嘅情形同我遇到個情况一樣{:6_146:}

首先
你嘗試將電視機HDMI arc off咗佢, 睇下有冇你話av ampHDMI燈閃動。
如果冇{:6_143:}咁以後都唔好去開啦。{:6_148:}

第二 你試下將你張display card dvi直上lcd mon, display card hdmi直接上av amp。有幾會可行 幫到你。{:6_146:}

我個setting 都係display card dvi接上電視 hdmi直接去av amp,
因為之前 電視機開咗個hdmi arc 所以遇到嘅情形同你基本上係一樣

xxmartin 發表於 2017-6-5 22:04

maxlo 發表於 2017-6-4 21:46
我估計你嘅情形同我遇到個情况一樣

首先

試左你講既方法,不過我接電腦果個HDMI 預設ARC係光纖1輸入,我將所有用係PC到呢個HDMI,所有非HDMI音頻輸入都關閉,只用番HDMI影同音輸入,結果...............係得既!真係唔會再係,用電腦果時,系統無音頻輸出時,部功放會發出"的"的"聲,依家舒服晒!

maxlo 發表於 2017-6-6 08:39

xxmartin 發表於 2017-6-5 22:04
試左你講既方法,不過我接電腦果個HDMI 預設ARC係光纖1輸入,我將所有用係PC到呢個HDMI,所有非HDMI音頻 ...

恭喜恭喜
頁: [1]
查看完整版本: 如果連接PC,每次開機,部AVM都會的的的聲一分鐘

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。