matthew 發表於 2017-5-6 17:53

忍唔住兩部都入晒之 Egreat A5 A10

前文:話說個幾月前見uhd 碟開始殺緊埋身,黎緊都係4k 碟年代,就身痕痕地想平平地試下,又見到有人講緊有幾部新media player 好似可以播放4K 60p 片源,不過當時都只限cap 版mkv而非真正4k 片源,不過對我呢個窮鬼仲用緊舊amp 冇dtsx atmos 同仲係n年前的1080p plasma 黎講,4k mkv 可以響1080p tv 出到畫面已經好好啦,不過當時主要想搵部又可以4k 又真係可以support 藍光menu 的,因為咁多年由c200 開始再加htpc 之後vidonbox 都係支援menu,BD menu 對我黎講係主要搵機對象,又希望黎緊4k 片源都支援埋就perfect 喇。本來諗住一步到位就oppo 203 啦,正想入手之時點知有不利消息流出可能冇得再jb {:6_126:} ,即時心情低落{:6_125:}
既然oppo 唔o岩就要轉o太睇下其他,點知又見到幾部機都合心水 https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=256371&extra=page%3D1
睇到比較之後就知道EGREAT A5 o岩我心水,價錢又合理就去馬,平平地就算衰左都可以當andriod 機,同埋佢同我用開vidonbox 的xbmc 是一樣,應該好有信心,因為一直用緊佢黎睇bd 原碟,心諗冇進步都唔會退步丫{:6_147:}

點知唔買由至可,買返黎用落簡直係就係我想要o既野,聲畫比起之前d 機係有大提升,機內操作/反應同之前的vidonbox 直頭贏幾條街,入bd menu 個反應直頭同碟機有得比(因為c200 同vidonbox 真係load 幾耐下先入到menu),其他d 掛字幕基本已支援不用多講
又試下4k mkv 咩料,用d cap 版mkv 試,嘩……我部1080p tv 好似換左4k 咁,層次色彩立體感比起bd 原碟好有分別,什麼4k 60p 10bits hdr 硬解全冇問題
而佢內置個xbmc 同我用開的係一樣,習慣左睇美韓日劇用xbmc o既我,直頭完全即時上手,仲有佢個xbmc 照舊support bd menu 同bitstream {:6_193:}

點知又見到同牌子又有部A10, 睇spec 就好似冇咩分別,但係就話A10底板零件電源部份都好唔同,又可以換電源線,再睇睇原來A10跟機個remote 咁似c200 果個{:6_128:} 真係有份情意結響度,因為由2009年買c200 用到而家都仲用緊,而A10 部機個外型比A5 靚仔好多,似返部播放機,心諗死就死啦
到手後先用普通電源線去試,畫面比起A5 有小小分別,再換上一直插緊c200 果條76 PE Lab線插Sine 30A,再有起碼10% 提升,層次色彩立體感係會比A5 好小小,之後就試A10 先有的ac wifi (router: ASUS ac68u),心諗試下啦其實都係用lan 線架啦,點知BD 碟4k 10bits 60p 的測試片都可以流暢播放,唔講都唔知行緊wifi。

早幾日正在出包膠分享比各位ching 之制,見到有人話有UHD 原碟rip {:6_157:} ,嘩……即時試下A5 A10 係咪真係過渡到uhd 年代,點知第一試以藍光導航播放就出error,心灰到不得了,之後抽個主戲m2ts 出黎播,好在有畫面……就算響我個1080p 睇都靚到不得了同之前d cap 版mkv 真係贏幾班,點知第2日就見到egreat 有firmware 更新,心諗有menu 就正喇,再睇真d 原來只係先支援原碟主戲mode 播放,都好丫起碼唔洗拆m2ts 出黎,同埋見到佢地話會以出到uhd menu 為大前提下去改進,見到呢d 國內公司係值得一讚,話晒都只係第一隻uhd rip 版出黎,未支援到出menu 我都會體諒,希望黎緊真係會做到

***最新消息,只要 firmware 1.2.0.0beta 版再update player apk 為2.1.1beta 就可以出UHD menu****

再用同一個 uhd rip 去比較A5 同A10, 我試過影相,相係睇唔到咩分別,但係我肉眼睇就有小小小分別,在於色水同立體感,呢刻好遺憾無4ktv 去測試

有個小比較,uhd rip 我用A10 個ac wifi 播完全順暢,只係開頭load 有d 耐,可能要援沖,而用lan 線就一click 等一下就有畫面

總結: A5 A10 身為一部andriod機絕不輸蝕比一部uhd 碟機,而uhd rip 都已經如浪湧至,基本上呢兩部機已經順利過渡,同完美支援上幾代的產物,
而佢o既xbmc又可以有好多野玩,而聲畫亦有不錯表現,完全收貨
A5 : C/P 值高抵玩之選
A10 : 追求聲畫外型發燒友之選(如果佢有雙hdmi out 真係perfect){:6_147:}

測試器材
Panasonic TH-50PZ850H
Yamaha RX-V3900
Microsoft NUC NFS Server
ASUS ac68u Router

youtube 搵到條片介紹A5 操作界面
MVgQQiEQxlU

paris 發表於 2017-5-6 18:09

恭喜,恭喜!{:6_157:}

paris 發表於 2017-5-6 18:11

師兄,請問UHD rip原盤係邊度可以搵到呢?
我都好想搵黎試吓部A5!

matthew 發表於 2017-5-6 20:47

ching, 網上資源好豐富,唔難搵既

frankpoon 發表於 2017-5-6 21:48

換埋4K電視喇

matthew 發表於 2017-5-6 22:24

frankpoon 發表於 2017-5-6 21:48
換埋4K電視喇

正在睇緊c/p 值高又一步到位的機,因為我一用可以用好耐,貴小小都可以,不過見到hdmi 分線器搞唔掂,搞到換4k 一定要換埋amp,即係要諗諗點搞張permit 先

ahchaugoh 發表於 2017-5-7 00:15

C Hing, good report! A10 looked much better. Also, the remote looks like my old HDvision N3!

paris 發表於 2017-5-7 10:46

matthew 發表於 2017-5-6 20:47
ching, 網上資源好豐富,唔難搵既

明白,唔該哂!{:6_142:}

matthew 發表於 2017-5-7 13:30

paris 發表於 2017-5-7 10:46
師兄,搵到呢套但唔知係咪UHD原盤rip,
The.Smurfs.2.2013.2160p.UHD.BluRay.REMUX.HEVC.Atmos.TrueHD.7.1 ...

53.3gb 果個

paris 發表於 2017-5-7 13:44

matthew 發表於 2017-5-7 13:30
53.3gb 果個

Thank You!{:6_142:}
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 忍唔住兩部都入晒之 Egreat A5 A10

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。