frankpoon 發表於 2017-5-4 09:28

非4K(HDR) 支援的舊款AV amp福音!?!?

https://www.amazon.co.uk/LIGAWO-3090060-HDMI-Splitter-Black/dp/B01KXCO4VU

https://www.ligawo.eu/audio-video-geraete/splitter-verteiler/hdmi-splitter/ligawo-3090060-hdr-hdmi-splitter-1x2/a-3090060/

當知道OPPO 203的HDMI input不支援HDR之後, 即時對購買興趣大減, OPPO真係捉到鹿都唔識脫角, 都唔明點解???
於是徹夜GOOGLE, 終於找到一款1出2的HDMI SPLITTER, 細心睇其規格, 2 個OUTPUT竟然是同步的, 大家明啦, 一個去電視, 一個去AV amp.
有冇ching買過此牌子產品, 是否可靠?有冇其他選擇?

hohodog900 發表於 2017-5-4 10:06

有啲似淘寶呢個!

frankpoon 發表於 2017-5-4 10:20

似,最緊要支援4K HDR及兩個output必須simultaneously運作!

茶母 發表於 2017-5-4 10:25

小心呢啲splitter 會因為兩個輸出唔用就會就低啲嗰個輸出格式
可能出唔到HDR

hohodog900 發表於 2017-5-4 10:25

frankpoon 發表於 2017-5-4 10:20
似,最緊要支援4K HDR及兩個output必須simultaneously運作!

我做白老鼠先,馬上淘咗一個,收到貨再包膠!

paris 發表於 2017-5-4 16:03

咁我部amp 得一個HDMI係HDCP 2.2 IN,已比部203插左,
部A5 MDP就冇得插,插幾其他HDM IN I就去唔到 UHD24Hz Ycbr444,
如加呢舊野一開二咁我部A5 係咪可以決到呢個問題,張佢地影音分家!,

Szelong 發表於 2017-5-4 16:38

我買左一隻來路貨,今晚post張相上嚟

hohodog900 發表於 2017-5-4 17:00

paris 發表於 2017-5-4 16:03
咁我部amp 得一個HDMI係HDCP 2.2 IN,已比部203插左,
部A5 MDP就冇得插,插幾其他HDM IN I就去唔到 UHD24Hz ...

203玩影音分家, HDMI 1直上電視有HDR 嘅HDMI, HDMI 2 去Amp!
A5 去Amp 嘅HDCP 2.2 HDMI in, Amp HDMI out 去電視另一個有HDR嘅HDMI in咁就得啦! 除非你部電視得一個HDR 嘅HDMI in, 咁就無計!

paris 發表於 2017-5-4 17:09

hohodog900 發表於 2017-5-4 17:00
203玩影音分家, HDMI 1直上電視有HDR 嘅HDMI, HDMI 2 去Amp!
A5 去Amp 嘅HDCP 2.2 HDMI in, Amp HDMI ou ...

哦,明白!{:6_182:}
咁要摷返TV及AMP既說明書睇睇先,仲要多條2.0既HDMI線添!{:6_229:}
Thank you!{:6_142:}

frankpoon 發表於 2017-5-4 17:19

hohodog900 發表於 2017-5-4 10:25
我做白老鼠先,馬上淘咗一個,收到貨再包膠!

我頭先去淘寶問你POST個間店, 都冇人回覆!

我上面又問LIGAWO官網, 佢地有回覆" This is not possible." 甘我真係唔明點解聲畫一齊out都唔可以???
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 非4K(HDR) 支援的舊款AV amp福音!?!?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。