maxlo 發表於 2017-5-2 18:40

maxyeung 發表於 2017-5-2 16:25
YEAH ~ 識玩之人~

不是, 不是師兄太言重啦l{:6_136:}

啱啱發現就算update完乜codec物codec, 係potplayer都係出唔到dts x或dobly atmos係AV amp{:6_130:} .只有media player classic先可以pass though俾Av amp 出到dts x或dobly atmos{:6_152:}

如果我冇4k file得HD1080, 我用返splash player好過{:6_167:} 。反而現家睇返同一套戲, 係之前個1k (1980 x 1080)47 inchmon同而家3k(3840 × 2160)55 inch mon, 係3k mon到睇, 好睇好多密度高咗{:6_134:}皮膚衣服好詳細{:6_167:} 。

可能换咗係HDMI線(DIY),D皮膚和衣服會更detail{:6_139:}

maxlo 發表於 2017-5-3 17:11

maxyeung 發表於 2017-5-2 12:01
恭喜晒樓主卒之成功,雖然要買新A卡(咩價位呢?),不過要PLAY 4K 都係時候換張好卡喇,如果你用緊 2K MON ...

對不起{:6_136:}師兄我忘記咗回答你問題!

我係買咗Gigabyte RX460 4G card。

平{:6_136:} 硬件足夠{:6_143:} , 最緊要係唔需要插8pin外置電{:6_146:}

maxyeung 發表於 2017-5-4 01:00

maxlo 發表於 2017-5-3 17:11
對不起師兄我忘記咗回答你問題!

我係買咗Gigabyte RX460 4G card。

冇買錯, 希望你可一次過滿足晒所有要求丫, 記住出POST分享啊, 我都要知多D嘛~

pac 發表於 2017-5-4 08:29

pac 發表於 2017-5-1 11:13
你update 左display card driver 未?

Update 左windows creator 後多左個HDR 選項。
但開左成個畫面會灰曬。完全唔係HDR 果D野。
手動開好過

maxlo 發表於 2017-5-4 10:06

maxyeung 發表於 2017-5-4 01:00
冇買錯, 希望你可一次過滿足晒所有要求丫, 記住出POST分享啊, 我都要知多D嘛~ ...

多謝師兄誇獎{:6_136:} 。
今晚再用試DP, (啱啱cable 今日到手)因為原本就想用Dp去mon, 但而家電視係冇dp port, 所以先係淘寳揾比較平¥55左右, 其實係amazon睇中條$29.99(係美金, 未計運費)。兩邊都聲稱可以由dp轉到4k60Hz。(當然amazon個條比較信得過){:6_146:}

原本setup係
Display card dp1.4轉HDMI 2.0直去mon, 就set 4k
Display card HDMU 直去av amp, 就set 720再抵都可以, 因為只係負責聲音處理

leojai 發表於 2017-5-4 10:12

我反而喜歡potplayer or MPC-BE.可以多D野set.
C hing上埋win10,應該對聲畫都有幫助。
電腦都系要試同被折磨,唔想煩只有用player.

maxyeung 發表於 2017-5-4 10:19

PAC 兄,windows creator 實際上係咩用途呢?

pac 發表於 2017-5-4 10:21

maxyeung 發表於 2017-5-4 10:19
PAC 兄,windows creator 實際上係咩用途呢?

是最新版本的windows .
用過是有進步的

maxyeung 發表於 2017-5-4 17:17

pac 發表於 2017-5-4 10:21
是最新版本的windows .
用過是有進步的

原來如此,THX~
不過我仲用緊WIN 7~

pac 發表於 2017-5-4 17:26

maxyeung 發表於 2017-5-4 17:17
原來如此,THX~
不過我仲用緊WIN 7~

玩影音win 10
會好d,而且display card driver 都兼容好d
頁: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15
查看完整版本: 電腦也可出HDR

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。