pac 發表於 2017-4-30 23:39

maxlo 發表於 2017-4-30 23:27
師兄
求救 ,

軟解就死得啦!
用最新版MPC 再在播時入filter內的LAV 選硬解啦

maxlo 發表於 2017-4-30 23:49

Lching 發表於 2017-4-30 23:35
最大原因係因為你用i5,強烈建議用 i7 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

吓?

我之前用E8400+ATI5670播1080Ts, 原全冇問題, 用 splash player, system source 幾乎0%。

後尾底板死咗1個STAT port , 冇辦法之下全部機更新 去i5

Lching 發表於 2017-5-1 00:36

maxlo 發表於 2017-4-30 23:49
吓?

我之前用E8400+ATI5670播1080Ts, 原全冇問題, 用 splash player, system source 幾乎0%。

HD 同UHD 點同呢{:6_154:}

UHD 需要更強CPU去硬解,不論你GPU有多強,沒冇強勁CPU去硬解只會Bottleneck

Lching 發表於 2017-5-1 00:42

HD 同UHD 點同呢

UHD 需要更強CPU去硬解,不論你GPU有多強,沒冇強勁CPU去硬解只會Bottleneck ...

換i7 7700 啦,專一針對4k影片優化

https://news.xfastest.com/intel-200-%E7%B3%BB%E5%88%97/30279/intel-kabylake-cpu-intel-core-i7-7700k-v-s-intel-core-i7-6700k-review/

maxyeung 發表於 2017-5-1 01:23

中階AMD卡 (約1500蚊,或更平)已夠做有餘,我有A卡反而用番 I5 4690K 去行,因為POWERDVD 16 特效唔行硬解的,PLAY 4K 都唔過30%。

我用RX 470 4GB 版 打機為主, 近排先買新AMP 用盡卡,點知影像用唔著而音效解碼先係重頭戲~

maxlo 發表於 2017-5-1 06:22

HD 同UHD 點同呢

UHD 需要更強CPU去硬解,不論你GPU有多強,沒冇強勁CPU去硬解只會Bottleneck ...

師兄

如你所講, 即係UHD時候, 根本用唔到display card GPU“硬解”, ㄧ定用CPU.“軟解”是嗎?{:6_146:}
我有冇理解錯誤?

謝謝

maxlo 發表於 2017-5-1 06:56

maxyeung 發表於 2017-5-1 01:23
中階AMD卡 (約1500蚊,或更平)已夠做有餘,我有A卡反而用番 I5 4690K 去行,因為POWERDVD 16 特效唔行硬解 ...

師兄
如果冇理解錯誤, 即係返去老問題{:6_137:}
以前, 我用E8400(cpu)+Ati card(舊到已經唔記得型號){:6_123:} 播HD(1980 x 1080)唔得,用media player classic, kmpplayer, powerdvd 極唔流暢(system source去到90%左右)。後尾换咗ati5670, 跳!又唔得,{:6_132:}後尾揾到splash player即刻惦晒(system source 只係1%)。{:6_143:}
結論係由頭到尾啲player根本用唔到display card 既GPU做硬解。咁即係可能同而家情況ㄧ樣。唉{:6_147:}

咁請問有咩UHD player可以用到display card{:6_141:}
GPU硬解呢?(我已經試驗過用potplay, media player classic, 5k player, VLC, powerdvd17(試用板冇h.265,)以上全部唔得, 因為全部都係軟解, 唯ㄧsplash player可以system source 10%左右, 出到DTS X但冇晝面! 唉...{:6_154:} .

請問咩叫AMP 用盡卡?,因為我唔打機, 呢部電腦從來只係用嚟做CAS, HTPC. 上網做文化用另ㄧ部電腦。

pac 發表於 2017-5-1 07:40

maxlo 發表於 2017-4-30 23:27
師兄
求救 ,

UHD的意思系播4K UHD碟喎!
你糸播4K vedio right?我放4K VEDIO 時 CPU 系幾個巴仙,你其實有無開LAV內的硬解呢?

maxlo 發表於 2017-5-1 09:40

pac 發表於 2017-5-1 07:40
UHD的意思系播4K UHD碟喎!
你糸播4K vedio right?我放4K VEDIO 時 CPU 系幾個巴仙,你其實有無開LAV內的 ...

我係UHD 4K file (48.2G), 如你所寫, 的確用GPU硬解, 無事{:6_128:} 。

但有冇可能係window 7同10分別呢?

我係用windows 7理論上冇乜分別。

pac 發表於 2017-5-1 10:06

maxlo 發表於 2017-5-1 09:40
我係UHD 4K file (48.2G), 如你所寫, 的確用GPU硬解, 無事 。

但有冇可能係window 7同10分別呢 ...

MKV?

Lav是否開到4K 硬解?

其實玩4K 都系用W10好d
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15
查看完整版本: 電腦也可出HDR

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。