Versa 發表於 2017-1-21 22:17

又係oppo 203開箱

人就係咁犯賤,明明同自己講唔急於玩4K,等技術成熟及有其他品牌選擇先入手都唔遲,oppo 203唔係我杯茶,而且小第睇戲以內容為先,畫質聲效係bonus,1080p畫面我都滿意的... 但返到屋企,對住部4K電視、4K投影、4K碟,唯獨欠4K player,忽然魔鬼講:點解差一步都唔行埋佢?玩住先啫~而且作為一個有計劃的人,好應該為快將來臨的新年假期作好準備,買定新玩具等假期有得玩。可惜自己又窮又唔想花錢,於是把自己唔再需要的物品二手賣掉,換返來的錢夠買的話,一買又何妨。結果終於達標了(真係粒粒皆辛苦){:6_125:}

上代理試機,眼見舖頭貨源堆積如山,老闆正忙於替其他客人JB,已知生意唔憂做,但老闆非常友善,無因為我寒酸而趕我走,當我表示想試機看效果(只是試機,唔一定買的)老闆即放下手頭工作,播段《交叉人》BD+UHD片段比較我睇,仲擔埋櫈仔我坐定定,睇完仲開心吹水,咁既服務,真係無理由唔磅水。

廢話講完,我知好多師兄已經入手多時,但鬼叫自己窮,好耐無開過箱,就容許我打編廢話,分享下開箱+終於在自己家中睇到UHD BD既感動啦{:6_136:}

咁多箱203,唔知我拎一箱走,老闆會唔會發覺呢?{:6_134:}

終於執左個紙箱返屋企,無J過的,暫時仲係處... 無錯!係暫時{:6_167:}

oppo又無改packing,開箱圖都係果D,相信大家都睇到厭

每次見到新機後面D鍍金插,心中不其然就哼起:「金光閃閃多美麗,金光閃閃叫人迷...」我係咪有病?

買機當日岩岩出新firmware,著機第一件事就係更新

畫面截圖都係果D,up張640x480又壓縮過的jpg俾人睇,話呢張圖係4K幾sharp幾detail,HDR顏色幾艷麗,又係slient gas,所以分享少少setting就算了...

電視用LG OLED65E6P,出畫+聲照舊用番兩條AQ vodka,HDMI埠deep color支援設定為開,203 color depth則設為auto,順利輸出並認到BT2020 4:2:2 12bit畫面

當食到HDR signal,電視會轉用另一組HDR專屬的設定播放,所以沒遇到其他用家「播HDR時顏色好淡」的問題

反而LG既HDR預設太光太colorful,喜歡清淡的我要㩒返低D setting... 又初時覺得畫面暗位太黑,lost左detail,卒之發現「黑階設定」設為「高」,畫面立即正常返,暗位出返晒黎

廢up完... {:6_162:}

akira11092 發表於 2017-1-22 12:04

靠晒你地撐住個市呀真, 多謝晒呀老細

frankiepoon 發表於 2017-1-22 13:46

點解唔係4:4:4 12bit?

fungl 發表於 2017-1-22 14:08

正呀

jason1969 發表於 2017-1-22 15:03

Congratulation!{:6_195:}

kong2015 發表於 2017-1-22 15:14

正呀

關大爺 發表於 2017-1-22 15:26

{:6_195:}恭喜

chhanthony 發表於 2017-1-22 17:57

又4k projector又oled ,話窮說服力差啲。{:1_343:}

Brian 發表於 2017-1-22 19:16

恭喜師兄,想請問邊間入有咁好服務,小弟出咗B仔所以週身痕

sharkpigyu 發表於 2017-1-22 19:45

恭喜Ching 又多一位ching有203啦!
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 又係oppo 203開箱

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。