Doefting104 發表於 2016-12-25 01:01

剛買了部膽耳擴, 有甚麼可改

如圖, 小弟是NB→PHA3→擴→MDRZ7, 小弟惟美中不足是有時聽女高音時硬是有些意尤未盡, 而聽一些Sound track時, 一些管弦樂時又好似好(火局)的感覺又是為何, 請大家指點一下

K.L.Tsui 發表於 2016-12-25 01:55

估計是器材配搭問題

如果我無看錯,台amp應該系小不點的MK6

這台amp推力同設計上,應付Z7應該無問題。但個聲底就膽味幾濃,配Z7這音染較重的耳機,整體味道可能太重了,蓋過了原本應有的細節。

現時你用手提機做音源,建議你可進一部完善系統。配置一台識解好,偏清聲底,空間感開揚的音源,中和一下個聲底。例如係枱式DAC或近期較流行的network streamer

ozrayyau 發表於 2016-12-25 09:11

Z7用平衡推,分析力分離度較好,原裝缐亦係另一樽頸位。

borrego 發表於 2016-12-25 09:46

大陸膽機十部有九部調音"厚暖糊", 你重要㨂部無輸出火牛, 高輸出阻抗嘅機來推低阻又原來高音伸延已唔强嘅Z7, 冇乜可能會唔"焗"?

呢個係基本阻坑匹配問題, 換膽換機內電容都唔會解決到。如你鐘情膽機, 又要平衡, 最少買部Schitt Mjolnir 2 (膽石), 或 Woo WA22 (膽) 啦。

如唔換耳擴, 就換高阻耳機如DT1770啦。

Doefting104 發表於 2016-12-25 10:54

borrego 發表於 2016-12-25 09:46 static/image/common/back.gif
大陸膽機十部有九部調音"厚暖糊", 你重要㨂部無輸出火牛, 高輸出阻抗嘅機來推低阻又原來高音伸延已唔强嘅Z7 ...

如果用呢部機推dt1770夠唔夠力,因為其實想再買耳機的話便會買高階如hd800,z1r之類的。唔想買咁多隻耳牛,無地方擺{:1_332:}

Doefting104 發表於 2016-12-25 10:56

ozrayyau 發表於 2016-12-25 09:11 static/image/common/back.gif
Z7用平衡推,分析力分離度較好,原裝缐亦係另一樽頸位。

多謝師兄提醒,已經改出4pin xlr,就是發生以上情況

ozrayyau 發表於 2016-12-25 12:19

borrego 發表於 2016-12-25 09:46
大陸膽機十部有九部調音"厚暖糊", 你重要㨂部無輸出火牛, 高輸出阻抗嘅機來推低阻又原來高音伸延已唔强嘅Z7 ...

DT1770 仲焗喎師兄,DT1990 開揚好多,不過屋企人會比你嘈到。

ozrayyau 發表於 2016-12-25 12:24

Doefting104 發表於 2016-12-25 10:56
多謝師兄提醒,已經改出4pin xlr,就是發生以上情況

小不點推 Beyer 幾好,推 HD800 就唔多掂。可以睇下:
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=236392&mobile=yes

CayinAndy 發表於 2016-12-25 13:32

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=216158

技術,配搭,改裝,全部有齊!

MK6是有 gain 教的,你打開機底睇下現在是 high gain 定 low gain.Z7 一定是 low gain 的,但配搭上我也不會太睇好!

用 Mk 6 唔駛諗 T1和 HD800 啦,玩下低阻和平板先啦!

Doefting104 發表於 2016-12-25 13:57

ozrayyau 發表於 2016-12-25 12:24 static/image/common/back.gif
小不點推 Beyer 幾好,推 HD800 就唔多掂。可以睇下:
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthre ...

師兄你post部mk6換左咩膽?
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 剛買了部膽耳擴, 有甚麼可改

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。