bennylai 發表於 2016-9-12 11:00

電視花痕

我爸4月買左部Sharp既65" 4K 啞面電視,上個星期第一次用Sharp送果支清潔液體去沬個表面,跟足steps去做, 沬完之後出現左呢D痕,用手去接觸果D痕係平滑既。叫Sharp上黎睇過過唔影響裡面既液晶體,唔可以換。
有人知呢D痕係咩做成嗎?

yuppi 發表於 2016-9-12 11:02

你塊布可能有細粒既沙石, 自己整花部機代理好難換俾你

Szelong 發表於 2016-9-12 11:03

你用乜野布去沬?

bennylai 發表於 2016-9-12 11:07

yuppi 發表於 2016-9-12 11:02 static/image/common/back.gif
你塊布可能有細粒既沙石, 自己整花部機代理好難換俾你

我用Sharp提供既cleaning kit, 塊布係眼鏡布,都係跟cleaning kit既.
但表面係平滑,唔似係表面花.

bennylai 發表於 2016-9-12 11:07

Szelong 發表於 2016-9-12 11:03 static/image/common/back.gif
你用乜野布去沬?

我用Sharp提供既cleaning kit, 塊布係眼鏡布,都係跟cleaning kit既.

yuppi 發表於 2016-9-12 11:15

bennylai 發表於 2016-9-12 11:07 static/image/common/back.gif
但表面係平滑,唔似係表面花. ...

cleaning kit 並吾係 Sharp 製造, 下次自己買塊靚 D 既布, 另外: 乾沬電視係基本常識, 真係好洟難攪先用極少量清水

bennylai 發表於 2016-9-12 11:19

yuppi 發表於 2016-9-12 11:15 static/image/common/back.gif
cleaning kit 並吾係 Sharp 製造, 下次自己買塊靚 D 既布, 另外: 乾沬電視係基本常識, 真係好洟難攪先用 ...

印有sharp logo既 cleaning kit set.
我爸諗住跟佢個step無死啦, 點知搞到咁.
現在有無咩方法補救一下?

SonSon 發表於 2016-9-12 11:36

bennylai 發表於 2016-9-12 11:19 static/image/common/back.gif
印有sharp logo既 cleaning kit set.
我爸諗住跟佢個step無死啦, 點知搞到咁.
現在有無咩方法補救一下? ...

買電視送既清潔套裝係sharp產品??有冇樣睇?? 花咗就花咗就咁睇相好難救得返, 我習慣用3M電視抺布乾抺, 眼鏡布太薄啦, 試吓用微濕既電視抺布試吓可否減低花痕??

wklie 發表於 2016-9-12 11:43

Cannot use liquid to clean TV screen.

Especially Plasma.

Szelong 發表於 2016-9-12 11:49

眼鏡布係會有依 d 痕,去日本城買塊3M mirco fiber 布啦
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 電視花痕

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。