Hoyan 發表於 2016-8-4 17:13

cm 點先算fit ?

各位Ching, 小弟初嘗cm, 由heir audio10.0改做10a, 苦等了3個月,今日取貨,配戴後清楚聽到環境聲音,隔音比入耳還不如。請問大家cm隔音怎樣才算正常?看來要做refit了,對嗎?配戴上有什麼要注要呢?謝謝大家 !

rlmfung 發表於 2016-8-4 17:56

CM 初帶都是要有適應時間, 小小經驗就是帶的時侯順耳窩縲旋轉入, 然後輕力壓下耳機至耳機肚貼緊耳窩凹位, 再張口幾次使其貼伏.

laikwunho 發表於 2016-8-4 17:56

想問下你做耳模個時係點...
有冇mark大個口
一個動鐵既cm隔音會比大部份既入耳都好 (動圈cm要有隆..所以有機會差過入耳..唔知just ear個個隔音點
配戴..都冇咩要注意既
我對10a 第1次做耳模係冇mark口...跟住要refit啦...
好似係左耳唔貼合同流音....返到同一間做..個醫師咪話..
上次冇mark..今次係咪要mark返呢..
{:8_368:}希望幫到你...

Hoyan 發表於 2016-8-4 18:40

laikwunho 發表於 2016-8-4 17:56 static/image/common/back.gif
想問下你做耳模個時係點...
有冇mark大個口
一個動鐵既cm隔音會比大部份既入耳都好 (動圈cm要有隆..所以有 ...

我有開口做架。

Hoyan 發表於 2016-8-4 18:41

rlmfung 發表於 2016-8-4 17:56 static/image/common/back.gif
CM 初帶都是要有適應時間, 小小經驗就是帶的時侯順耳窩縲旋轉入, 然後輕力壓下耳機至耳機肚貼緊耳窩凹位,...

我試試先。如果戴得好,係咪應該隔音好好呢?

daizyoubu 發表於 2016-8-4 19:36

其實如果隔音好,係會好似你去游水時隻耳仔入左水噤。
如果兩邊都唔FIT,其實機會應該唔大。

cyrusp 發表於 2016-8-4 20:18

唔開音樂聽到外面聲十分正常啦,無漏音,左右量感一樣就可以收貨

johnny200717 發表於 2016-8-4 20:42

其實耳仔對聲音的靈敏度有影響,就算同一樣細的聲音你都可能會比其他人覺得大聲,所以都會令你覺得隻CM唔fit

Angelus 發表於 2016-8-4 22:07

http://theheadphonelist.com/custom-in-ear-monitors-fit-guide/

leedsu 發表於 2016-8-4 22:12

thx for sharing ching
頁: [1] 2
查看完整版本: cm 點先算fit ?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。