SonSon 發表於 2016-11-29 11:06

ken_868 發表於 2016-11-28 23:56 static/image/common/back.gif
你地睇 Youtube app... 係咪都只係得720p..
有無方法睇到4K YouTube.
除用Browser?

電視既youtube app未必支援4K, 習慣用手機youtube同電視wifi連接, 係手機控制電視睇4K片.

physicx 發表於 2016-11-29 17:01

我本身都用緊ju7800
為左ps4 pro hdr 換ks8800
考慮左成個月先換,因為ju7800上年先買,覺得太晒錢用左一年就換,
之後去問3星,未有消息會支援升級hdr
所以吾等啦!就算比我等到都吾知時,索性換左佢好過
最緊要依家d 電視平好多
ching 可以去3星Live Chat問

神武光輝 發表於 2016-11-29 20:20

https://youtu.be/q-c3nW85T6c條片好似話三星UHD COLOR係支援HDR,
唔知有冇理解錯?

ken_868 發表於 2016-11-30 11:46

SonSon 發表於 2016-11-29 11:06 static/image/common/back.gif
電視既youtube app未必支援4K, 習慣用手機youtube同電視wifi連接, 係手機控制電視睇4K片. ...

連左比電視,佢會用電視自己個Apps 開你段片。
720p.....{:1_352:}

ken_868 發表於 2016-11-30 11:48

physicx 發表於 2016-11-29 17:01 static/image/common/back.gif
我本身都用緊ju7800
為左ps4 pro hdr 換ks8800
考慮左成個月先換,因為ju7800上年先買,覺得太晒錢用左一年就 ...

有 HDRwor.......
你開左HDMI 個 UHD Color 就係。

之後你Playstaion 就可以選 HDR 啦。
Support 嫁。 But 我唔覺得HDR 靚左。

ken_868 發表於 2016-11-30 11:53

神武光輝 發表於 2016-11-29 20:20 static/image/common/back.gif
https://youtu.be/q-c3nW85T6c條片好似話三星UHD COLOR係支援HDR,
唔知有冇理解錯?

我都係咁Set
係得gar。

But 自己覺得Game 入面 HDR 顏色通常比較灰。較真實向。黑位都灰埋。但係好多Detail。
唔開HDR 就色彩D。對比大D。

睇過唔同 Forum ,所有牌子都有這個問題。

SonSon 發表於 2016-11-30 12:15

ken_868 發表於 2016-11-30 11:46 static/image/common/back.gif
連左比電視,佢會用電視自己個Apps 開你段片。
720p.....

你用電話個youtube開set 返4K咪有得睇囉, 電視app setting係少D, 基本上電話播乜電視會同步, 用緊LG係冇問題{:6_167:}

netnetb 發表於 2016-11-30 12:37

ken_868 發表於 2016-11-30 11:53 static/image/common/back.gif
我都係咁Set
係得gar。

HDR 響PC game 有左好耐
大概10年前PC display card仲賣到貴一貴,
係廠商 selling point

果時c弗痕入左張玩~
初初用時~畫面係detail 左~幾過隱,
不過耐左就好大問題
長時間睇有刺眼感覺唔舒服
因為畫面整體會推光幾級~
一段時間過後~就唔會開 HD~
真係好矛盾
除非D game 係 batman 果類...成日黑媽媽乜都睇唔倒, 就真係好有用,
但就冇左氣氛~~

不過時至今日~智能電視時代
大部份新4K電視內置軟件已可以對畫面進行優化
畫面場景過暗時會智能推光, 過光自動較暗
而在resolution 冇提升分別比較下
個人覺得要睇得舒服~就唔會將畫面推得太光~(甚至變灰)
HDR 其實有同冇都唔洗太介意!

ken_868 發表於 2016-11-30 13:56

SonSon 發表於 2016-11-30 12:15 static/image/common/back.gif
你用電話個youtube開set 返4K咪有得睇囉, 電視app setting係少D, 基本上電話播乜電視會同步, 用緊LG係冇 ...

個電視右上大大隻字...HD :(

說好的4K youtube 呢?

用PS4 pro Youtube 出4K就無問題。快好多同 Stable 好多。

SonSon 發表於 2016-11-30 14:12

ken_868 發表於 2016-11-30 13:56 static/image/common/back.gif
個電視右上大大隻字...HD :(

說好的4K youtube 呢?

咁可能牌子唔同對應都有分別........我習慣用電話search, 唔駛係搖控慢慢襟, 起碼方便同快好多
頁: 1 2 3 [4] 5 6
查看完整版本: ^_^ Samsung 4K TV JU7800 有新Firmware........唔知係唔係HDR 有眉目

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。