SonSon 發表於 2016-7-16 10:32

laiho 發表於 2016-7-16 00:24 static/image/common/back.gif
我有問題,咁我部LG9700冇HDCP2.2又冇HDR更加冇HDMI2.0
只係有4K咁駁部4K Player係咪都有4K畫面定down咗變10 ...

如果TV唔支援HDCP2.2 , 播放有保護內容既4K時會降返去1080P

lamdog 發表於 2016-7-16 11:03

SonSon 發表於 2016-7-16 10:32 static/image/common/back.gif
如果TV唔支援HDCP2.2 , 播放有保護內容既4K時會降返去1080P

聽之前某ching講,加番個HDMI 2.0既 Splitter 就解決到問題,原理就係破解 HDCP 2.2
(Post76 Android 手機版送出)

SonSon 發表於 2016-7-16 11:20

lamdog 發表於 2016-7-16 11:03 static/image/common/back.gif
聽之前某ching講,加番個HDMI 2.0既 Splitter 就解決到問題,原理就係破解 HDCP 2.2
(Post76 Android 手 ...

都想知呢類分線器出唔出到3840 x 2160/60p ??

frankiepoon 發表於 2016-7-16 11:59

SonSon 發表於 2016-7-16 11:20 static/image/common/back.gif
都想知呢類分線器出唔出到3840 x 2160/60p ??

你部電視出到, 佢就出到~
我之前用Nvidia Shield播Netflix 4K用呢隻Splitter:
https://world.tmall.com/item/525530146376.htm?id=525530146376&spm=a1z09.2.0.0.amOJeE&_u=g1dofbra586

s97562 發表於 2016-7-16 13:12

小瑟 發表於 2016-7-15 10:48 static/image/common/back.gif
我部 X8300C冇 HDR啦.......不過又有機會比我換TV

大王,你冇upgrade firmware? {:6_141:}

小瑟 發表於 2016-7-18 13:41

s97562 發表於 2016-7-16 13:12 static/image/common/back.gif
大王,你冇upgrade firmware?

UP左架勒, 最新的, 不過就係冇 HDR呢~~

wai_1431 發表於 2016-7-18 17:07

師兄我用電視係 LG65UB9500 (原生 4K, 但冇 HDR), 心郁郁想買呢部黎玩下, 想問問
1) 呢部 samsung 4K player 有冇指定要有 HDR 的電視先用得?
2) 如去到 65" (冇HDR情況下) 睇 UHD碟 比 一般 bluray, 影像質素會否都有明顯的提升?

PP-HK 發表於 2016-7-18 17:19

"1) 4KTV冇 HDR的, 千萬唔好睇4KUHD碟, 因為效果唔太好."

小瑟兄, 請問你講嘅效果唔太好係邊方面呢?

wai_1431 發表於 2016-7-18 17:21

PP-HK 發表於 2016-7-18 17:19 static/image/common/back.gif
"1) 4KTV冇 HDR的, 千萬唔好睇4KUHD碟, 因為效果唔太好."

小瑟兄, 請問你講嘅效果唔太好係邊方面呢? ...

我都想知, 畫面是否仲衰過睇普通 1080p blu ray?

jchcheng 發表於 2016-7-18 17:28

小瑟 發表於 2016-7-15 10:49 static/image/common/back.gif
唔洗傷心住, 我49"咁細所以先會發揮唔到4K解像度既威力, 你大D就一定會好過我的呢~ ...

我用咗 Sony 65 9300D (行) 同三星澳洲 (水) 都 2 個月, 4K Blu ray 真係無得輸, 不過 HDR 就唔係隻隻得, so farThe Revenant 同 Deadpool are amazing!D texture 好清楚, D special effects 唔會假咗

好似 Mad Max, D 火就得D色好咗, 但係就有D假, weekend 收到 Divergent Series: Allegiant, CG 去番成十年前, 好易睇到D "飛船同人" 唔夠 details

所以, 而家就好似 DVD 轉 Bluray, 唔係一定靚。

So far, 三星同Sony 都好 communicate 得好好.

Anyway, 睇完 The Revenant 同 Deadpool 都成日心思思等緊D新戲, 睇下重有無得再靚D !

頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9
查看完整版本: 終於都係屋企試左 SAMSUNG 部 4K UHD 機勒......

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。