kyle7 發表於 2016-7-11 03:31

靚聲靚仔靚介面 - 暗測 Cayin i5 Andriod DAP

人大左就好怕一舊二舊出街,想當年ipod 加 amp,完全無視重量。但隨住年紀增長,兼越帶越多野,macbook,相機,player,各樣加加埋埋,都咪話唔甘。

本身用緊N6,貪佢夠力推入耳,聲又好,唔洗駁amp都得,係個樣唔見得人,同埋算大部同有番咁上下斤兩。我自己就覺得: 聽歌啫,攞部機比人睇咩。當D朋友同事見到部野都問我做乜用部咁樣衰嘅嘢,跟住我例排叫佢地聽下先,個個聽完都下趴跌左落地下。XDXD

但無計,諗諗下,日日抬住舊磚都唔係辦法 (我認我懶。) ,所以想搵部細D輕D嘅player,UI又方便,聲又唔會太差嘅DAP。上網做research,target 有幾部: AK70, Cayin i5, L3.

係我搵嘅時侯,當時AK70,Cayin i5 未出,就去試L3, 硬質素唔錯,但動態差D,3.5 無乜力水,聲太薄,2.5我又唔常用。好,再等到AK70 出左去試,上手真係好細部,又輕,一貫AK 靚 UI,一試個聲,哇。。。人聲好前,低音比其實AK 型號實淨,推力真係大D (unbalance 2.3v, 數字上仲大過AK380 0.1v).音場窄,動態唔錯,完全係 POP 調音。試首 Hotel California, 首歌未完就放低左,人聲太前,音場太窄。我用RHA T20 去試,T20 個調音已經係人聲唔算前,音場算闊。所以打消AK70念頭。 跟手message Andy 兄問下i5 幾時到,言談間知道佢有部i5 量產版係手,即刻問可唔可以試下。就係咁攞左部i5返屋企玩左2日。

廢話唔講,入正題。

一攞到部i5, 上到巴士,即開。 packaging 唔錯,比一般國磚好,同N6 packaging 手法差唔多。跟機皮套就有d 厚,搞到部薄薄嘅i5 變磚,車工亦一般,可以無視。機身造工無話可說,我夠膽講造工係國磚廠三甲內,金屬機身同個Mon 嘅結合度非常好,背面碳纖版非常靚,移印brand name 同 info 內藏左,唔會好似N6 咁甩字。最驚喜嘅係個 Volume 旋鈕,如同 nikfung 兄所言一樣,阻尼感一流,兼夾造工細緻,完全有貴價台機旋鈕質素,淨係哩part 做成咁已經值回票價。成部機感覺非常精品,提得出Cayin 比足心機做哩部野。唯一要挑骨頭嘅係底部為左fix wifi 哩個問題要遷就做嘅塑膠位,做成全部機外觀的一個敗筆。但整體外觀完成度非常非常好,已經做到唔似國磚嘅地步,非常抵讚。

另外,Andy 亦私伙借出UM Martian 我聽,隻野之前已經想試下,真係岩岩遇著剛剛。

好開始試內涵啦-開機:

開機速度有待改善,要差唔多一分鍾左右,應該黎緊嘅firmware 可以改善下。入到介面,非常清晰,folder play 無難度,各樣setting,只要你用開依家嘅智能手機,應該一玩就上手。由左邊Mon 拉出Menu, 見到第三放應用入面有play store, 好一陣返去再試。

插上martian 到 i5, 當然即刻黎首 Hotel California 先。音場擴闊,分析力唔錯,低頻好實,推力非常強大,中頻人聲較前,分離度好好,但高音有D 硬。因部機Andy 到手先得幾日,要煲煲佢先入到狀態。

換歌,試下 EDM 先,聽Avicii - I could be the one. 動態好強! 非常刺激!唔同電音嘅聲分得好清楚有力,完全係EDM, POP 嘅利器。平時用N6 聽,佢present 得比較斯文,會有D high 唔起嘅感覺,但i5 就可以用澎湃有力黎形容,收放快,唔拖泥帶水。
i5 聲低唔算係好柔嘅關係,聽哩類節奏快嘅歌非常好feel,唯獨樂器多嘅時候開始比較亂。

試完快歌就到慢歌 - 我經常聽嘅 Diana Krall - Peel Me a Grape 。 好暖,又唔過火,佢嘅聲底係N5 同 N6 中間,N5最暖,i5 緊隨其後,N6 最冷(都係中性偏暖)。 人聲好有感情,結他弦震泛音唔會過火,鋼琴聲清脆,但略嫌有dd 收得快左。整體慢歌都 handle 得唔錯,但感覺上節奏好似有d 快,可能同調音有關係。之後試下調個digital filter, 無明顯分別,所以放棄。

返到屋企,即刻試下download 第三方apps,雖然我平時唔會用app 聽歌,但既然係哩部機嘅賣點,一定要試下。

成個process 由 login 到download Moov, Tidal 都非常流暢,未見hang, 或 嚴重lag 嘅程況,軟件完成度唔錯,Steaming 連聽3 首 hifi quality 嘅歌中間完全無lag 嘅程況。音質無聽storage 係Sd card 度咁好,始終個apps bypass 唔到SRC 哩個問題,但係已經接受到有餘嘅質素。如果有師兄好concern 佢個steaming 得唔得嘅話,可以放心。 得!

再黎就係我最concern 嘅 USB to Coaxial 功能,因為自己用緊嘅iDAC-6 用 coaxial 出 Dop會好聲D, 所以哩部分就同N6 出coaxial 黎 AB 下。

細心互換聽左陣,聲底分別唔大。N6 係空間感包圍感到略勝 i5,但 i5 嘅人聲比 N6 清少少,真係一個馬鼻分別,低音同高音延伸都係N6 比較好,但我 N6 輸出果條 coaxial 係 gotham 嘅 Coaxial 線,而i5 嘅係跟機線,而且條線 Andy 係話 rejected sample,所以如果用條好D 嘅線,差距應該得返好少好少,哩樣認真抵讚。

總括,如果哩部機賣$3000-$4000, 佢嘅性價比非常之高。淨係買個外觀,造工,已經值回票價。另外,軟件完成度非常高,哩一樣非常抵讚。好多國磚一出,個軟件係非常多bugs,而i5我反覆測試都唔見有明顯bugs,未死過機,未自動reboot 過。唯獨係開機同關機速度要調整下。

收到消息應該哩個月尾就會見街,有興趣買部細細地 size,又要多功能,又想一機走天下嘅師兄,可以等埋哩部先決定。哩部i5真係值得一試,同時見到真機,你亦都睇得出 Cayin 嘅誠意。

題外話,我見好多人討論緊唔同嘅 player,用咩 DAC? 係唔係行 2 粒 DAC? 有無 2.5 平衡? 等等...

其實科技日新月異,由我細細個聽 casstte 帶 walkman,之後到 Discman,中學時代出左 MD,繼而Mp3 機,到有DAP 去播DSD。去到而家DAP百花齊放,用唔同DAC,有埋平衡輸出。由細個簡簡單單聽歌到而家要求多多,究竟我係聽緊個歌手唱歌,enjoy 緊首歌,定係我聽緊首歌嘅遐疵,批評佢錄音?無錯,好嘅gear 真係可以令到首歌好聽D,但我見到好多人盲目追求detail,reference,模擬聲,數碼聲,失真等等。。。

DAC 唔同,真係咁重要? 依我所見同一粒DAC 都可以有唔同調音。 2.5平衡係唔係一定比 3.5 好聽? 我個人覺得唔一定,至少我聽過嘅2.5平衡無一隻比用 3.5 有感情。你可以話2.5平衡比3.5 音場大,乾淨,聽大棚野一流。試問用得DAP出街聽歌,有幾何係條街到一路行一路聽大棚野? 至少我唔會。

聽歌真係好個人,你鍾意聽嘅歌,人地未必鍾意聽,每個人隻耳聽到嘅野都唔一樣。無必要爭論一D 每個人都覺得唔同嘅野。聽歌係 enjoy,交流,分享,無話係絕對,唔好將你覺得係嘅野強加係人身上。就算我打哩個聽感,我都會叫你唔好信我,耳聽為實,有機可以試嘅時侯,自己試清楚岩唔岩自己。

最後,希望個個師兄 Enjoy Music, 早日揾到最match自己嘅 combination!

多謝各位師兄"睇"我廢噏咁耐,唔好意思~

charliey 發表於 2016-7-11 10:42

good job ... well done ... {:6_134:}

lcp12325 發表於 2016-7-11 11:18

樓主寫得唔錯!

之前放左部X1,想再搵部推力好小小,聲場大聽可以大棚野{:1_338:}

alleelarry 發表於 2016-7-11 11:27

MOOV都得,JOOX大概都得呱{:6_141:}

kent~ 發表於 2016-7-11 11:44

呢部都有興趣,I5 推力能跟N6 比嗎??

神舟~五號 發表於 2016-7-11 11:49

聲底n5最暖?
其實我一直想問想了解,聲音暖聲係點聲。冷聲又係點。

charliey 發表於 2016-7-11 11:56

神舟~五號 發表於 2016-7-11 11:49 static/image/common/back.gif
聲底n5最暖?
其實我一直想問想了解,聲音暖聲係點聲。冷聲又係點。

easy to note the difference between warm and cold if you test the same songs using different systems ...

kyle7 發表於 2016-7-11 12:27

lcp12325 發表於 2016-7-11 11:18
樓主寫得唔錯!

之前放左部X1,想再搵部推力好小小,聲場大聽可以大棚野

佢聲場唔算好大,如果大,N6 比佢更大,同埋樂器多嘅時候好有D亂,所以如果真係要聽大棚野,建議試左先。推力就一定大過X1~

kyle7 發表於 2016-7-11 12:28

alleelarry 發表於 2016-7-11 11:27
MOOV都得,JOOX大概都得呱

JOOX 無試,但理論上應該無問題。我MOOV 同 TIDAL 都試左,係work~

kyle7 發表於 2016-7-11 12:32

kent~ 發表於 2016-7-11 11:44
呢部都有興趣,I5 推力能跟N6 比嗎??

用音量計,用D 易推嘅耳機,同等音量下,i5 會比N6 大聲DD,但遇著難推嘅耳機,同等音量N6 會大聲DD~ 但質素上N6 仍然佔優。
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 靚聲靚仔靚介面 - 暗測 Cayin i5 Andriod DAP

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。