ml55 發表於 2016-3-22 07:26

過期產品、VANTAM CLASSIC MASTER LTD

入咗件過期嘢 : 經過差不多半年考慮,最後給 VentureCraft 嘅 FaceBook 上面一張日本人用 VALOQ +VANTAM CLASSIC MASTER LTD 相片做為壓斷最後一根稻草的因,而果就是 SaleHiFi 上亦都仲有貨,所以....唔、今日就收到啦。其實係呢段時間亦都有考慮過 MOJO,但唔想用 Camera Kit 同亦唔想再買線,雖然 MOJO 個價錢平個 VAMTAM 一半價,但我未用過佢,而 VentureCraft 個聲音亦好啱我,亦考慮到手上所有線材,而且我亦係主要以 iOS 系統為主,所以到最後,亦都係訂咗佢(我絕對唔會承認係因為佢話係硬件度全面升級、同上一部627SM LTD 金色有分別而心痕痕),經過半日試音,給我感覺,有一種聽大機嘅味道,聲音亦比較實淨(同部金色比較)。係呢度順便多嘴講聲,如果有用 iOS 同埋 MOJO 嘅師兄,可以留意下呢個牌子 AQVOX ,我見到佢哋出一條線,一邊係 Lightning 一邊係 Micro-B ,或者可以直接用在 MOJO 上。

ml55 發表於 2016-3-22 08:20

從颱風開始,VentureCraft 嘅產品買咗3部,亦都好喜歡佢嘅聲音,唯獨係佢出部 Valoq 我冇乜興趣,就算現時佢已經出到有Opa627sm都一樣,最主要原因係過唔到自己部 AK240 個關,因為 Dap 係我嚟講只係一個載具,手上有AK240,有iPhone ,對我嚟講已經夠。

dehalt 發表於 2016-3-22 09:02

ml55 發表於 2016-3-22 08:20 static/image/common/back.gif
從颱風開始,VentureCraft 嘅產品買咗3部,亦都好喜歡佢嘅聲音,唯獨係佢出部 Valoq 我冇乜興趣,就算現時 ...

師兄有冇覺得240出classic master反而冇直推既解碼咁好呢?

ml55 發表於 2016-3-22 09:26

dehalt 發表於 2016-3-22 02:02 static/image/common/back.gif
師兄有冇覺得240出classic master反而冇直推既解碼咁好呢?

Hi,師兄,你所講嘅情況我又唔多覺喎,用 Vamtam 係覺得佢無論力量同個空間感仲有分析度都強個240直推,因為240一直給我感覺都好似有小小軟咁樣,但其實我本人呢、就一直都覺得用 iOS +Onkyo HF Player USB 出嘅聲音係最好聽,感覺上個音樂感係好個AK240用光纖出。

greentea456 發表於 2016-3-22 09:45

請問師兄。如果AK240用2.5對錄平行缐聲音右如何,請給意唔該。

dehalt 發表於 2016-3-22 11:26

ml55 發表於 2016-3-22 09:26 static/image/common/back.gif
Hi,師兄,你所講嘅情況我又唔多覺喎,用 Vamtam 係覺得佢無論力量同個空間感仲有分析度都強個240直推, ...

Hi, 可能因為我係240ss,用光纖出vantam classic master既人聲順左,音樂感都好少少,但明顯解析力差過240ss直出,搞到我都唔想用amp…{:1_352:}

如果講音樂感,我都係覺得用onkyo hf player 出vantam 最好,但我係android,唔知同ios一唔一樣…

ericcklau 發表於 2016-3-22 11:51

我本來都想買AK240SS, 但用佢出光纖去VANTAM好像跟我現在的PLAYER AK100冇好大分別, 加上AK240SS直出個空間感比VANTAM差好多, 所以唔買佢. 現在考慮買ONKYO DP-X1 可以用ONKYO APPS USB 或光纖或LINE OUT去VANTAM.

dehalt 發表於 2016-3-22 14:08

ericcklau 發表於 2016-3-22 11:51 static/image/common/back.gif
我本來都想買AK240SS, 但用佢出光纖去VANTAM好像跟我現在的PLAYER AK100冇好大分別, 加上AK240SS直出個空間 ...

小弟正係用開240ss,最近用返安橋聽的
始終呢個組合較接近日本聲,變化亦大d
但安橋應不能出光纖去vantam…

ericcklau 發表於 2016-3-22 14:11

dehalt 發表於 2016-3-22 14:08 static/image/common/back.gif
小弟正係用開240ss,最近用返安橋聽的
始終呢個組合較接近日本聲,變化亦大d
但安橋應不能出光纖去vantam ...

是嗎? 沒有光纖嗎?

hphp 發表於 2016-3-22 16:09

ericcklau 發表於 2016-3-22 14:11 static/image/common/back.gif
是嗎? 沒有光纖嗎?

但可以用 micro-usb <=> micro-usb

http://2.bp.blogspot.com/-2DAGb9FzGeQ/Vod385AT9zI/AAAAAAAAC5I/hOkvbHiBraw/s1600/zzusb1.jpg
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 過期產品、VANTAM CLASSIC MASTER LTD

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。