windwolf447 發表於 2016-1-16 01:24

最後都係簡左佢……Venturecraft Valoq 開箱小分享 (& 對比Onkyo)!

早前先話少左用播放器出街聽歌於是放左240收左hugo玩,但偶爾用用下手機搭hugo都係覺得有番部player好d,於是我又身痕……

Valoq嘅包裝真係好簡單,但做得幾有質感,內裡只有機身,保用書同USB線一條。

我相信Valoq嘅外觀係評價好兩極的部分,個人就當然接受到呢個外觀設計,係型嘅。用左一陣其實單手操作好方便,設計師係有好好考慮過擺位,音量鍵旋轉阻力感良好,夠緊,穩陣,但好抱歉嘅係我唔明點解側邊粒轉輪就鬆鬆地咁,雖然用落反應係好靈敏順手,但總有少少令人擔心。播左3個鐘左右,機身只係微微暖。

功能操作方面都幾簡單,但我有一個最想佢改嘅地方就係長按back可以係回到播放畫面,依家係要回到選單最外層先可以入番去播放頁,有些許不便。

第一次聽Valoq嘅時候我已經對佢嘅聲音中中地毒,但係買之前我一直都考慮左好耐,想聽過哂15年年尾呢批新機先決定,直到今日終於連Onkyo果部都聽埋,最後發覺最鐘意嘅都係Valoq,唯有乖乖交出銀兩。Onkyo
DP X1我其實都好喜歡,2部我對比左都幾耐下先決定到,耳機我係用Heir Audio 10.a以下我就黎簡單講下個分別吧。

個人認為Valoq係部富音樂感,聲音活潑,立體感好嘅播放器,佢有好彈而有力嘅低頻,人聲有自己嘅音染風格(呢點毒到我),位置略靠前。耳放部分推力足,驅動IE800和AKT8IE都有不錯的效果,背景亦靜。

Onkyo dp x1相對之下明顯要素淡斯文一些,他有微暖的聲底,但依然感覺好乾淨,音場比valoq還要開揚一些,整體表達就相對Laid back了一點點,只有中頻感覺比較出,低頻就比valoq來得收斂,冇咁彈,而2者的高頻都不是走比較明亮的風格。耳放部分我覺得dp x1比valoq推力略弱一些。

之後再試平衡輸出,2者嘅平衡口係音質上都比單端有明顯提升,onkyo我開左A.C.G功能來試,背景的確好靜,線條感更好,但Valoq的實力亦好強橫,音場規模追番上黎,甚至係縱向嘅層次感上表達得更清楚,最後我都係覺得Valoq比較適合我。

期待過多段時日換OPAMP做MUSE02黎玩。

以上。

kyle7 發表於 2016-1-16 02:30

師兄,好正嘅分享,我都係當初等緊dpx1(仲落埋訂~{:1_352:} ),但因為等好耐都唔出,所以去試下哩部。點知一試就覺得佢聲底好岩,我自己用緊嘅VMODA XS 同SD4s 都覺得好夾。如果部dpx1 真係有d laid back,咁我應該無衝錯。

我都好想換 opamp,但官方仲未放個指引出黎。。。仲有好多規條,可能要上行佢睇住你換opamp 先唔會無保養。。。我覺得條件有D苛刻,睇下佢最後會唔會咁決定。不過最後其實都照換,同埋好多有哩部機日本仔都已經換晒,仲出埋opamp 比較report.應該都無問題嘅~

timpychu 發表於 2016-1-16 05:10

呢部嘢真係好聲,好力,係個介面差少少

orcheung2002 發表於 2016-1-16 14:16

Pls advise the comparison between AK240 and ValoQ, thanks.

windwolf447 發表於 2016-1-16 15:32

orcheung2002 發表於 2016-1-16 14:16 static/image/common/back.gif
Pls advise the comparison between AK240 and ValoQ, thanks.

現在談和240的對比可能不是太準確,因為是印象中的事了。240比valoq的聲音來得略微精緻一點,人聲要瘦一些,Valoq的聽起來就比240活潑,味道也不同,聲音結像要稍大一點,低頻更有勁有彈跳力,高頻比240微微暗一點,推力比240大,我用akt8ie對比過他們的平衡口,Valoq的音場規模感覺略大一點,240的線條感就稍好一些。

orcheung2002 發表於 2016-1-16 19:46

Thank you Wind C Hing.

大食怪 發表於 2016-1-16 20:21

師兄,請問 MUSE02 你會去邊度買,因太多假貨,可否 pm 我,謝謝你{:1_245:}

windwolf447 發表於 2016-1-16 20:35

大食怪 發表於 2016-1-16 20:21 static/image/common/back.gif
師兄,請問 MUSE02 你會去邊度買,因太多假貨,可否 pm 我,謝謝你

digi-key吧可能
http://www.digikey.com/product-search/en?WT.z_supplier_id=190&WT.z_page_type=SP&WT.z_page_sub_type=SS&WT.z_oss_type=Keyword&v=190&lang=en&site=us&KeyWords=MUSES02

zakuboy 發表於 2016-1-17 00:12

唔知 Valoq 定 P1好啲?
(Post76 Android 手機版送出)

digiman 發表於 2016-1-17 01:20

thanks for sharing.hard to make a decision between valog and x1
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 最後都係簡左佢……Venturecraft Valoq 開箱小分享 (& 對比Onkyo)!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。