asathor922 發表於 2015-12-27 12:45

papabaggio 發表於 2015-12-27 11:29 static/image/common/back.gif
咁即係原生個app壓制咗佢音量輸出?

已實驗,用poweramp的確大聲接近成倍,但無原生player 咁好聽
(Post76 Android 手機版送出)

papabaggio 發表於 2015-12-27 13:04

asathor922 發表於 2015-12-27 12:45 static/image/common/back.gif
已實驗,用poweramp的確大聲接近成倍,但無原生player 咁好聽
(Post76 Android 手機版送出) ...

咁佢嘅推力唔係想像中弱?係唔係咁計呢?因為依部都係考慮之列,onyko、pioneer 同 opus#1 三選一

wil-wil 發表於 2015-12-27 13:15

有關Pioneer 推力方面,而我試過所見,入耳式推到最大 Volume 是 ok,亦無任何拆聲,依然撩亮,但推大耳牛就真係要 Head Amp!! 唔知是否有其策略性配搭自家品牌的意向 ... 講笑!! 另外,個人覺得原生 music player 不及 goggle music player 好聽,且亦不太 user-friendly,不過 apps 嘅野希望會有 firmware 升級改善!!

asathor922 發表於 2015-12-28 00:59

wil-wil 發表於 2015-12-27 13:15 static/image/common/back.gif
有關Pioneer 推力方面,而我試過所見,入耳式推到最大 Volume 是 ok,亦無任何拆聲,依然撩亮,但推大耳 ...

試緊google music, 多謝分享

小瑟 發表於 2015-12-31 23:04

asathor922 發表於 2015-12-28 00:59 static/image/common/back.gif
試緊google music, 多謝分享

GOOGLE PLAY出唔到, DSD, 我都試過, 所以要聽DSD又係要用返佢個APPS......我成日覺得PIONEER想SET死大家係佢"覺得"最好聲既情況下聽歌咁.

不過又咁講, 我玩左100R個幾星期, 我真心覺得佢個音壓係細, 不過於我來講就係岩岩好, 我用 IE800, D008P, H3, 最差係H3, 聽左一陣要即換, 唔吸引, 冇力水, D008P就中規中矩, 唔講音質只講聲就夠, 不過就成日都KEEP係 155-160(最盡)位置來聽. I800最冇投訴, 聲都係要KEEP 155-160, 但低頻彈性靚, 高音又夠滑, 最衰佢隻耳綿我唔知點解成日帶成日"線"出黎, 幾隻SIZE都唔岩, 真係有時聽到好冇引!!!!{:6_136:}

Jasonwu2000 發表於 2016-1-1 22:48

其實部機用落真係唔錯,不過推力細啲,但係佢嘅聲令我放左部pleune m{:6_134:}

nec_c616 發表於 2016-1-3 00:37

部機用落真係唔錯ka! 我加Pioneer xpa-700和sony ex-1000, 音質ok!{:6_208:}

timmy81 發表於 2016-1-5 14:49

希望佢UPDATE FIRMWARE會解決原生PLAYER唔可以BY FOLDER搵歌個問題啦.

cyber_look 發表於 2016-1-7 22:47

請問各位用緊XDP-100R的師兄, 你地有無用MOOV聽歌?

效果如何? THX

themouse 發表於 2016-1-8 19:17

cyber_look 發表於 2016-1-7 22:47 static/image/common/back.gif
請問各位用緊XDP-100R的師兄, 你地有無用MOOV聽歌?

效果如何? THX

效果尚算可以,始終少了原生player的升頻功能,效果與原生player有一段距離,加上moov本身亦非超靚聲,至少同一曲目下,tidal會好聲一點囉。操作流暢度就非常好喇,好過小弟慣用的Z2百倍{:6_136:}
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: Pioneer XDP-100R 播歌窒下窒下問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。