MDLP 發表於 2016-5-26 09:47

fatboy88 發表於 2016-5-26 00:46 static/image/common/back.gif
其實有咩好嗌,每個品牌都有優缺點,邊有天下無敵?!,志在開心,玩得高興便可,使乜咁執着 ...

師兄

我自己不溫不火
純粹分享討論
唔似老千網
係餅主及G深會員
就可以用粗口回覆
不過大家在P76
睇開箱同問價
可能興趣大d

MDLP 發表於 2016-5-26 10:12

chhanthony 發表於 2016-5-25 22:57
咁平心靜氣對事不對人地討論,
閣下有咩好嘅方法去fine tune distance?

要先搞清楚一個慨念上嘅問題
AV系統上校distance都有分實體上及虚擬上
實體上係指所有喇叭真實擺位到皇帝位距離
虚擬上係指AVR經mic度或人手輸入作各聲道運算時差
好多人以為祗要AVR內有準確距離同音壓資料再加隻sub仔
就自然出到包圍感及結象就大錯特錯
如果咁諗的話玩2ch就更加好辦
天價器材廠馬上可以執哂笠
大陸機祗要在DAC、前級或合併
加個distance/ level/SW-pre再自行加隻15寸
就解決哂2ch幾十年來玩擺位、toe-in、同低音問題!?

大家可以同你地套AV馬上做個小實驗
假設L/C/R喇叭可以做到實際距離大致相同
再將中置實際位置向皇帝拉前0.5米
L/R在原有距離不變但toe out 15度
再入去AVR扣減返中置0.5米距離
再度中置音壓減返dB(因為前咗大聲咗)
之後試吓效果又咪同之前一樣就知?
到底係咪祗要距離音壓度啱、而擺位及角度就可以亂嚟
結象同包圍感都一樣無問題呢?
到底個結象同包圍感係來自擺位同角度?
定係爭嗰少少虚擬距離?
當然兩樣都做到就最好
但如果好似下情況又點呢?

玩開O記或者中價鬼佬機都知
AVR所有虚擬距離係10cm甚至去到一尺跳
而個距離interval又咁大
無咁橋隻隻喇叭實體距離都咁好彩
裝到正一正就返虚擬距離
但又攝哂入櫃掛哂上牆無得再拆再裝
在AVR上所謂自行Fine tune distance
都唔好講加減一尺咁多
加10cm又唔中!減10cm又唔中!
就真係有點進退兩難

ykluk 發表於 2016-5-26 10:30

fatboy88 發表於 2016-5-26 00:46 static/image/common/back.gif
其實有咩好嗌,每個品牌都有優缺點,邊有天下無敵?!,志在開心,玩得高興便可,使乜咁執着 ...

小弟又會咁睇, 其實2位大師唔係嗌交, 如果大家用心睇佢哋既回覆又睇得明(唔明睇多幾次, 其實唔算好難明), 真係會學到好多嘢~~!! {:9_426:}

2位大師小弟都叫做認識, 佢哋對AV/2CH既認識其實真係好認真, 會睇好多同試好多, 真心講小弟自愧超級不如, 最好就得閒搵佢哋吹吓水聽吓嘢, 慳唔少睇文時間因為佢哋好似字典咁, 仲真心會分享出嚟~~!! {:8_389:}

大家覺得佢哋似嗌交, 小弟諗法會係, Anthony兄諗住提供一個快靚正(但唔會係最啱最好)既方法去搵同步(注意: inphase \= 同步), 可能佢睇過好多又試過好多, 同埋以物理理論上可能根本無可能做到全喇叭全頻同步, 就算真係咁好彩叫做到, 只要我屋企陸豆行過都會改變一切.....{:6_129:}

而MDLP兄佢既諗法似係更加引證難以同步呢個諗法, 又講出每種機種對呢個同步既處理可以點做, 同樣小弟都係覺得無可能做到全喇叭全頻同步.

大家講既方向同目的有啲唔同, 咪好似唔係in phase咁似嗌交囉~~ {:6_174:}

分享吓的確係近年76比較少咗, 講真小弟真係想睇多啲, 最重要係大家唔好傷和氣~~!! {:8_368:}

P.S. 所以點解小弟會一直用yamaha, 因為我真係好懶~~ {:6_151:}

qq1122yq 發表於 2016-5-26 10:54

jj3380 發表於 2015-10-23 18:28 static/image/common/back.gif
首先第一個問題係cal之前,拾仔volume set得太大而導致註波。

試諗下AV amp同你拾仔已-12db,已經減無可減 ...

"試諗下AV amp同你拾仔已-12db,已經減無可減,可能你拾仔負完12db之後重over左3,4db都未定。"

一般AV amp音壓調整幅度會由-12~+12
如果SW 測出黎係多過-12
咁AV amp通常會推大其它ch來取其整体平衡
所以個範圍應該可以有24dB±

qq1122yq 發表於 2016-5-26 11:00

MDLP 發表於 2016-5-26 10:12 static/image/common/back.gif
實體上係指所有喇叭真實擺位到皇帝 ...

中置向皇帝拉前,加減返中置dB同埋實際距離
但中置EQ發聲頻率唔同左
當然會影嚮結象同包圍感啦

qq1122yq 發表於 2016-5-26 11:50

其實相位、距離、擺位在毎個空間某頻率互相抵消情況一定會有,問題係多定少,點様可以做到最少咁解...

我墨水有限,唔係理論派,只懂深入淺出去睇情況盡量改善!{:6_147:}

chhanthony 發表於 2016-5-26 12:19

MDLP 發表於 2016-5-26 10:12 static/image/common/back.gif
實體上係指所有喇叭真實擺位到皇帝 ...

到底個結象同包圍感係來自擺位同角度?
定係爭嗰少少虚擬距離?
當然兩樣都做到就最好
但如果好似下情況又點呢?

你試想想呢個實驗有咩問題

sport2in1 發表於 2016-5-26 14:06

兩大高手華山論劍,學嘢嘅時候。

MDlowb 發表於 2016-5-26 14:16

chhanthony 發表於 2016-5-26 12:19 static/image/common/back.gif
你試想想呢個實驗有咩問題

算吧啦

MDlowb 發表於 2016-5-26 15:07

頁: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21
查看完整版本: 十仔怎樣才叫音量過大?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。