alleelarry 發表於 2015-10-16 23:04

LeTV Box 4K 標準版 開心開箱 (已更新測試報告)

今天下午接到朋友的來電,說我近來工作壓力大,應該多點回家看看電視,輕輕鬆鬆做吓鄧梓峰……
{:6_141:}

起初唔明佢講乜東東,直到放工才知道當中原委;話說他早前路過七仔,見到有人排隊就唔好執輸跟住排,剛好佢既家中寬頻就到期,買機就可以有機會得到「免6個月月費之100M家居寬頻組合」,唔多睇電視既佢就送左呢個「盒」比我解解悶咁囉……;你話做朋友真既,點會吓吓同你計,讚!拿拿臨開心住開左箱至講啦!
{:6_127:} {:6_127:}

究竟這個近日充滿話題的盒子,是否真的能為我解解悶,以下為各篇捷徑:
{:6_142:}

Le TV Box ~ 開箱篇 (#01)
Le TV Box ~ 速度測試篇 (#02)
Le TV Box ~ 頻道篇 (1) (#18)
Le TV Box ~ 頻道篇 (2) (#19)
Le TV Box ~ 直播電子節目單 (#20)
Le TV Box ~ 遙控器 (#21)
Le TV Box ~ 應用程式篇 (#22)
Le TV Box ~ 外置影音篇 (#23)
Le TV Box ~ 總結 (#24)

簡潔外箱

箱背

「開箱」

「改變你的電視」

跟機 HDMI 線材,均印有 LeTV 字樣,但奈何真的有點短

相當簡單的遙控器,亦備有 Android 的三個功能鍵

6個月的 VIP 通行證,沒有了它就沒有甚麼義意了吧!

Le TV Box 4K 標準版

與合作伙伴「現在」機頂盒相比,的確細好多

alleelarry 發表於 2015-10-16 23:04

Le TV Box ~ 速度測試篇

插線入帳號呢D就唔寫了,反正開機之後跟住做就是了。對於用呢類盒子最關心就係(1.得順唔順,2. 有D咩野睇)。所以將分開不同部份來個測試。當然第一樣要試既就係速度問題了,現在 Letv 同 HKBN 合作,話 100M 上網已經可以,實際又得唔得呢?立即試

小弟家中仲用緊 和記100M,而測試結果係建議用 720P 來睇片,測試完當然立即用黎睇下流暢度如果。睇同一套電影,用 720P 算流暢(少許卡)但睇 4K 就不停咁 Loading了。所以如果你家中用 100M 上網,咁就唔好要求睇高畫質了。如果用合作伙伴的寬頻又會唔會好D呢?延伸測試表現,按我
{:6_141:}

關大爺 發表於 2015-10-16 23:38

{:6_195:}呢排真係好小見你
(Post76 Android 手機版送出)

alleelarry 發表於 2015-10-17 00:25

關大爺 發表於 2015-10-16 23:38 static/image/common/back.gif
呢排真係好小見你
(Post76 Android 手機版送出)

工作超忙……,當IT既不IT,差人唔差人,消防唔救火,就沒法子了!{:6_142:}

lamdog 發表於 2015-10-17 01:47

我今日都買左{:1_333:}

fm31331 發表於 2015-10-17 09:42

期待!{:6_134:}

SonSon 發表於 2015-10-17 09:49

最好要同小米比較吓, 睇吓比咗月費睇有乜唔同{:6_141:}

alleelarry 發表於 2015-10-17 10:09

lamdog 發表於 2015-10-17 01:47 static/image/common/back.gif
我今日都買左

大家可以交流下心得啊!

alleelarry 發表於 2015-10-17 10:12

SonSon 發表於 2015-10-17 09:49 static/image/common/back.gif
最好要同小米比較吓, 睇吓比咗月費睇有乜唔同

「細米」我就無勒,手邊只有類近功能既「美魚畫」{:6_142:}

關大爺 發表於 2015-10-17 10:20

alleelarry 發表於 2015-10-17 00:25 static/image/common/back.gif
工作超忙……,當IT既不IT,差人唔差人,消防唔救火,就沒法子了!...

向高層反映下{:6_146:}
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: LeTV Box 4K 標準版 開心開箱 (已更新測試報告)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。