阿定 發表於 2015-10-19 09:16

還記得第一次使用On-Demand Video已經係十幾年前的事,當年互動電視 iTV仲有幾多人記得呢?果時初出社會,其實已經好Buy呢類On-Demand Video,平均一個月都會買一兩套電影睇,不過當時有兩個大問題,令人好無奈,第一,繁忙時間睇,會不斷Loading,第二,一斷線,就要由頭睇過,盡管你已經睇到差不多完場,都要由頭睇過!

之後的日子,由於我有我的生活,科技有科技的發達,NowTV的出現,都無法讓我重投懷抱,去電影院,買VCD,變成我生活的一部份,直至最近呢一兩年,盒子的出現,大陸電視劇的普及,加上HKTV要用盒子睇,我又買了小米同Hi-media回去,可惜的是,免費就無質素可以,對睇開高清,討厭睇一陣又Load一陣的電視劇的我,最後都係放棄,情願睇遲一年,等J2,翡翠台或明珠台播放時才欣賞!

對於錢可以解決問題,就唔係問題的我,(不過仍然覺得Now太貴,唔係話佢唔值,而係佢的內容實在唔係太引到我比幾百蚊一個月佢,可能有小朋友後,就會係另一回事吧),LeTV正式打香港市場,其實都唔錯的,所以都即時登記搶購,可惜,連iPhone都搶到的我,最後搶唔到LeTV,我又能如何呢!幸好,好多朋友都知我喜歡試新野,又知我搶唔到,所以上星期有個住港島區的朋友,幫我呢個九龍人搶左個返來比我,終於,剛過去的星期日,我開箱了

由於上面alleelarry版主已經介紹得好詳細,我就唔重複啦!首先,我用緊網上行500M,不過因為想試清LeTV的能力,我決定先試用無線接收,因為之前小米同HiMedia用無線,都係型同廢物,所以係唔太有期待下,發現LeTV都OK唔錯啊,無線連接測試時,都有7-8M頻寬,即係剛剛夠睇1080P,好,咁就即管實試無線連接睇戲會唔會不停出現Loading畫面吧!

一開波,LeTV自己會有24小時頻道Loop住播,而好得意地,你係可以睇未來同過去的節目的,說穿了,就只係係現有節目,抽部份出來排序播放而己,所以呢個功能,其實可有可無,不過對喜歡返到屋企二話不說就開電視的人來講,應該都叫有用的!

之後,就試睇電視節目了,先試試外國劇吧,1080P高清質素果然有料到,靚畫面,無Loading,亦唔覺有lag,估計Frame Rate亦唔會低,另我對睇英超的信心大左不少!不過好可惜,正如上面alleelarry版主的介紹一樣,片種實在太少了,而且部份電影年期太久遠,只有VCD質素,大陸劇亦無大熱的宮廷劇,卡通片亦以大陸出品為主,如果以內容來說,實在要加倍努力,盡管使用體驗不錯,但沒有足夠內容,4K 8K 又如何!

除左LeTV提供的服務,其實佢亦都係一個Andriod盒子,可以去LeTV的商城(即類似Google Play)下載唔同的Andriod App,又或自行安裝APK檔,同樣地,亦可以插USB或經網絡讀取自己的影音檔,由於呢類盒子功能早於小米年代已經使用中,就唔再多講了!

結論: 399試用半年,唔滿意可以退錢,滿意可以當半年月費,對用家來講,真係無得輸,未來呢半年期,能否增加足夠內容,使我用多半年,仍需觀察,不過如果好似我咁,都係想睇英超而己,399當買定一個盒子,亦都有數圍,始終今時唔同往日,LeTV呢個4K標淮版,無論頻寬定1080P的質素,整體硬件規格都比以往的盒子來得好,值得一試!

小寶老豆 發表於 2015-10-19 09:44

alleelarry 發表於 2015-10-18 13:21 static/image/common/back.gif
剛才測試完速度,當然大家最想知道有咩頻道睇啦。對於家中大人或者老媽子,佢地最關注一定係電視劇,你試下 ...

{:6_136:} ... 咁少日戲同泡菜戲一定滿足唔到太座同外母大人...

{:6_156:} ... 另外啲歐美電影好似堅冷門喎~~

alleelarry 發表於 2015-10-19 20:20

Le TV Box ~ 入手篇

據了解現時入手方式各有不同,黎緊10月22日可以上網訂購,無需預約但限量5000部,上次 7秒賣哂,睇怕今次仲會快D添。所以「區區有盒拎」可能會易入手D既,詳情去官網睇吓啦!HKD399.00 其實只不過是買機按金,唔滿意的話可以收得番HKD389.00,當中需要扣除HKD10.00既版權費用。而家開通左既 VIP客戶,無話要另外比錢先至可以睇埋 4K既內容!

但如果家中既寬頻合約到期的話,可以諗下呢個組合:
1000M家居寬頻組合 送Letv $0 狂睇娛樂組合(合約期: 24 個月 ),包括:
- 1000M家居寬頻
- HKBN Wi-Fi (超過11,000熱點)
- 只限指定日期前安裝

寬頻月費$158,但留意只係包首 12個月既樂迷99狂睇及Le TV Box 標準版,往後的 12個月說視孚你睇唔睇英超勒,究竟英超月費收幾多?樂大人可以早D話我地知嗎?

chingon 發表於 2015-10-19 23:16

請教,我播 smb 的 mkv 時佢會自動開左mkv內建個字幕,我再開外掛字幕佢就會疊埋一齊,有無得關左個內建字幕?
同埋播 mkv 時無得 fast forward,一 fast forward 就黑畫面, 你地係咪都係咁?

alleelarry 發表於 2015-10-19 23:25

chingon 發表於 2015-10-19 23:16 static/image/common/back.gif
請教,我播 smb 的 mkv 時佢會自動開左mkv內建個字幕,我再開外掛字幕佢就會疊埋一齊,有無得關左個內建字 ...

呢個無認真試過,反而播放時遇到聲畫不太同步,但因壓制方式各異,很難下定論問題出在那裡!?

wondun 發表於 2015-10-19 23:49

alleelarry 發表於 2015-10-19 20:20 static/image/common/back.gif
Le TV Box ~ 入手篇

據了解現時入手方式各有不同,黎緊10月22日可以上網訂購,無需預約但限量5000部,上次 ...

I have applied this HKBN plan with leTV, but it seems like 100Mb/s plan instead of 1000Mb/s

alleelarry 發表於 2015-10-19 23:55

wondun 發表於 2015-10-19 23:49 static/image/common/back.gif
I have applied this HKBN plan with leTV, but it seems like 100Mb/s plan instead of 1000Mb/s

買機上HKBN的話是100MB,但上HKBN 1000MB的話就是送Letv $0 狂睇娛樂組合,入手方法完全不同,花費亦有所不同,當然速度也有不同。

阿定 發表於 2015-10-20 09:35

最後,裝番千尋等影音App,可以掉走小米同HiMedia了

yipchunyu 發表於 2015-10-21 08:24

阿定 發表於 2015-10-20 09:35 static/image/common/back.gif
最後,裝番千尋等影音App,可以掉走小米同HiMedia了

用smb 無得入uid / pwd?

keke323 發表於 2015-10-21 10:06

我最關注既係電影頻道.....但聽落好似無乜野睇咁....{:6_131:}
最新既歐美電影好似好小咁 {:6_154:}
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12
查看完整版本: LeTV Box 4K 標準版 開心開箱 (已更新測試報告)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。