neopoleon 發表於 2015-10-5 12:40

patchiu 發表於 2015-10-5 07:07 static/image/common/back.gif
師兄聽歌睇演唱會多不妨考慮marantz SR7010,佢比到音樂感你

見到CHing剛入了7010,小弟之前喺鋪頭試過7009 vs. 5200W, 用純音樂比較,感覺Denon人聲及低音都比較好,尤其是低音感覺比較實及punchy,所以個人比較喜歡Denon。希望好快可以試吓7010 vs. 6200再決定。

gowet 發表於 2015-10-5 12:56

7200的確係天龍現今Flagship
但表現合付20,000蚊身價!

patchiu 發表於 2015-10-5 13:08

neopoleon 發表於 2015-10-5 12:40 static/image/common/back.gif
見到CHing剛入了7010,小弟之前喺鋪頭試過7009 vs. 5200W, 用純音樂比較,感覺Denon人聲及低音都比較好, ...

天龍低音係好d,但音樂感無咁強,高中音馬仔通透些,各有喜愛

gowet 發表於 2015-10-5 13:18

我用左呢部野十個月左右, 的確見底!
呢部野吾會有超級聲比倒你! 試問只得 40,000火電容, 威極有個普!

但勝在操作穩定, 0死機記録! 質感好, 尤其開鎗果下! 音樂感吾錯, 聽concert會投入, 包圍感都OK.
建議吾好用咪 cal, 自己度距離, 各聲道個 gain盡量校到最大, 咁樣玩就似様!

現在打算加後級, 心目中有Sunfire 和 Crown
其他Brand既機吾敢批評!
响我心目中, 所有器材都得, 只係你like吾like呢種聲, 同埋識吾識玩! 記得,玩野要交學費......

gowet 發表於 2015-10-5 13:51

Neopoleon 兄, 仲有個建議......Denon 4200 + Crown 1002 后級, 實价 - 15,000蚊, 保証有戲院 feel!

~嘉輝~ 發表於 2015-10-5 14:01

gowet 發表於 2015-10-5 13:51 static/image/common/back.gif
Neopoleon 兄, 仲有個建議......Denon 4200 + Crown 1002 后級, 實价 - 15,000蚊, 保証有戲院 feel! ...

Crown XTI 1002 ? 戲院 FEEL ? 洗唔洗配埋號角喇叭{:6_138:} 左中右 BIAMP ~~要3部~~
樓主話聽歌多~~唔要戲院 FEEL 要紅館 FEEL 得唔得?

MDLP 發表於 2015-10-5 14:20

~嘉輝~ 發表於 2015-10-5 14:01 static/image/common/back.gif
Crown XTI 1002 ? 戲院 FEEL ? 洗唔洗配埋號角喇叭 左中右 BIAMP ~~要3部~~
樓主話聽歌多~~唔要 ...

餐院睇吓同邊間比
紅館聲就咪搞

gowet 發表於 2015-10-5 14:32

嘉輝兄, 樓主,
吾駛咁複雜用Biamp住, 先買一部比左右聲道用, 中置可down mix 吾用, 天龍 down mixing 造得非常好! 如果隻中置吾夠班, 會累全家, 人聲吾離箱!
但呢個只係其中一個玩法, 無對錯! 最重要係樓主like 吾 like! Like 既話, 再買多幾部biamp都未遲!
唯一加 crown 后級要訂造過一條RCA > XLR訊號綫, 但吾建議用 adapter.

至於有沒有紅館 feel, 最好由 crown 用家去講啦!
小弟就深深被打洞, sorry...係打動! 現場一様!

小弟我出差回港后会入貨, 10月20号左右出report啦!

neopoleon 發表於 2015-10-5 14:41

上面我提過,小弟係有意遲下整部int amp聽歌用,例如Creek 100A有AV input,可以與AV amp整合共用一對前置,所以如果用20k買"旗艦機"7200WA,我相信4200W+int amp (~10k budget)會比我更滿意效果。但一步一步嚟,先決定部AV amp先⋯

MDLP 發表於 2015-10-5 19:31

gowet 發表於 2015-10-5 14:32 static/image/common/back.gif
嘉輝兄, 樓主,
吾駛咁複雜用Biamp住, 先買一部比左右聲道用, 中置可down mix 吾用, 天龍 down mixing 造得 ...

其實將中置down-mix都有破綻
例如以中置主要出人聲演唱會
將中置聲撥去左右就會做成咀型變大
另外有d演唱會人聲在左右
中置做殘響效果而佢down-mix
左右人聲又會變個好奇怪
搵隻家傳戶繞Eagles Hell Freezes Over試吓就知
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: Denon AVR-X6200W 幾時有得賣?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。