neo323 發表於 2015-10-3 21:31

投影機新手的迷思

各位師兄師姊好 ! 小弟近來想加入投影用家行例,所以呢段期間不斷做功課 ,希望可以選擇到合適自己的投影機及幕,我的投影距離約3米 , 幕可用最大約100吋,視覺距離約8尺半, 以下有幾個方案, 希望各師兄師姊比D意見小弟,感激感激!

1. 投影機用epson tw8200, 幕用改90吋(因怕安裝後不足3米,投影不盡有白邊)

2. 投影機用BenQW1070+ , 幕用100吋( 其實我覺得佢投出黎都好靚, 同埋唔算貴 ,不過我有朋友話BenQ易壞)

3. 投影機用Optoma1080 ,幕用100吋(最扺玩係佢,不過画質不及上面兩部)

如果有其他好選擇請各位多多指點, 謝謝大家!

jerrygel 發表於 2015-10-4 00:33

Epson 8200 {:8_392:}
我都用緊,我投影距離2.8米,都係投90寸到

neo323 發表於 2015-10-5 21:12

jerrygel 發表於 2015-10-4 00:33 static/image/common/back.gif
Epson 8200
我都用緊,我投影距離2.8米,都係投90寸到

多謝師兄寶貴意見!

chung01 發表於 2015-10-6 20:38

我用BenQW1070投影距離3米,投100寸.用咗一年多啲,係風扇大聽啲。

~嘉輝~ 發表於 2015-10-6 20:43

有大買大,我鏡頭到幕約2.8米多,110吋,剛好,120吋更好

dtshd-ddhd 發表於 2015-10-6 20:46

師兄用epson的話小心奶野!
要夾幕架!!
記得問清楚!!!

dtshd-ddhd 發表於 2015-10-6 20:52

用epson tw8200有D幕會睇到明顯既幕纹!
我就係受害者之一
小心小心!

neo323 發表於 2015-10-7 19:51

chung01 發表於 2015-10-6 20:38 static/image/common/back.gif
我用BenQW1070投影距離3米,投100寸.用咗一年多啲,係風扇大聽啲。

係喎,風扇聲都係考慮要㸃!唔該哂!

neo323 發表於 2015-10-7 20:02

~嘉輝~ 發表於 2015-10-6 20:43 static/image/common/back.gif
有大買大,我鏡頭到幕約2.8米多,110吋,剛好,120吋更好

我視覺距離同師兄差不多,如果可以投100吋就最好,不過怕睇太快畫面自己頂唔順

neo323 發表於 2015-10-7 20:08

dtshd-ddhd 發表於 2015-10-6 20:52 static/image/common/back.gif
用epson tw8200有D幕會睇到明顯既幕纹!
我就係受害者之一
小心小心!

都有睇過師兄嘅講述,請問師兄最後點處理泥?
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 投影機新手的迷思

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。