lookfrance 發表於 2015-10-8 08:20

lookfrance 發表於 2015-9-24 10:49
現在有兩個可能:
1. 前後用石牆,左右用玻璃
2. 在屋內客廳玩

現決定喺客廰玩

決定買
Pre Amp: Marantz 8802A
Power Amp: Crown Dci 8|600 + Dci 4|600 (找師傅裝)
LR Speaker: JBL 1400 Array (已試) / JBL S4700 (唔知邊有得試)
C Speaker: JBL 880 Array
Sub: JBL Array 1500 x 1 或 JBL PRX718XLF x2
Surround: JBL Studio 530 (570 / 580?)
Surround Back: JBL Studio 530
Celing speaker for Atmos:   JBL LS820 (請問3.5米天花夠用?)
Projector: Epson TW8200 / JVC (未知買邊隻好)
Screen: 找師傅拉
線: 無idea......

請路過的師兄再指教!

manlad760 發表於 2015-10-9 12:23

lookfrance 發表於 2015-10-8 08:20 static/image/common/back.gif
現決定喺客廰玩

決定買

恭喜師兄,真係識食,全部好嘢!

lookfrance 發表於 2015-10-9 20:33

manlad760 發表於 2015-10-9 12:23
恭喜師兄,真係識食,全部好嘢!

謝謝,師兄你FS407先係精品! 我都係呢度D大師指點的,但未知用咩缐, 未知用咩天花, 後置。 聽日再去試聽,今晚去睇火星任務感受下戲院聲

lookfrance 發表於 2015-10-10 12:51

MDLP 發表於 2015-9-22 16:22 static/image/common/back.gif
1one兄提示

樓主已放棄鳥玻璃屋計劃

MDLP師兄,可以教下小弟應該用咩天花,環繞及後環繞喇叭?感謝你!

MDLP 發表於 2015-10-10 13:29

師兄你PM我都無用
你地方又再大咗
而筆直又無增加到
你個 LIST 個十幾萬早已經爆晒廠

我叫你買乜買乜都可能不切實際
你不如先影張現場實境研究吓
呢d網上清水房口買口賠好難比意見

http://post76.hk/data/attachment/forum/201510/08/150451eozvpunngtvnbptt.jpg

ahtau 發表於 2015-10-10 15:09

lookfrance 發表於 2015-10-8 08:20 static/image/common/back.gif
現決定喺客廰玩

決定買

{:6_193:}
等睇包膠 {:6_229:}{:6_212:}

lookfrance 發表於 2015-10-10 15:49

MDLP 發表於 2015-10-10 13:29 static/image/common/back.gif
師兄你PM我都無用
你地方又再大咗
而筆直又無增加到

都係430呎, 20萬,唔該你,星期二去影相!

lookfrance 發表於 2015-10-10 21:58

今日終於買左D野~

前級,後置

前置,中置

lookfrance 發表於 2015-10-10 22:52

而家差Celing,Surround Back喇叭,用以下的OK呢?

Celing (天花3.5米高)
JBL Control 321CT
http://asia.jblpro.com/www/products/installed-sound/control-300-series/control-321ct#.VhklMfmqpBc

JBL S4VC
http://www.jblsynthesis.com/wp-content/uploads/2014/12/JBL_S4VC_Quick_Specs.pdf

Surround Back (喇叭離耳仔4米)
JBL 8340A
http://asia.jblpro.com/www/products/cinema-market/surround-systems/8340a#.VhklefmqpBc

MDLP 發表於 2015-10-10 22:53

lookfrance 發表於 2015-10-10 21:58 static/image/common/back.gif
今日終於買左D野~

我唔明師兄你點解買隻 590 ?
590肯定高過1400
視覺上仲比1400大隻

http://post76.hk/data/attachment/forum/201510/10/220044soy7yv299y4j4jva.jpg
頁: 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21 22
查看完整版本: 320呎玻璃屋玩家庭影院 (現已改為430呎客廳玩,170樓附...

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。