kyle7 發表於 2015-9-20 17:00

大家部 N5 顯示電量方面有無問題?? 我買返黎 試過叉到 100%滿,之後兩次 99%滿,跟住就 78%滿,個橙色燈閃緊係表示叉緊,但我去到78%已經無閃,即係話滿電。 琴晚我放到差唔多無電,再reset機跟住叉電,去到85%就滿左。 其實係firmware 問題定係我部機嘅電有問題??試過用2A USB 火牛及尿袋叉電都係一樣。同埋計過大約播DSD file, 播左10分鍾左右就drop左2%。

圖片中,燈已經無閃。

ozrayyau 發表於 2015-9-20 18:10

kyle7 發表於 2015-9-20 17:00 static/image/common/back.gif
大家部 N5 顯示電量方面有無問題?? 我買返黎 試過叉到 100%滿,之後兩次 99%滿,跟住就 78%滿,個橙色燈閃 ...

師兄我架 ok。尋日插電腦充, 不過一向冇理過{:6_195:}

wing1647 發表於 2015-9-20 18:32

有冇ching試過 N5推K3003?

kyle7 發表於 2015-9-20 18:41

ozrayyau 發表於 2015-9-20 18:10 static/image/common/back.gif
師兄我架 ok。尋日插電腦充, 不過一向冇理過

師兄,你從買返黎就叉左幾多次電??係唔係次次都可以去到100%?? 唔該晒~

ozrayyau 發表於 2015-9-20 18:58

kyle7 發表於 2015-9-20 18:41 static/image/common/back.gif
師兄,你從買返黎就叉左幾多次電??係唔係次次都可以去到100%?? 唔該晒~

睇怕有五六次以上, 差不多返工日子都充電, 差滿先放工{:6_176:}明天起留意下。

ozrayyau 發表於 2015-9-20 19:00

wing1647 發表於 2015-9-20 18:32 static/image/common/back.gif
有冇ching試過 N5推K3003?

聽古典{:6_212:}

kyle7 發表於 2015-9-20 19:14

ozrayyau 發表於 2015-9-20 18:58 static/image/common/back.gif
睇怕有五六次以上, 差不多返工日子都充電, 差滿先放工明天起留意下。 ...

OK~唔該晒~因為,唔知舊電係唔係有問題

CayinAndy 發表於 2015-9-20 21:01

kyle7 發表於 2015-9-20 17:00 static/image/common/back.gif
大家部 N5 顯示電量方面有無問題?? 我買返黎 試過叉到 100%滿,之後兩次 99%滿,跟住就 78%滿,個橙色燈閃 ...

kyle7 發表於 2015-9-20 19:14 static/image/common/back.gif
OK~唔該晒~因為,唔知舊電係唔係有問題.

因為 N5 用的是訂制電池,所以初代的電池量運算只能以電池廠提供的 capacity curve 來估算,但確實是存在不太準確的情況,所以 Cayin 廠現正量產版的 N5 重新測量較 realistic 的 capacity curve, 估計在十月初便可推出新固件改善電法量的準確性。因為電池的 capacity 用量不是線性而是曲線的,所以在電池量估算不準確的情況,師兄所 observe 的「播左10分鍾左右就drop左2%」的數據便不一定能 generalize 了,因為由 90% 至 88% 可是 10分鐘,但 60%-58% 可能是 14分鐘,然後 15% - 13% 可能只有 8分鐘,但由 2% 到 0% 熄機可能用到 40分的,因為最後段的 capacity 其實是很難測得準。

有關充電部份,你遇到的情況可能是因為電池估算和測度時出錯所引致的。另外大家可能留意到當充電差到 98% 或 99% 時,最後的1% 或 2% 會用特別長的時間才能充滿。其實這是 N5 的 protection feature, 當 N5 充電快滿時,粒 Power Management chip 會啟動保護裝置,將 charging current 減慢,最後變成微電流 pulse charging,這是防止 over charge, 令電池可以更襟用,所以我建議到 98% 或 99% 便可以停止充電, 不用刻意充到 100% 的!

另外想趁這機會和大家分享一下 Lithium 電池的一點使用 tips。 Lithium 電池是沒有記憶性的,所以不需像 Ni-CD 每次用盡然後叉盡的用法,而且相反地,Lithium 電池較適合 short charging cycle,即是既不用盡,也不叉盡的方法,這樣電池才最襟用。我會建議大家日常用到 2x% 便開始充電,到 90+% 便停止充電了。以這樣的 short charging cycle 行了十零個 cycle 後,才做一次 deep drain 和一次 full charge, 這樣便可確保 Lithium 電池更襟用了。

有關如何延長Lithium 電池的壽命,大家不妨 Google 一下,因為這應是所有 DAP 也會遇到類似問題的,所以把握清楚這方面的資料是有助大家玩 portable headfi 的。

kyle7 發表於 2015-9-20 21:43

CayinAndy 發表於 2015-9-20 21:01 static/image/common/back.gif
因為 N5 用的是訂制電池,所以初代的電池量運算只能以電池廠提供的 capacity curve 來估算,但確實是存 ...

其實電量顯示唔準確我倒沒太大問題,只係有時99%,有時78%滿,有時85滿,有D難捉摸。

希望firmware快D黎,fix左現有嘅bugs~

kyle7 發表於 2015-9-20 21:45

CayinAndy 發表於 2015-9-15 11:19 static/image/common/back.gif
咁啱 CKR9LTD 都是我的 N5 配搭,我用 High Gain, Vol 大約 25-30,看環境而定。

CKR9LTD 如果能換線 ...

Lyra 同 asg harmony 都係我target之一,搵日去試晒佢地先,主要想試下2.5嘅威力{:1_352:} {:1_352:}
頁: 1 2 3 4 [5]
查看完整版本: 到我開 N5

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。