老五 發表於 2015-9-7 17:01

warmmjs 發表於 2015-9-6 22:02 static/image/common/back.gif
好大分別,LS 50 一開機聽就比佢細緻通透嚇死,而R900 我是用Denon 7200 front speaker 睇戲講爆炸力好強 ...

咁即係LS50聽歌好聲過R900啦,R900只是好爆,但R900 貴LS50好多,這裹曾經有師兄話R300以比LS50好聲,所以令我打退堂鼓沒有入到。

warmmjs 發表於 2015-9-7 19:33

老五 發表於 2015-9-7 17:01 static/image/common/back.gif
咁即係LS50聽歌好聲過R900啦,R900只是好爆,但R900 貴LS50好多,這裹曾經有師兄話R300以比LS50好聲,所 ...

Ching 唔係呀,LS50 同R900 唔系咁比較。正常LS50易推,R900 要大力的推,玩法完全唔同,不可以比較

warmmjs 發表於 2015-9-7 19:40

chanherry 發表於 2015-9-7 01:10 static/image/common/back.gif
50黎咋…70貴一倍有多!denon冇同類同級產品…
n50得架喇除非師兄有平衡前後級招呼,咁n70先起到作用!
...

我2部後級有平衡出,最衰無黑色。要外國訂又驚買N70水尾。但請教師兄你覺得N50好聲嗎?而且再加Denon7200 你覺得更好或多了條魚。請教丶請教

chanherry 發表於 2015-9-7 22:35

warmmjs 發表於 2015-9-7 19:40 static/image/common/back.gif
我2部後級有平衡出,最衰無黑色。要外國訂又驚買N70水尾。但請教師兄你覺得N50好聲嗎?而且再加Denon7200 ...

x72我到手一兩日咋…假如份usb dac同x52一樣,咁N50係有明顯分别尤其flac
n50 /n70其實主要處理元件如冇遺忘係完全一樣!貴一倍係在於non chips平衡輸出,和從身設計的高剛性底盤及骨架
n70底盤係用LX8系設計,好易認機頂一塊板only...
師兄多唔多丹撈lossless先?如果有玩,現在n50既二首價真係玩得過!n70要睇下有冇筍盤了,而效果應該會接近na11..
個人認為na11都唔係有咩咁巴閉!

Reactor 發表於 2015-9-8 11:12

warmmjs 發表於 2015-9-7 19:33 static/image/common/back.gif
Ching 唔係呀,LS50 同R900 唔系咁比較。正常LS50易推,R900 要大力的推,玩法完全唔同,不可以比較 ...

小弟都係用LS 50。

有聽說 LS 50 算係難推 (跟KEF 的 R300比較),要有後級先有可能發揮到,師兄點睇呢?

e3837 發表於 2015-9-8 12:24

warmmjs 發表於 2015-9-6 22:19 static/image/common/back.gif
Ching 大家出嚟交流講真心話,唔會騙你。我是用開ONKYO 5010 轉3030唔夠一個月就放轉Denon 7200WA無後悔. ...

你部 3030 重用緊, 等你換機, 部 7200 記得留俾我{:6_157:}

Kobekobe5310 發表於 2015-9-8 14:54

{:8_389:}

chanherry 發表於 2015-9-8 20:13

Reactor 發表於 2015-9-8 11:12 static/image/common/back.gif
小弟都係用LS 50。

有聽說 LS 50 算係難推 (跟KEF 的 R300比較),要有後級先有可能發揮到,師兄點睇呢? ...

應該話ls50 ohm數大…功耗較細,ls3/5a既特性 ls50都傳承落黎…卻換左個全新現代look!
以kef咁著眼業積既企業黎講能堅持一個咁既型號實屬難得!應該冇乜錢賺的賣一蚊一對拋光面
非普通鋼琴黑!R300-900,R50通通係為左跑業績而開發既系列…特性ohm數細功耗大…就算一般avamp
都唔會推唔郁但有好大空間,要driver全力輸出應要很大持續功率至做到!兩個series完全理念唔同…
ls50為傳承功藝R為品牌技術尖峰所以真係冇得比!Rseries全能好多…ls50用作多聲道前置應該毫無電影氣氛製造能力!

以上只係小弟憑感覺而發,kef我冇乜興趣都未曾擁有過,但ls50真係一對我頗留意既音箱!以前高燒期就追求類似R900既
mission 796,e82…而家回塘了mirage都玩得很開心…點都好kef係個偉大既品牌係事實,相比某些牌子用個朵不斷吸水,
一對ls50已經説明自己冇變成搖錢樹…

如有錯漏曲解,敬請指正!塞車塞到人都癲…發表下茂論而已,勿插{:6_244:}

avav 發表於 2015-9-9 20:35

老五 發表於 2015-9-7 17:01 static/image/common/back.gif
咁即係LS50聽歌好聲過R900啦,R900只是好爆,但R900 貴LS50好多,這裹曾經有師兄話R300以比LS50好聲,所 ...

C 兄 偏av 的巴打會覺得R 300正D
相反既就會Like LS 50多
不個呢對嘢又真係好鬼大食
招呼得佢好真係相當唔錯架

eric_explorer 發表於 2015-9-9 21:43

chanherry 發表於 2015-9-8 20:13 static/image/common/back.gif
應該話ls50 ohm數大…功耗較細,ls3/5a既特性 ls50都傳承落黎…卻換左個全新現代look!
以kef咁著眼業積 ...

{:6_193:}
(Post76 Android 手機版送出)
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: KEF LS 50 紀念版 無限的音域

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。