qq1122yq 發表於 2015-9-11 11:31

TSZKIT0629 發表於 2015-9-11 11:10 static/image/common/back.gif
我自己前中crossover就set 55hz ,超低80hz.出黎既效果係,睇戲時音量不用開好大,人聲對白清晰左,亦可以聽 ...

用梗乜架生?Dyna+Anthem??
得閒約埋拜仁出黎玩番晩...{:1_258:}

TSZKIT0629 發表於 2015-9-11 11:40

qq1122yq 發表於 2015-9-11 11:31 static/image/common/back.gif
用梗乜架生?Dyna+Anthem??
得閒約埋拜仁出黎玩番晩...

前中用緊kef r300,r200c,
av pre nuforce avp18

得閒約埋拜仁出黎玩番晩..緊係好{:1_351:}

MDLP 發表於 2015-9-11 11:47

TSZKIT0629 發表於 2015-9-10 18:30 static/image/common/back.gif
如果你d喇叭有番咁上下而又有後級推可以試下逐小逐小調低前中置個crossover睇下點 ...

Pioneer LX85無得咁set
80Hz對落就係50Hz
但set 50Hz問題又出嚟
LFE在50Hz以上會無咗

TSZKIT0629 發表於 2015-9-11 11:53

MDLP 發表於 2015-9-11 11:47 static/image/common/back.gif
Pioneer LX85無得咁set
80Hz對落就係50Hz
但set 50Hz問題又出嚟

咁無計啦,每個品牌SET法都唔同.

N年前用過LX-82,但都忘記左P記既調法

MDLP 發表於 2015-9-11 12:03

TSZKIT0629 發表於 2015-9-11 11:53 static/image/common/back.gif
咁無計啦,每個品牌SET法都唔同.

N年前用過86,但都忘記左P記既調法

Pioneer設計上預你跟足THX正常分80hz
上面很話用普通嘢但唔知有幾普通
如果唔係太普通的話都可以試吓
將左右set去large及將SW改去plus
我個人經驗要出到全面低頻
唔可以單靠sub仔
子彈拳腳低音都好靠主喇叭

TSZKIT0629 發表於 2015-9-11 12:20

MDLP 發表於 2015-9-11 12:03 static/image/common/back.gif
Pioneer設計上預你跟足THX正常分80hz
上面很話用普通嘢但唔知有幾普通
如果唔係太普通的話都可以試吓

絕對認同拳腳低頻都好注重前中置
用86時印象中都係如你所講SET法玩5.1
前置用坐地,大音壓時部AMP會吃力D,最後都係要加後級
以前用安記AV PRE-886都係要SET前中做多D,D拳腳低頻比淨係超低出為好

樓主不好意思吹到離哂地{:1_352:}

MDLP 發表於 2015-9-11 12:38

TSZKIT0629 發表於 2015-9-11 12:20 static/image/common/back.gif
絕對認同拳腳低頻都好注重前中置
用86時印象中都係如你所講SET法玩5.1
前置用坐地,大音壓時部AMP會吃力D, ...

都唔算離題
JL係好特別嘅sub仔
係朋友家中試過
試pwr off隻F113
可以全個系統無咗7成聲
連中高音都少埋

JL同V記特性剛相反
JL係好有層次
同分析力及包圍感
我個人雖然都好重口味
不過都頂唔住JL嗰種超低
吓吓直入五臟六腑
破壞中樞神經低音

TSZKIT0629 發表於 2015-9-11 13:00

MDLP 發表於 2015-9-11 12:38 static/image/common/back.gif
都唔算離題
JL係好特別嘅sub仔
係朋友家中試過

試pwr off隻F113
可以全個系統無咗7成聲
連中高音都少埋...可能部Processordetect到出小左電流訊號比超低谷左去前中置出低音

F113個量真係好恐怖,我都頂唔順
而家我半邊廳玩約90呎用F110都剛剛好夠量

MDLP 發表於 2015-9-11 13:19

TSZKIT0629 發表於 2015-9-11 13:00 static/image/common/back.gif
F113個量真係好恐怖,我都頂唔順
而家我半邊廳玩約90呎用F110都剛剛好夠量

其實低音是離不開物極限
在一個細箱體做到大兩個碼音效非常不易
這點JL可以做得到
不過用加大功率及DSP-EQ去達標
在聽感上唔多唔少會偏向緊張

gtr 發表於 2015-9-13 10:51

barrychiki 發表於 2015-9-10 09:43 static/image/common/back.gif
用AUTO MODE 會引致消電容,到時要運輸又要幾千維修費,都係用完半個鍾後關上電源. ...

我隻 F112 係舊版,就係啱啱換完電溶返黎,之前都係用 Auto

咁請問之後每次用完都要斷電? Off 同 Auto 都一樣會用電煲乾電溶?

師兄你都係咁做?
頁: 1 2 3 [4] 5
查看完整版本: JL E110 or F110

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。