ricoy288 發表於 2015-9-10 15:16

BBB88 發表於 2015-9-10 08:39 static/image/common/back.gif
多謝師兄加分:
我都想長開 auto mode,但之前買4隻,死3隻都係話因長開所以燒底版,可能自己黑仔,六合 ...

買4隻死3隻{:6_121:}

我用緊兩隻10仔, 都係長開auto, 我覺得基本上如好耐(如幾星期先睇一次戲用佢), 甘應該唔好用auto on/off. 學其他ching話唔用又插住電會煲乾電容.

而我就睇TV時都會開住部AV amp, 即是日日都用緊10仔, so far, touch wood講, 都冇問題.

angusluk 發表於 2015-9-10 15:37

ricoy288 發表於 2015-9-10 15:09 static/image/common/back.gif
ching, 二手區又有隻JL E112....

E112 放唔到

barrychiki 發表於 2015-9-10 17:28

TSZKIT0629 發表於 2015-9-9 15:50 static/image/common/back.gif
即係你SET得好囉

其實都未到最好,好大量嘅低頻冇問題,但啲拳,腳對打嘅低頻就唔多凸出,有冇師兄可幫到手{:6_195:}

TSZKIT0629 發表於 2015-9-10 18:30

barrychiki 發表於 2015-9-10 17:28 static/image/common/back.gif
其實都未到最好,好大量嘅低頻冇問題,但啲拳,腳對打嘅低頻就唔多凸出,有冇師兄可幫到手...

如果你d喇叭有番咁上下而又有後級推可以試下逐小逐小調低前中置個crossover睇下點

barrychiki 發表於 2015-9-10 20:04

TSZKIT0629 發表於 2015-9-10 18:30 static/image/common/back.gif
如果你d喇叭有番咁上下而又有後級推可以試下逐小逐小調低前中置個crossover睇下點 ...

我用5.1 五隻都係普通嘢,分頻點都係100,AMP用先鋒85,冇用後級。

TSZKIT0629 發表於 2015-9-10 22:36

barrychiki 發表於 2015-9-10 20:04 static/image/common/back.gif
我用5.1 五隻都係普通嘢,分頻點都係100,AMP用先鋒85,冇用後級。

都可以試下既,但不要超過你的喇叭上限便ok,做唔到你想要既野咪還原番囉!但係因為前中出多左,所以超低會出得更有層次d,中置都會厚聲d,試下無防既

gikifk 發表於 2015-9-11 07:49

應該点set,THX set 左80Hz...............如果set 60 Hz 或 50Hz{:6_141:}

barrychiki 發表於 2015-9-11 09:12

琴晚睇咗只末日先鋒,成套戲個超底幾乎冇停過{:6_193:}

TSZKIT0629 發表於 2015-9-11 11:10

gikifk 發表於 2015-9-11 07:49 static/image/common/back.gif
應該点set,THX set 左80Hz...............如果set 60 Hz 或 50Hz

我自己前中crossover就set 55hz ,超低80hz.出黎既效果係,睇戲時音量不用開好大,人聲對白清晰左,亦可以聽到多種低頻(如重力感.打心口.氣氛),層次上都會好左.但係我超低音仲要係減細左1db.其實set機就好似調eq,當加大一個位置時另一個位置就會小左,最後都要因應自己家居去set到套機平衡.但真係知易行難
如照thx黎set80hz分頻,睇戲時個反差會好大,音量開得細時,人聲對白聽唔清楚,開番大音量時d音效又太大聲,
一般蝸居如我家全程用過佰分貝黎睇場戲真係會好吃不消.

qq1122yq 發表於 2015-9-11 11:25

ricoy288 發表於 2015-9-10 15:16 static/image/common/back.gif
買4隻死3隻

我用緊兩隻10仔, 都係長開auto, 我覺得基本上如好耐(如幾星期先睇一次戲用佢), 甘 ...

我屋企個雪柜開左15年,個電溶都未乾...{:1_263:}
頁: 1 2 [3] 4 5
查看完整版本: JL E110 or F110

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。