wadee 發表於 2015-8-26 14:54

其實唔止十仔
Av裡所有喇叭佩合畫面所有聲同步到皇帝位耳仔都叫相位
我自己是甘理解
可能我搞錯啦
而十仔嘅相位(0至270度個種)
其實都是用來調整到你耳仔嘅時差
並不是話正面對正就是0度
屎忽向出就是180度

MDLP 發表於 2015-8-26 15:04

又再補充少少

+Time = -dist
-Time = +dist
如果所有聲道一齊+dist/-dist係無意思
無論 + 定 -
要ch同ch有時差先有假空間效果

早一代某日本牌子AVamp好花功夫
要做到距離(時間)精準去到1cm內
連喇叭單元全頻都要做到同相位
而其他牌子當時祇能做到4cm
(某美國牌子仲去1ms跳)
反而該某日本牌子比人覺得佢無(假)包圍感添

Einstein 發表於 2015-8-26 15:04

wadee 發表於 2015-8-26 14:48 static/image/common/back.gif
愛因思坦師兄
樓主是問“想請教5.1喇叭距離設置?是否度每隻喇叭到我耳仔嘅距離?”
樓主是問距離嘅設置, ...

謝謝解釋, 明白 , relex,enjoy

MDLP 發表於 2015-8-26 15:23

wadee 發表於 2015-8-26 14:54 static/image/common/back.gif
其實唔止十仔
我自己是甘理解

你無搞錯
如果sub仔個係一個開關掣0/180嗰種
祇係將sub仔直接掉轉正負極向

0至180/270無段可變嗰種係Time delay

JL 就兩個方案都一齊有

Reactor 發表於 2015-8-28 11:31

wadee 發表於 2015-8-26 14:54 static/image/common/back.gif
其實唔止十仔
我自己是甘理解

以我的理解,超低音喇叭(十仔) 的相位(phase)調教,主要是令十仔的低音和前置的低音在音波的波幅上同步,目標是令十仔的低音音波高位和前置的低音音波高位互相重疊,令綜合起來低音發揮到極致。

如果十仔的相位調教不當,十仔和前置的低音會互相抵消 (高位遇上低位),令低音減弱。

MDLP 發表於 2015-8-28 11:55

Reactor 發表於 2015-8-28 11:31 static/image/common/back.gif
以我的理解,超低音喇叭(十仔) 的相位(phase)調教,主要是令十仔的低音和前置的低音在音波的波幅上同步, ...

唔知師兄對校phase有無速成方法或高見可以大家分享 ?

hjfb 發表於 2015-9-1 01:00

yuppi 發表於 2015-8-26 14:26 static/image/common/back.gif
以 AV amp 距離設置:

其實所謂喇叭距離,只不過係將該聲道延遲,用"距離"呢個字眼只係容易今人明白,同 ...

師兄,咩相位、低音設定等你深入淺出講解中……{:1_347:}

marco 發表於 2020-2-11 11:33

想請教一下ManualMcAcc內兩個setting既分別.

Thank you so much.

MDLP 發表於 2020-2-11 13:37

marco 發表於 2020-2-11 11:33
想請教一下ManualMcAcc內兩個setting既分別.

Thank you so much.

fine speaker distance
係方便用人耳去確定喇叭與喇叭定位

precision distance
係一個不斷打分方法
去微調autocal後
少於1cm內喇叭距離
理論上距離精準度去到1/100cm

marco 發表於 2020-2-11 14:33

MDLP 發表於 2020-2-11 13:37
fine speaker distance
係方便用人耳去確定喇叭與喇叭定位

即係先做個基本設定之後,再入去fine speaker distance , precision distance係皇帝去聽下效果,再去調整數值對嗎?

Thank you MD兄{:6_237:}

頁: 1 2 3 [4] 5
查看完整版本: 喇叭距離

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。