WallerHomie 發表於 2015-8-24 17:35

ozrayyau 發表於 2015-8-24 16:56 static/image/common/back.gif
師兄,ZX1 評價非常兩極化,我唔介意一啲用家,比哂機會件貨品,左夾右夾但都得唔到似樣嘅結果,而話件貨 ...

對於師兄既留言我有小小野想補充:
其實你自己都講左,上網聽完人地講咪當聽完就算,反正人地講既都係站在自己立場同標準,又何苦要去嘗試理解對方既標準呢?
人人既口味唔同,見解唔同,聽感唔同,如果你係覺得發言者無意抵毀左你喜歡既產品,咁真係講聲唔好意思。無錯,討論區係接納理性討論,但冇需要去達成共識,師兄無須過份著緊。
如果我試過幾次,仍不喜歡既產品,不喜歡就是不喜歡,我會照直講,所以評價完全充滿主觀性,如果要睇類客觀性既評論,坊間有唔少膳稿寫得相當圓滑,加上我冇責任將產品既真相公諸於世,只係站係一個消費者既立場去睇一件產品,所以呢......我唔認為我既評論會有誤導讀者/誤導消費者之嫌。
(Post76 Android 手機版送出)

WallerHomie 發表於 2015-8-24 17:40

Lancelot 發表於 2015-8-24 17:27 static/image/common/back.gif
1) 如果師兄聽得出93同96dB的分別, 我諗師兄隻耳已經係儀器級的水平, 我個人就聽唔出的了

2) 我指的是聲 ...

明白,既然師兄都提出左咁多技術數據,我都冇話可說了,是不是值得購買就睇其他人自己點衡量,冇謂左右別人既想法/決定。{:6_210:}
(Post76 Android 手機版送出)

Lancelot 發表於 2015-8-24 17:45

WallerHomie 發表於 2015-8-24 17:40 static/image/common/back.gif
明白,既然師兄都提出左咁多技術數據,我都冇話可說了,是不是值得購買就睇其他人自己點衡量,冇謂左右別 ...

其實我很同意師兄說3900是不值得購入ZX1的,以聲論價ZX1在我心目中應該是3000內的水平,而遺憾在於現今DAP市場越標越貴,尤其是AK不斷推出5000元水準也沒有卻賣過萬的DAP,我個人對這牌子的評價降至最低水平

ozrayyau 發表於 2015-8-24 18:13

WallerHomie 發表於 2015-8-24 17:35 static/image/common/back.gif
對於師兄既留言我有小小野想補充:
其實你自己都講左,上網聽完人地講咪當聽完就算,反正人地講既都係站 ...

師兄係咪有誤會? 網上講乜都得, 除咗犯法野, 所以我會揀嚟睇, 師兄嘅貼我一定睇。

單機, 加 DAC/Amp 我都玩, 淨機 ZX1 + A3 唔夠 QA360 + AKG K3003, 另一架 DX90 + ie800 音效都好過佢, ZX1 + PHA2 + UE Ti10, 拍馬都追唔上 Apple + XPA700 + FX850。

聽完喜歡與否, 我都一樣照直講, 睇我高檔耳機個貼就有講 846 有乜問題, 不過有幾多人知我講乜?
頁: 1 2 [3]
查看完整版本: Sony ZX1 做緊特價

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。