goodabc2010 發表於 2015-8-23 09:17

fb24601 發表於 2015-8-23 07:50 static/image/common/back.gif
好似話轉戰 Iphone 不做給 zx1 了

咁突然{:6_130:} {:6_130:}

kelvinhin 發表於 2015-8-23 13:55

三千九真係買嚟齋聽Tidal都抵啦!
(Post76 Android 手機版送出)

WallerHomie 發表於 2015-8-23 14:29

老實講,個人覺得ZX1完全不值得投資;
首先,佢個訊燥比仲低過一部iPhone,咁不如用番手機好過。
其次,3000左右已經有唔少大陸DAP非常高性價比,聲音質素以及玩法更好更多元化。
加上,ZX1冇卡槽之餘,Line-out又多數只能玩Digital(自家PHA系列),擴充性低。
Sony又夠膽死成個Android系統就咁裝落去,作為旗艦機,界面設計方面冇咩誠意。

ozrayyau 發表於 2015-8-24 05:58

WallerHomie 發表於 2015-8-23 14:29
首先,佢個訊燥比仲低過一部iPhone,咁不如用番手機好過。
其次,300 ...

師兄都講咗唔少 zx1 短處,我明顯中咗 Sony 毒,買入一架 PHA2 後再買多兩架,又入 zx1,之後 A3 加升級缐,可能我容忍度大,又唔覺係咁多問題,而且仲可以上網聽 RTHK。

A3 我試哂手上嘅兩代 X5,DX90,QA360,Iphone 5 & 6+,128GB iPod touch, IPC,LG G2,Pioneer xpa700,HP-P1,PHA2,Oppo HA2⋯⋯一夾 zx1,Sony 大法一經施展,我投降,夾其它總係差啲,尤其是 DX90,推唔開咁。

zx1 唔係無敵,不過 Sony + Sony 係有加乘作用,我差不多乜都聽,係唔聽重金屬同 ACG,返工由7:15 行出門口到 6:30 返入屋企都耳機不離耳。

WallerHomie 發表於 2015-8-24 08:45

ozrayyau 發表於 2015-8-24 05:58 static/image/common/back.gif
師兄都講咗唔少 zx1 短處,我明顯中咗 Sony 毒,買入一架 PHA2 後再買多兩架,又入 zx1,之後 A3 加升級 ...

Sony野睇你點夾,好似之前隻XBA-4,係可以夾返Sony機都唔好聽{:6_203:} 。就算係同牌,比你吉條a3落f88x/a1x,都唔見得會有飛躍進步,始終sony野都係有d數碼味,反而PHA系列既聲就較自然溫和。
我打成段野既意思係ZX1既實驗性好高,如果跌到落三千左加你覺得抵既咪買,我唔會阻止你。
雖然我冇玩DAP,仲停留係IPC加AMP既階段,好老實,我覺得IPC用LOD直出Amp(模擬出)係音樂感方面都已經好聽過唔少DAP就是了,亦係我唔中DAP毒既其中原因,有幾部既聲我係幾鍾意,不過都係唔買,太貴,窮人只能睇性價比做人。

Lancelot 發表於 2015-8-24 13:09

WallerHomie 發表於 2015-8-23 14:29 static/image/common/back.gif
其次,300 ...

有關訊噪比: 超過100我自問就聽唔到有噪,如果訊噪比就係一切咁所有nos dac的機都差過iphone (8x dB左右)

有關大陸dap:我就搵唔到有邊部同zx1風格相似,唔知有咩可比性

有關line-out:sony有wm port cable支援“所有” usb dac比一般dap多選擇

至於介面:haters goona hate, 不喜歡android跳過就是,又沒有證據證明android會比較難聽

WallerHomie 發表於 2015-8-24 16:43

Lancelot 發表於 2015-8-24 13:09 static/image/common/back.gif
有關訊噪比: 超過100我自問就聽唔到有噪,如果訊噪比就係一切咁所有nos dac的機都差過iphone (8x dB左右 ...

1. 無須自問,ZX1個S/N係低過一般手提機既標準96dB,而我自己去試聽都一樣聽到。
2. 講得大陸機,就緊係講聲,講樣冇咩好比,大陸機實輸。
3. 如果我比3/4千銀買訊源,要玩就預左玩模擬出,玩數碼我洗鬼買ZX1,況且Walkman係用s-master數碼放大,用phone out會好過用dock轉3.5走line out,少左夾純擴同玩線既趣味。
4. 的確唔會難聽左,但亦唔會好聲左,不過愈多元化既OS就愈哂電同愈多干擾(包括iOS),買得player就預左同手機劃清介線,除非你要用streaming。

cakecake 發表於 2015-8-24 16:43

我曾是ZX2用家,現在用緊iPod touch 6+ Denon DA10
個人經驗,論聲一定係iPod touch 6 & Denon DA10較ZX2直推出眾
但ZX2既方便就一定大勝(配上Sony耳機,音質亦算不錯)
而ZX1煲開左既聲(>100 hrs)亦不比ZX2遜色(夾Sony XBA-A3個人認為ZX1重好聲D)
真係想再好D,又可以加PHA變炸彈
至於值唔值得,有興趣既師兄可以帶自己既耳機去Sony試下, 試下唔洗錢
$3XXX呢個價錢,其實已計左好多野,除左音質,重有軟硬件支援,保養,機身設計和品牌,如果只計音質,我諗除左國磚之外,好多品牌都係唔抵買

ozrayyau 發表於 2015-8-24 16:56

WallerHomie 發表於 2015-8-24 08:45 static/image/common/back.gif
Sony野睇你點夾,好似之前隻XBA-4,係可以夾返Sony機都唔好聽 。就算係同牌,比你吉條a3落f88x/ ...

師兄,ZX1 評價非常兩極化,我唔介意一啲用家,比哂機會件貨品,左夾右夾但都得唔到似樣嘅結果,而話件貨唔得。我手上就有件 im04 就係咁,除咗用 FOSTEX A8 推我滿意外,其它都強差人意,所以有人問我一定話要小心,04 唔易夾機。

又有一次一個用 DX90 嘅朋友,見我用 ZX1 好奇怪,話 ZX1得咩?網上好多人話唔掂。我比咗佢聽,叫佢㨂歌,佢揀咗趙學而,當時用又係滿城風雨嘅金色小米2 耳機,我又揀咗啲好常聽到嘅古典佢聽,聽完佢除低耳機問咗一句,點解咁多人話佢唔掂?非常之唔錯都話唔掂真難明啲人嘅標準。

Lancelot 發表於 2015-8-24 17:27

WallerHomie 發表於 2015-8-24 16:43 static/image/common/back.gif
1. 無須自問,ZX1個S/N係低過一般手提機既標準96dB,而我自己去試聽都一樣聽到。
2. 講得大陸機,就緊係 ...

1) 如果師兄聽得出93同96dB的分別, 我諗師兄隻耳已經係儀器級的水平, 我個人就聽唔出的了

2) 我指的是聲音風格唔係樣, 如果係計樣我真係提都費事

3) 我就唔清楚點解係計LINE-OUT有S-MASTER就會PHONE OUT會好D, 事實上SONY無公開過S-MASTER的TECHNICAL DETAILS, 再加上S-MASTER的用途是內建digital filter跟analog output, 而analog output 是指LINE-OUT 跟PHONE-OUT都可以控制特定的輸出, 也是說不論LINE-OUT跟PHONE-OUT質素都是一模一樣的。

4) OS多元法是不會跟干擾掛勾, 事實上穩定的OS可以令PROCESS的失真和干擾降低, 這也是PRO-AUDIO方面也在研究的範疇, 若果複雜就多干擾和差的話, 根本用不上電腦。而真正構成干擾的是LAYOUT設計不佳,各種外置硬件所帶來的天線,熱噪等,把所有東西歸咎於OS這種軟體的話是不負責任的,而事實上軟件包括digital filter,OS,ui相關都是大陸DAP最差的一環。
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: Sony ZX1 做緊特價

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。