jamesc138 發表於 2015-7-22 20:17

其實呢條紫銅缐真是幾好玩,唔同粗幼配搭會有唔同效果,插係唔同地方又有唔同表現,配搭唔同物料又有唔同聲音,真是要試過先知,到最後就是會學alman大師嘅煎皮拆骨喇{:6_238:}
(Post76 Android 手機版送出)

Alman 發表於 2015-7-22 20:51

halfnew 發表於 2015-7-22 19:19 static/image/common/back.gif
我亦聽過别人说喇叭線幼才有利高音,粗有利低音,所以粗幼並重最好,我並未做過實驗不知其真偽,但今次經驗 ...

嘩, halfnew 兄真肯投資!{:1_347:}

Alman 發表於 2015-7-22 20:54

halfnew 發表於 2015-7-22 19:33 static/image/common/back.gif
我唔係否定紫铜喇叭線,只是电源線给我的驚喜更大,RCA 線又未試過先,所以慢慢先玩,再玩時会先比較我條中 ...

完全同意。

Alman 發表於 2015-7-23 11:30

manblood 發表於 2015-7-22 16:49 static/image/common/back.gif
銀好貴下,加幾多好呢?加幾粗呢?,,,,alman兄有乜諗頭?
(Post76 Android 手機版送出) ...

六呎喇叭線, 正負兩極一聲道, 兩聲道。。。。。加銀, 真係好貴。

小弟在Parts Connexion 見有 20 awg 鍍銀 6 n OCC 銅, 少過US2 一呎, 可以諗諗。 另外,再平的話,mil spec鍍銀銅亦可考慮, 溝埋 紫銅可能會殺出另一血路{:1_352:} 。 或者, 小弟有對 Harmonic Tech 煎皮拆骨的純銀電線改成喇叭線, 可再前其皮, 拆其骨, 溝紫銅, 嘩,口水都流埋。。。。{:1_344:}

https://lh4.googleusercontent.com/-L7DZ3FSquqw/VUaije3DjSI/AAAAAAAAAjI/Sdj-uOsX6qo/w640-h480-no/DSCF0026.JPG

manblood 發表於 2015-7-23 14:29

Alman 發表於 2015-7-23 11:30 static/image/common/back.gif
六呎喇叭線, 正負兩極一聲道, 兩聲道。。。。。加銀, 真係好貴。

小弟在Parts Connexion 見有 20 awg ...

鍍銀一路以黎評價都唔好,,,,素性定左100M,,,0.5mm淘銀試下先{:6_184:}{:6_185:}{:6_208:}

halfnew 發表於 2015-7-23 14:29

各位ching, 還想請教一下 RCA 線是否越粗越好?還是有一定awg 已足夠?另外粗支単芯好,還是多股幼餇更出色

jamesc138 發表於 2015-7-23 19:54

halfnew 發表於 2015-7-23 14:29 static/image/common/back.gif
各位ching, 還想請教一下 RCA 線是否越粗越好?還是有一定awg 已足夠?另外粗支単芯好,還是多股幼餇更出色 ...

我會選擇用多股幼銅+1條1mm粗
如果有銀線,就幾大都加埋銀線落去

Alman 發表於 2015-7-23 20:00

halfnew 發表於 2015-7-23 14:29 static/image/common/back.gif
各位ching, 還想請教一下 RCA 線是否越粗越好?還是有一定awg 已足夠?另外粗支単芯好,還是多股幼餇更出色 ...

不是。 如單支銅的話, 一般awg 少過 24 awg。愈粗D高音愈暗。 散線可能會有些不同。 Furutech 的 訊號線 (散線) 去到 18 awg。 小弟整過 Duelund 18 awg silver foilRCA, 厚聲得來, D高音一樣咁正。

『多股幼餇更出色』 -----》 {:1_326:}

halfnew 發表於 2015-7-23 21:38

Alman 發表於 2015-7-23 20:00 static/image/common/back.gif
不是。 如單支銅的話, 一般awg 少過 24 awg。愈粗D高音愈暗。 散線可能會有些不同。 Furutech 的 訊號線 ...

嘩, 真係估唔到咁糼, 24 awg 只是直徑0.5mm, 18 awg 都只是 1mm. 咁我要唸唸點整, 都唔知邊度有糼銅賣, 可能最終 sub woofer 用單支 1mm, AV Amp pre out 去 Int Amp, 用0.5mm + 0.3mm 銀
頁: 1 2 3 4 [5]
查看完整版本: 請教制作紫銅線

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。