halfnew 發表於 2015-7-7 18:46

完成了第一條电源缐,兩極用telfon tube 包2mm紫銅,各用兩條2mm, 水只用1條1mm,外包熱宿膠,再包銅箔並接插頭的水,再包蛇網,頭尾只用銅彩最cheap 的頭尾,人仔67一套大陸包郵,全部購自淘宝。本人手工極差,蛇網買短咗居然唔夠長所以飛飛下,遲些補相

先用大陸套cheap機煲煲,插miti mk1 amp,之前用不知名陳年大陸線,好似好了些,但套野太cheap 又好始分别不大,大约煲了十小時帶返香港,正式試線。

halfnew 發表於 2015-7-7 20:41

係香港,第一時間打大佬,我家中最貴的电源線一一氣浮,唔係頂级線但都過千,頭尾已忘記係咩插,好似係古河,插miti mk3

用兩隻碟試,一隻係鄧丽君淡淡幽情SACD 第三首 幾多愁,另一隻係 Dvorak Symphony 8 9 SHMSACD, New World 第四 cut. 先用氣浮播一次,再用紫銅,再用兩者重覆試

紫銅第一感覺係好力咗,响咗,所以要較细聲点作調整,跟着覺得清咗,像撥開咗層纱的感覺,但好似沒有之前的順滑,特别是聽鄧丽君好似硬了点及尾音短了点,聽New World 就好過引,再返覆比較,点解氣浮咁平面同呆滞,紫铜立體感完勝,而且真實感強好多。

以上只是聽了半小時的感覺,暫時我更喜歡紫銅,會繼續發掘其優劣,例如是否耐聽等真係要耐D先知。

edm230 發表於 2015-7-7 21:35

halfnew 發表於 2015-7-7 20:41 static/image/common/back.gif
係香港,第一時間打大佬,我家中最貴的电源線一一氣浮,唔係頂级線但都過千,頭尾已忘記係咩插,好似係古河 ...

快快開機狂煲佢{:1_343:}

(Post76 Android 手機版送出)

jamesc138 發表於 2015-7-7 21:53

halfnew 發表於 2015-7-7 20:41 static/image/common/back.gif
係香港,第一時間打大佬,我家中最貴的电源線一一氣浮,唔係頂级線但都過千,頭尾已忘記係咩插,好似係古河 ...

硬了点及尾音短了点呢個問題一早發覺{:6_229:}
試下溝啲幼銅線會有改善,但唔及"銅+銀雜交線"效果明顯{:6_238:}

malretep 發表於 2015-7-7 21:57

記住!佢有頭個二百小時係最唔穩定的.昨日同今日聽同一首歌分別可以好大.但過咗就另外的天空了{:6_208:}
(Post76 Android 手機版送出)

macha825 發表於 2015-7-7 22:20

malretep 發表於 2015-7-7 21:57 static/image/common/back.gif
記住!佢有頭個二百小時係最唔穩定的.昨日同今日聽同一首歌分別可以好大.但過咗就另外的天空了
(Po ...

師兄講得無錯,我條喇叭線作晚完工,聽咗十粒鐘左右,D味道㷛緊出黎!{:6_177:}

halfnew 發表於 2015-7-7 22:23

jamesc138 發表於 2015-7-7 21:53
硬了点及尾音短了点呢個問題一早發覺
試下溝啲幼銅線會有改善,但唔及"銅+銀雜交線"效果明顯{:6 ...

另一個原因亦可能是頭尾插太cheap

jamesc138 發表於 2015-7-7 22:40

halfnew 發表於 2015-7-7 22:23 static/image/common/back.gif
另一個原因亦可能是頭尾插太cheap

我覺得主要係2mm銅線關係,爽快有力係粗銅線嘅特性
不過頭尾插都有少少關係

halfnew 發表於 2015-7-8 00:02

今晚casually 聽咗幾個鈡,聽女聲好似越聽越炒耳,所以越聽越細聲,再聽 Nutcracker, 從來未試過開咁细聲但咁detail! 我影音半分家,又試下睇戲吧,Transformer 4, 對前置音效明顯強勁咗,要較細返D聲,但都係勁咗,最後睇下大時代,估唔到進步極大,之前D聲好溕,現在清咗好多,唔使睇字幕都清楚聽到講咩,更有立體感,真係唔知駁落AV amp 会点!

halfnew 發表於 2015-7-12 13:42

Round 2 將紫銅插於 marantz sa11s2, 對手是northwire 5 wire, 結果基本上同上次和氣浮比較差不多,只是分别更大更明顯。

後記,聽咗陣swan lake, 唔惦,無氣無力手軟腳軟,都係要插返amp, 當堂有心有力。
頁: 1 2 [3] 4 5
查看完整版本: 請教制作紫銅線

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。