koo9726 發表於 2021-6-15 11:41

在Y記與O記內,我會選擇Y記,如果在P/D/Y/O/M,5個牌子內,我會選擇P記!

JayRL 發表於 2021-7-9 10:43

Yamaha +1

我ONKYO會排最後

kkpysl 發表於 2021-7-21 00:16

馬仔👍

K.M.Law@G 發表於 2021-10-15 23:08

Mine is Marantz SR7015

ronan 發表於 2022-3-31 19:48

banjo 發表於 2021-3-17 09:05
馬仔音樂感好, 係指音效整體聽起嚟, 好舒服, 人聲較溫柔. 分析力平均唔會多太高. ...

我最近都入左馬仔sr7015, 正如師兄所講馬仔聽歌好舒服, 聽歌聽到唔想熄機
馬仔聽歌分析力好高,人聲, 伴唱和樂器聲會分得好開,仲會detail 到連歌手唱歌時的抖氣聲都會聽到

但馬仔的低音較弱,要配JBL 呢D 低音勁的喇叭先會有改善

我以前用DENON 和ONKYO AV AMP 時,主要睇演唱會,其次係聽CD ,好少睇戲
但自從入左馬仔SR7015,就主要聽CD 多,其次係睇演唱會,因為聽歌真係好正

banjo 發表於 2022-3-31 21:00

ronan 發表於 2022-3-31 19:48
我最近都入左馬仔sr7015, 正如師兄所講馬仔聽歌好舒服, 聽歌聽到唔想熄機
馬仔聽歌分析力好高,人聲, 伴 ...

多謝分享, 其實馬仔係突登咁調聲, 唔俾低音太搶, 以免影響整體聲效平衡性.

赤貧戶 發表於 2022-5-14 00:12

我用緊部 Yamaha 601d,一開始就諗住佢一壞就升級。
日日開電視睇佢6-8個鐘,但用到而家仲健在{:1_341:}

AppleMan@FB 發表於 2022-5-14 17:13

我用緊幾年前既Y記旗艦RX-A3060覺得幾好 暫時都無需要換機

李好野@76 發表於 2022-5-15 00:20

不用再唸onkyo 了

AskaLung@FB 發表於 2022-5-17 19:46

李好野@76 發表於 2022-5-15 00:20
不用再唸onkyo 了

都話左AV部門冇事咯
頁: 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 [28] 29
查看完整版本: Onkyo定Yamaha 既Amp for 睇戲好

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。