ericcklau 發表於 2015-6-5 11:43

大食怪 發表於 2015-6-5 10:12 static/image/common/back.gif
其實我絕對相信 Vantam 所發出嘅熱量對佢本身喺正常 , 只喺驚佢熱瓜我部 player 啫 ,夏天放入袋出街聽 ,...

師兄我那部都係一樣熱到燙手, 因為都是放左落袋焗住佢.

jonathonpower 發表於 2015-6-5 12:15

ericcklau 發表於 2015-6-5 11:43 static/image/common/back.gif

師兄如果真係部機熱得咁勁....拎去代理或舖頭CHECK 下啦....

消費者權益嘛~~哈哈

jonathonpower 發表於 2015-6-5 12:27

大食怪 發表於 2015-6-5 10:12 static/image/common/back.gif
其實我絕對相信 Vantam 所發出嘅熱量對佢本身喺正常 , 只喺驚佢熱瓜我部 player 啫 ,夏天放入袋出街聽 ,...

師兄講推大耳牛唔夠力, 我之前有問過VENTURECRAFT HK....

佢地話日本工程師回覆是 在平衡過 "音質取向, 用電量, 產生熱量, 體積等最適合日本市場條件後, 所以他們只做80 mv X 2 (32 ohm), 而這個輸出是他們認為聲音最動聽".....{:1_336:} {:1_336:}

哈哈...呢個日本工程師回覆, 同最近Honda stepwgn 有d 似 (有少少離題)

"工程師解釋今代 Stepwgn「天窗不再」的原因是日本市場需求低,況且現時側窗面積好大,採光率已好夠。"

http://nextcar.next.hk/testdrive/%E9%99%A4%E9%9D%9E%E4%BD%A0%E7%84%A1%E5%AE%B6%E5%BA%AD%E9%9C%80%E8%A6%81%E3%80%80-honda-stepwgn/

jonathonpower 發表於 2015-6-5 12:29

ericcklau 發表於 2015-6-5 08:59 static/image/common/back.gif
OPA627AU, OPA627SM, OPA627BM 其實是否好大分別?

我都想知....
{:1_352:} {:1_352:}

唔知有無師兄試過哂呢三粒op amp, 講下各自的特性

jonathonpower 發表於 2015-6-5 12:31

ml55 發表於 2015-6-5 04:29 static/image/common/back.gif
其實我現在就是用佢 line out 出Amp-Hp 去M-100,平衡出唔係話唔好,VentureCraft 條平衡線我都有,唔知 ...

師兄勁....哂一哂舊炸彈.....

再唔再加amp...我冇乜意見...始終夠唔夠 "勁力" 呢個相當個人化

jonathonpower 發表於 2015-6-5 12:48

WallerHomie 發表於 2015-6-4 19:15 static/image/common/back.gif
點解唔好好利用Vantam個Line Out呢?唔好話大牛,上次去試連手邊隻A3都推唔好。
主觀認為,Ventur ...

師兄有理...line out 呢個function 我有試過, 再外加amp 唔係唔好, 不過拎住部iphone + dac amp...已經係我既" 極限啦"...

再拎多隻line amp 出街...驚手會斷{:1_338:}

講開隻627sm....確實好貴...但我買r627 果陣又問過好多間shop 有無得試埋隻627sm...

舖頭都話無, 我估計可能真係好少貨...(咁貴...都唔會出太多啦, 少試牛刀, 算數收工)

V記都唔係出手提純擴啦, 我印象中...都係DAC AMP 較有代表性。

哈哈...其實佢來來去去機種都係...VANTAM...TYPHOON...TT...BXD...

不過佢每個機種出唔同既版本....所以攪到好似出左19 幾個款者...

無本事自家調音, 呢個位唔係太同意...其實點為之有本事自家調音....好值商榷, 但V 記聲音取向一般係 "溫暖日系"

TIDAL 呢...我係咁睇...
用TIDAL 一年既成本...大約係 HKD 98 X12 = HKD 1176

買歌呢: ITUNE 一首歌 HKD 10...即係可買到110 首歌啦...

買歌好處唔駛講啦, 但TIDAL 係SELL 方便同龐大音樂庫囉...隨時想聽乜就有, 唔駛四圍去搵碟 同RIP 歌...慳返D 時間囉

只可講各有好處...我覺得經典碟, 都係值得繼續買返CD 既

至於Tidal......,老實講Jay-Z依家真係識搞生意,但音樂又唔見佢搞好。
不過有買開CD既朋友就明白月費串流服務係幾咁搵笨,「擁有一首歌」同「租借一首歌」既分別。

MICGAY 發表於 2015-6-5 15:43

ericcklau 發表於 2015-6-5 11:43 static/image/common/back.gif

太熱+1

我試過熱到充唔到電,問題係係佢自豪既升頻技術上面,

唔開佢自豪既升頻技術,溫度唔會太高,

佢HKD fb有講過話,溫度問題,

唔會對機有影響,不過會熱到出紅燈閃爍,

要關機再開同充電不能!!

jonathonpower 發表於 2015-6-5 18:04

MICGAY 發表於 2015-6-5 15:43 static/image/common/back.gif
太熱+1

嘩咁誇張....

暫時未試過, 不過可以問下VENTURECRAFT 係咪會咁....

熱到充唔到電咁騎呢....

jonathonpower 發表於 2015-6-5 18:08

MICGAY 發表於 2015-6-5 15:43 static/image/common/back.gif
太熱+1

岩岩見到個POST 原來師兄可以自己DIY 改OP AMP....

想問下機身太熱時係咪用跟機果粒OP AMP, 定係改左OP AMP 之後太熱?

好似係用左唔同OP AMP 耗電速度不同的話, 對熱量同電池壽命都會有分別 (有錯請更正)

大食怪 發表於 2015-6-5 18:18

我部喺原裝 (黑機 ) , 無任何改動 , 都已經好熱 ( 有用升頻 ) , 因為唔用升頻 , 買哩部機就無意思啦 !唔知其他師兄情況如何呢 ?
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: VENTURECRAFT VANTAM R627 又再跌落坑...

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。