wing8032 發表於 2015-5-12 18:31

SONY ZX 2 PHONE OUT 疑似平衡輸出 !?

本來以為冇,唔記得睇邊到有人話係假平衡,甚至唔係平衡,只係降燥耳機用等等....
但睇睇下發現這張圖,好似係來自新加波定唔知邊到既SONY發佈會,以小弟所知,圖中已經係平衡既一種
但奇怪既係,SONY HK 完全不提,仲有師兄話晌HK發佈會問過現場職員話唔係平衡...{:1_336:}
斷估唔會連香港SONY都唔知掛,還是特登唔講?!

jasonfoknxu 發表於 2015-5-12 18:33

雖然我冇機,但 fd 研究過,唔係~{:6_210:}
不過唔係好記得,印象中 concept 同手機差唔多,四節係有 control 嗰啲咁

jeffyw 發表於 2015-5-12 18:40

唔得既意思係無效果?如果用平衡頭出到正常聲,咁是否已用緊平衡

jasonfoknxu 發表於 2015-5-12 18:55

jeffyw 發表於 2015-5-12 18:40 static/image/common/back.gif
唔得既意思係無效果?如果用平衡頭出到正常聲,咁是否已用緊平衡

基本上就唔係平衡,四極平衡係 L+R+L-R- 或 R-R+L+L-(好似係),L&R&兩條 ground 同平衡冇關係~

jeffyw 發表於 2015-5-12 20:42

jasonfoknxu 發表於 2015-5-12 18:55 static/image/common/back.gif
基本上就唔係平衡,四極平衡係 L+R+L-R- 或 R-R+L+L-(好似係),L&R&兩條 ground 同平衡冇關係~ ...

咁是否用平衡頭同普通插出黎既聲音,會無分別?定用平衡頭直情係怪聲?

WallerHomie 發表於 2015-5-12 21:44

3.5mm TRRS係有線控既耳機接頭黎,同2.5mm TRRS平衡頭冇關係。

jeffyw 發表於 2015-5-12 22:21

WallerHomie 發表於 2015-5-12 21:44 static/image/common/back.gif
3.5mm TRRS係有線控既耳機接頭黎,同2.5mm TRRS平衡頭冇關係。

請問FOR HIFIMAN用既3.5平衡頭,如果插落ZX2度用,是否可行?是否同3.5既普通頭一樣聲?
純粹討論~

FW台灣耳機討論帖~
http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=180&t=4334325

guppyguppyguppy 發表於 2015-5-13 00:06

jeffyw 發表於 2015-5-12 22:21 static/image/common/back.gif
請問FOR HIFIMAN用既3.5平衡頭,如果插落ZX2度用,是否可行?是否同3.5既普通頭一樣聲?
純粹討論~

上DMA試下自然有答案

Budget-fi 發表於 2015-5-13 00:17

那圖寫得很清楚了吧,左右ground 分開了處理令impedance降低,跟平衡完全沒有關係

WallerHomie 發表於 2015-5-13 02:07

jeffyw 發表於 2015-5-12 22:21 static/image/common/back.gif
純粹討論~

除左mic線,仲有L/R/GN/Video係4-pole,
如一樓張圖,只係張Common ground分開處理,並非L+/R+/L-/R-。
雖然完全冇平衡既效果,但應該有些微降噪效果。
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: SONY ZX 2 PHONE OUT 疑似平衡輸出 !?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。