playstation5 發表於 2015-5-14 00:34

guppyguppyguppy 發表於 2015-5-13 22:44 static/image/common/back.gif
3.5平衡 用乜聲???
有冇圖可以分享下

Sorry late

playstation5 發表於 2015-5-14 00:35

Budget-fi 發表於 2015-5-14 00:14 static/image/common/back.gif
1) 平衡推力變大只針對兩組結構相同的線路
2) 左右獨立的慨念不限於平衡
3) 平衡的特點不限於輸出加強

Support

Andykong 發表於 2015-5-14 00:54

Budget-fi 發表於 2015-5-14 00:14 static/image/common/back.gif
1) 平衡推力變大只針對兩組結構相同的線路
2) 左右獨立的慨念不限於平衡
3) 平衡的特點不限於輸出加強

師兄,現在重點似乎已脫離技術內容,而是追求個人性的「聽感更吸引」了!

Budget-fi 發表於 2015-5-14 01:49

Andykong 發表於 2015-5-14 00:54 static/image/common/back.gif
師兄,現在重點似乎已脫離技術內容,而是追求個人性的「聽感更吸引」了! ...

那位師兄的說法不止脫離技術內容,已變成一種妄想。

除非你是那amp的設計師,否則你怎會知道左右獨立了聽感一定更吸引呢。

Andykong 發表於 2015-5-14 01:54

Budget-fi 發表於 2015-5-14 01:49 static/image/common/back.gif

除非你是那amp的設計師,否則你怎會知道左右獨立了 ...

其實大家都知,你講的三個 points 是技術上澄清了一些謬誤,但係咪個個睇得明就好唔睇好了,現在師兄咁直白,咁你叫上面話 support 你個回覆點算好呢?

jeffyw 發表於 2015-5-14 07:42

唔好意思,小弟不是高級玩家,只求聽得過癮,可以用到另一種玩法去嘗試,只是求個人滿足。
在我而言,用平衡頭去使用,出黎既聲音更吸引,已足夠了,如果純技術討論,我只是玩家,求好玩,請見諒。

jeffyw 發表於 2015-5-14 07:49

Budget-fi 發表於 2015-5-14 01:49

除非你是那amp的設計師,否則你怎會知道左右獨立了 ...

我覺得出到黎可以用3.5平衡頭,係一個大家都無諗過既情況,因為明明都無提過有平衡,點解會話用到,之前仲要周圍搵資料,先決定去做條線試下。
可能根本不是amp 設計師原來的本意,咁岩咁撓可用到,又或者是刻意營造,但唔公開,睇下設計上是否可做到平衡輸出,作為zx3既測試。
純粹個人意見,有問題或唔正確,請包涵!

wing8032 發表於 2015-5-16 01:20

小弟ADAPTER 都改左做3.5 4極頭,亦已前後AB過,平唔平衡我就唔拗喇,可以肯定講音場同分離度都大左
對用家黎講已經係一個BONUS{:1_326:}

Harry(R33) 發表於 2015-5-17 03:39

平衡輸出係指每邊聲道都拆成「地,正,負」輸出,平衡輸入就指可以將「地,正,負」結合。據我既認識,平衡制式並非為左好聲,而係為左遠距離音訊傳送減少干擾既方式。所以嚴格黎講,平衡輸出/輸入並不等同好聲,主要係睇返輸出/輸入方對正負波整合既組件表現而定。

睇返Sony ZX2既設計,似乎只係仿效平衡既原理,去做一個「假平衡」既連接,而並非真正True Balance Connect。不過我相信一定響數據上研究過有提升連會咁做,否則唔會無啦啦整撻啦。我買ZX2亦冇特別因為呢樣野而買,反正佢出黎既聲音岩我心水。

PCMM1 發表於 2015-5-18 10:03

感覺就好像HACK MODE
SONY也沒有特別提過有
但最後竟然有用家試到可以用
究竟現在3.5MM可以平衡插頭
會不會是SONY給用家的一個驚喜?
{:6_136:}
頁: 1 2 3 4 [5] 6
查看完整版本: SONY ZX 2 PHONE OUT 疑似平衡輸出 !?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。