wadee 發表於 2015-5-2 21:47

一開始就錯!!

入左隻新十隻教黎教去個音場都是亂, 總是達唔到心目中理想效果{:6_126:} 今日向高手朋友求教{:6_137:}
原來自己一開始就錯!!錯!!錯!!{:6_123:}

先講講自己器材連接{:6_238:}

OPPO 105D聲畫分開輸出
畫OPPO HDMI 1去TV HDMI 2 IN(TV HDMI 2是指定俾BD機插)
聲OPPO HDMI 2去ONKYO 5530前級再去TV HDMI 1 IN(OPPO HDMI 2其實可以同時有聲畫輸出)

之前AV AMP AUTO CAL時, 我因要睇設定畫面, 所以就選用TV HDMI 1 睇住AV AMP設定後調較
而問題就在此處
當我CAL完後, 我睇BD是用TV HDMI 2 IN的, 但會發現AV AMP各聲道音埸較亂, 嘴型又唔夾!!
而如轉去TV HDMI 1 IN呢, AV AMP各聲道又整齊好多~

高手朋友在旁指導下, 今日AV AMP就重新AUTO CAL一次, 但今次就是開TV HDMI 2 IN, 電視是睇唔到AV AMP的設定過程, 甘就只是睇住個AV AMP個迷你DISPLAY黎CAL
CAL完後, 畫就TV HDMI 2 IN出, 聲就AV AMP出, 一試戲各聲道相位準確, 跟手再微調十仔相位便可~
(TV HDMI 1 IN聲道可能又會亂晒籠, 但我唔用唔理佢了)

個人結論, TV HDMI 1 IN同HDMI 2 IN 處理速度唔同, 而OPPO HDMI 2落AMP再上電視是同時有聲畫又會影響AUTO CAL, 所以如聲畫分開輸出的, CAL時可以注意下我所講情況~

在此感謝朋友幫忙, 小弟墨水有限, 以上是今日經驗分享, 希望各位睇得明我寫咩~
{:6_244:}

m.m.m.m.m. 發表於 2015-5-2 22:22

請問師兄係乜野高手咁利害?
(Post76 Android 手機版送出)

lawzelda 發表於 2015-5-2 22:27

之前双週有講過,BD机入amp最好用中間位系最好

GTfour 發表於 2015-5-2 22:55

又學到嘢,Good job {:6_238:}

silvin 發表於 2015-5-2 23:49

GTfour 發表於 2015-5-2 22:55 static/image/common/back.gif
又學到嘢,Good job

Ching你換了咩十仔?
(Post76 Android 手機版送出)

yuppi 發表於 2015-5-3 00:39

吾係好明, Auto Cal 同 BD player 有咩關係, 就算冇 BD player 一樣可以 Auto cal......{:6_136:}

netnetb 發表於 2015-5-3 01:56

yuppi 發表於 2015-5-3 00:39 static/image/common/back.gif
吾係好明, Auto Cal 同 BD player 有咩關係, 就算冇 BD player 一樣可以 Auto cal.........

佢係咪用試机demo碟黎cal?

gikifk 發表於 2015-5-3 08:00

好似幾深噢...........................換左機咪好煩又要再call

gikifk 發表於 2015-5-3 08:01

我幾部機又要再...........................{:6_126:}

TSZKIT0629 發表於 2015-5-3 08:43

真係唔係好明player會影響部av amp既auto cal{:6_136:}
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 一開始就錯!!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。