wadee 發表於 2015-5-3 08:52

yuppi 發表於 2015-5-3 00:39 static/image/common/back.gif
吾係好明, Auto Cal 同 BD player 有咩關係, 就算冇 BD player 一樣可以 Auto cal.........

我不是說auto cal和bd player有關
而AUTO CAL 亦不需開PLAYER
其實我意思是
Av amp auto cal完
Tv的hdmi 1 ch或tv hdmi 2 ch,兩ch在睇同一隻碟時,各聲道相位有明顯分別

我換另一種寫法, 希望能表達度

如第一次行AV AMP AUTO CAL時
OPPO是一條對雞HDMI影音輸出去AV AMP再去TV HDMI 1 IN的
但我之後就手痕
買條靚VODKA HDMI, 由OPPO HDMI 2落AV AMP出聲, OPPO HDMI 1就去TV HDMI 2 IN出畫面

如果換線後, AV AMP冇再CAL過, 各聲道定位會亂和唔準

stjo 發表於 2015-5-3 09:08

又學到嘢!{:6_193:}

wadee 發表於 2015-5-3 09:14

TSZKIT0629 發表於 2015-5-3 08:43 static/image/common/back.gif
真係唔係好明player會影響部av amp既auto cal

我意思是AUTO CAL後, 唔同的HDMI輸出CH是有明顯分別

我知我文字表達唔好
不如簡單甘用另一種情況表達

第一次行AV AMP AUTO CAL時
OPPO是一條對雞HDMI影音輸出去AV AMP再去TV HDMI 1 IN的
但我之後就手痕
買條靚VODKA HDMI, 由OPPO HDMI 2落AV AMP出聲, OPPO HDMI 1就去TV HDMI 2 IN出畫面

如果換線後, AV AMP冇再CAL過, 各聲道定位會亂和唔準

yuppi 發表於 2015-5-3 10:12

wadee 發表於 2015-5-3 08:52 static/image/common/back.gif
其實我意思是

類似問題我都試過,將由 amp 去 TV 果組 HDMI input set 做 "analogy in",咁就可以解決。

wadee 發表於 2015-5-3 10:25

yuppi 發表於 2015-5-3 10:12 static/image/common/back.gif
類似問題我都試過,將由 amp 去 TV 果組 HDMI input set 做 "analogy in",咁就可以解決。 ...

謝謝師兄{:6_193:}

Explorer 發表於 2015-5-3 10:32

Wadee Ching, 睇完你的post,我可不可以這樣理解:
1. auto cal時的組合,應該跟你以後用機時的組合(包括線材,輸出模式)一樣,auto cal才真正發揮作用;
2. 任何改動也應該從新auto cal,就算是換了插位、hdmi 線etc..;
3. 而且在聲畫分開輸出的清況下,也必須用聲音那邊cal,即使不能使用TV顯示。(在onkyo 5530上出現,會否喺其他機也一樣?)
如果有錯,請指正。
這個理解,跟cal投影、TV原埋如出一轍!

Reactor 發表於 2015-5-3 10:32

師兄寫得很用心。

但據我的認識,oppo bd分兩條HDMI出玩聲畫分線後,係一條HDMI直上電視出畫,另一條HDMI直入AV AMP 去喇叭出聲 (而這條是無需如師兄之前所言的再接上電視)。

分線後,真正改變咗的係畫的走法,而聲的走法是無變的(最多都係話轉咗不同的HDMI接口)。

AUTO CAL主要係要處理AV AMP 和多隻喇叭之間的協作關係。如果唔放心,每次有新玩具後都行多次AUTO CAL係無所謂的。

Explorer 發表於 2015-5-3 10:36

Wadee Ching, 睇完你的post,我可不可以這樣理解:
1. auto cal時的組合,應該跟你以後用機時的組合(包括線材,輸出模式)一樣,auto cal才真正發揮作用;
2. 任何改動也應該從新auto cal,就算是換了插位、hdmi 線etc..;
3. 而且在聲畫分開輸出的清況下,也必須用聲音那邊cal,即使不能使用TV顯示。(在onkyo 5530上出現,會否喺其他機也一樣?)
如果有錯,請指正。

Explorer 發表於 2015-5-3 10:39

如果有錯,請指正。

wadee 發表於 2015-5-3 11:28

Reactor 發表於 2015-5-3 10:32 static/image/common/back.gif
師兄寫得很用心。

但據我的認識,oppo bd分兩條HDMI出玩聲畫分線後,係一條HDMI直上電視出畫,另一條HDMI ...

要用多另一條hdmi由amp接電影,因隨多要睇amp設定畫面外,還有遊戲機等其他器材會經amp上電視出畫面
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 一開始就錯!!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。