MDLP 發表於 2015-4-29 21:07

dstfull 發表於 2015-4-29 20:38 static/image/common/back.gif
我了解汽車扭力同馬力的關係~~因中間在速度上扭力會加
但如果在音響上~ power 大 在音質上有何改善?
...

試過在同一款喇叭上
用過兩款唔同牌子Pro後級
事實發現有某牌子大功率
祇是大聲輸出時可以更加大聲
但細功率輸出時
對音質及驅動力沒有幫助

billy3310 發表於 2015-4-29 21:50

dstfull 發表於 2015-4-29 20:38 static/image/common/back.gif
我了解汽車扭力同馬力的關係~~因中間在速度上扭力會加
但如果在音響上~ power 大 在音質上有何改善?
...

標題係AV AMP
音效重要過音質
一定係越大越好
扭大3db要大一倍輸出
音嚮又吾係甘計
好睇個人喜好或音樂類型

dstfull 發表於 2015-4-29 22:20

多謝師兄~
如果在同一地點收同一分貝聲音
大walt 機可能出小D 力 ~ 有分別嗎?因我在想如果我平時只開五份二左右~~其實好鬼大聲了

gikifk 發表於 2015-4-29 22:43

点謂之五份二............................例如100是最大,40就是5份二

如果真係開40用來睇戲....................痾尿都無力喇

dstfull 發表於 2015-4-30 01:39

了解~我意思是唔知道有冇開到一半v
我當然冇試過扭盡幾多

kelvinchan 發表於 2015-4-30 01:46

dstfull 發表於 2015-4-30 01:39 static/image/common/back.gif
了解~我意思是唔知道有冇開到一半v
我當然冇試過扭盡幾多

扭盡喇叭頂得順...耳仔都聾啦...

其實最緊要自己啱聽啱用...

gikifk 發表於 2015-4-30 06:11

現在的av機全部數字化,你可以睇到你開幾大的,通常由1-100,舊款有由80~-20,但點都好都係一樣,你可以試下你開一半有幾大聲

wadee 發表於 2015-4-30 07:28

好唔好力我覺得不是用大細聲來講
首先要出到畫面上所有嘅聲
細聲但都要出齊所有聲先至顯到真正實力
正如之前有師兄講低轉數高扭力
當然這都同調整和器材有關
香港地有邊個可以日爆夜爆
好多都是晚間靜雞雞睇戲聽歌

wadee 發表於 2015-4-30 07:40

喇叭易唔易推,唔係講個喇叭大少,有好多書架都仲難攞過座地
你可以睇個喇叭靈敏度做參考
但只是參考,實際上又未必係
仲有amp或後級W數大小
理論上當然W數愈大愈好
但係咪又力大就得??
而每牌子計法唔同
就算同牌子新舊款都會唔同計法
又正如電視甘
有些是200hz,有些是800hz
但800hz反而有拖尾

MDLP 發表於 2015-4-30 10:38

nannan 發表於 2015-4-29 17:54 static/image/common/back.gif
45 260 125
(Post76 Android 手機版送出)

45>125>260
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: AV Amp walt 數問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。