Szelong 發表於 2015-4-25 12:06

笑話一則:喇叭箱

我屋企一路都有好多細細隻小強,但用過好多方法都殺唔哂,
尋晚睇睇下電視,係喇叭後面牆走左隻出嚟,捉唔到,轉頭又見一隻,
點知睇睇下原來係有三隻{:6_121:}

即時塞返對喇叭個反射孔,
有無ching 試過走左蟑螂入去,養左一班小朋友呢?{:6_176:}

ricoy288 發表於 2015-4-25 12:26

甘恐怖.{:6_130:}

遲下米大強.{:6_159:}

nannan 發表於 2015-4-25 12:28

聽過老鼠最愛喇叭箱
(Post76 Android 手機版送出)

babywa1119 發表於 2015-4-25 12:30

{:6_192:}好驚wo....
睇完都覺得凍...

Szelong 發表於 2015-4-25 12:36

ricoy288 發表於 2015-4-25 12:26 static/image/common/back.gif
甘恐怖.

遲下米大強.

好彩我個d 係德國小強,因為對面起樓,我左右三座係重災區,我朋友話佢屋企個D夜晚係廳開party

Szelong 發表於 2015-4-25 12:38

babywa1119 發表於 2015-4-25 12:30 static/image/common/back.gif
好驚wo....
睇完都覺得凍...

岩岩同朋友講開,佢有個客隻喇叭俾白蟻食哂,
piano black 面,但入面食通哂,佢一禁個頂成個散哂

keytai214 發表於 2015-4-25 12:44

要處理小強 ...
1. 要先清潔 家居
2. 殺盡 現有家中的小強 ... 小強蛋 ... ... 全屋 , 特別是廚房/ 廁所 清潔一次 ... ... 櫃底 ... sofa底 ... ... 床下底
3. 於 櫃內 放 肥皂 ... 於許可情況下,最好是肥皂水 ... 因 小強 怕 肥皂 ...
4. 於家外 門口 / 抽氣扇口 / 窗口 像畫符一樣 噴 Bio-kill 保而剋 ... 於超市有售 ... 有效期長的 殺蟲水 ... ... 可防止小強進入屋內 ... 幾個月 或 下雨天後再噴便可
5. 渠口 ... 定時 沖 漂白水
6. 用以下產品:
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z09.2.9.12.RZzz8t&id=17365565459&_u=pran1oo3d45

ricoy288 發表於 2015-4-25 12:44

Szelong 發表於 2015-4-25 12:36 static/image/common/back.gif
好彩我個d 係德國小強,因為對面起樓,我左右三座係重災區,我朋友話佢屋企個D夜晚係廳開party ...

要試下係水渠口嘖下剎虫水, 屋企門口圍邊(走廊)嘖剎虫水, 及天井位唔好開窗, 再屋內放藥餌, 睇下有冇幫助...

Szelong 發表於 2015-4-25 12:50

keytai214 發表於 2015-4-25 12:44 static/image/common/back.gif
要處理小強 ...
1. 要先清潔 家居
2. 殺盡 現有家中的小強 ... 小強蛋 ... ... 全屋 , 特別是廚房/ 廁所 清 ...

小強係食肥皂
http://annion.kingbig.idv.tw/cockroach/bolg/?p=2377

我試過用煙霧係廚房炸小強,走左百幾隻出嚟

Szelong 發表於 2015-4-25 12:51

ricoy288 發表於 2015-4-25 12:44 static/image/common/back.gif
要試下係水渠口嘖下剎虫水, 屋企門口圍邊(走廊)嘖剎虫水, 及天井位唔好開窗, 再屋內放藥餌, 睇下有冇幫助 ...

我放左好多藥係d 櫃後面,佢地好似知有毒,唔食
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 笑話一則:喇叭箱

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。