kl122002 發表於 2017-4-4 01:10

silvermoon 發表於 2017-4-4 01:02
多謝師兄! 請問仲有無邊隻BRAND係值得考慮埋? Thanks

HM (Harmonia Mundi), BIS, Hyperion, Channel Classics, Pentatone

silvermoon 發表於 2017-4-4 01:55

想請問埋 LSO / Linn record / Naim record 錄音質素如何? THANKS!

kl122002 發表於 2017-4-4 07:28

silvermoon 發表於 2017-4-4 01:55
想請問埋 LSO / Linn record / Naim record 錄音質素如何? THANKS!

我看牌子基於曲目先, 之後才是聲音的
Linn 都唔錯, 可是hifi 味重少少, 如果以音感行先, 不妨一入.
LSO 對我就欠少少吸引力,同場仲有Mariiinsky 這個牌子. 如果比較, 我覺Mariinsky 好過LSO (雖是由LSO 幫手出, 但真係好聲D)
Naim 就好似沒什麼是合我口味了{:6_136:} , 所以沒多說.

silvermoon 發表於 2017-4-4 12:06

kl122002 發表於 2017-4-4 07:28
我看牌子基於曲目先, 之後才是聲音的
Linn 都唔錯, 可是hifi 味重少少, 如果以音感行先, 不妨一入.
LSO...

明白! 因為以前玩CAS個陣都幾鍾意係Linn record個到搵歌, 不過佢地高清file唔錯, 但就唔知CD質素如何, thanks a lot!

kl122002 發表於 2017-4-4 13:23

silvermoon 發表於 2017-4-4 12:06
明白! 因為以前玩CAS個陣都幾鍾意係Linn record個到搵歌, 不過佢地高清file唔錯, 但就唔知CD質素如何, th ...

佢地出SACD , 可以放心

kongchai 發表於 2017-4-5 13:59

今日收到 UK 版的 Du Pre Elgar : cello concerto
終於集齊了 西德和英國版本
有時間可以比較一下它們了

題外話 ,UK 的黑面 CD 面真係好難處理 !

文次郎 發表於 2017-4-5 19:32

請問樓主,這張是甚麼碟來,我見咁平,咪買咗佢……

kl122002 發表於 2017-4-5 20:26

kongchai 發表於 2017-4-5 13:59
今日收到 UK 版的 Du Pre Elgar : cello concerto
終於集齊了 西德和英國版本
有時間可以比較一下它們了

黑面是真的唔易處理, 小心指紋同水{:6_136:}

kl122002 發表於 2017-4-5 20:46

文次郎 發表於 2017-4-5 19:32
請問樓主,這張是甚麼碟來,我見咁平,咪買咗佢……

Giulini 是名意籍指揮, 在EMI, DGG 都留下不少錄音, 最後材去了 Sony .
以錄音而言, Sony是他很後期了. 我覺得黃金時代是EMI 為主.

你手上的是入門類的曲目, 畫展, 和 火鳥

kongchai 發表於 2017-4-5 21:06

kl122002 發表於 2017-4-5 20:26
黑面是真的唔易處理, 小心指紋同水

KI 兄

有冇辦法清潔它呢 ?
頁: 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 [340] 341 342 343 344 345 346 347 348 349
查看完整版本: 只講古典CD, 任何廠都可以 ^_^

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。