silvermoon 發表於 2017-3-24 20:38

想問問唔同國家版本ge碟出黎d聲係唔係有一定差別?

kongchai 發表於 2017-3-24 20:44

kl122002 發表於 2017-3-24 19:12
唔值,
有西德入西德, 有英入英版, 打死都唔入日版.

最近同一碟入了西德和英國各一
收到後真係要比較一下先 {:1_253:}

kongchai 發表於 2017-3-24 20:46

cwyip 發表於 2017-3-24 19:24
老老實實 當年尼D金碟好似二百幾蚊 宜家抄到過千 我就不捨得買了 我自己買cd 上限五百only cd再 ...

有時係一時衝動
忍唔住入咗貴嘢 {:1_260:}

kongchai 發表於 2017-3-24 21:04

記憶所及
約兩年前 eBay一口買入價也是 $980
而家起 bid 也要過 $3000 以上了
真係嚇死人 !

kl122002 發表於 2017-3-24 21:11

cwyip 發表於 2017-3-24 19:24
老老實實 當年尼D金碟好似二百幾蚊 宜家抄到過千 我就不捨得買了 我自己買cd 上限五百only cd再 ...

因為經過了CD同黑膠 ,
我好難話CD可以俾到黑膠的果種感覺 : 用帶盤播古典 是我覺一定最好. 有人話MC可以再高分析力, 有又話MM可以有音律, 甚至MI頭聽吹管 都別樹一格...是旦了.
但始終兩種medium 是有唔同的特色. 黑膠是聲柔和絲連, CD是通透有力
魚與熊掌也.

CD, 可以的話是值得入 (當然別忘了還有新的錄音) .
唔同黑膠, CD 是無noise 的. 80年代出的CD花少少都可以播得好好, 存放得好就無事.
人人話以前的CD 走銀面, 我府上都有發生, 不過就是情數起來也只是十數餘張, 沒什麼人地叫的成lot 走晒銀面的事.

如果是黑膠花左, 那怕是新定舊, 真是跪地大喊{:6_137:}

kl122002 發表於 2017-3-24 21:13

silvermoon 發表於 2017-3-24 20:38
想問問唔同國家版本ge碟出黎d聲係唔係有一定差別?

有, 因為是母帶被取去不同地方製造.
mixing , engineering 的人唔同 , 場地用的喇叭唔用, 等等因素 都可以對聲音有出入.

silvermoon 發表於 2017-3-24 22:01

kl122002 發表於 2017-3-24 21:13
有, 因為是母帶被取去不同地方製造.
mixing , engineering 的人唔同 , 場地用的喇叭唔用, 等等因素 都可 ...

明白! 咁樣如果要搵靚聲ge碟就一定要先做功課查下邊個國家版本靚聲d? or 某國家ge版本出黎都偏向比較好? (e.g. 西德/德國?)

kl122002 發表於 2017-3-24 22:32

silvermoon 發表於 2017-3-24 22:01
明白! 咁樣如果要搵靚聲ge碟就一定要先做功課查下邊個國家版本靚聲d? or 某國家ge版本出黎都偏向比較好?...

{:6_136:} 好難一言而盡.
有些同好是只入日, 美, 歐 其一. 我覺是好視乎個人還有組合而定. 我自己偏好歐美, 日本也有但不是主流,除非非日不可.
日版是最多花巧野 ,什麼blu-spec (對了, 之前Denon PCM好似出過, cwyip兄可以去找找), SHM , HQ 定乜乜乜
反而歐美就一定是CD起步, 不然是SACD.

做功課是必須的, 但好難有一個統一的答案. 因為在吹好美版時, 自然找到文字講歐版好,日版好. 好多時是2手佬打稿.
做完功課之後是要放手去試. 真的, 會有時會買錯野好hurt, 不過依然值得.

如果乜都唔太知, 又唔太肯定, 可以入平價再版. 不然上youtube 聽基本的 (除非台電腦的speaker 好把炮)
我是會聽左支曲目, 明左之後再按次序找喜好的演出者, 版本.

silvermoon 發表於 2017-3-25 00:12

kl122002 發表於 2017-3-24 22:32
好難一言而盡.
有些同好是只入日, 美, 歐 其一. 我覺是好視乎個人還有組合而定. 我自己偏好歐 ...

Thanks!

我手上都有LPCD, XRCD, SACD, Blu-spec CD...但最鍾意都係普通CD....同埋錄音真係好重要! 好似今日先聽完隻chandos出品ge chopin夜曲, d鋼琴聲真係通透又有層次{:1_328:}

差器材遇上好錄音都可以出好聲, 但好器材遇到差錄音真係聽天由命...{:1_334:}

近排買左隻Ed Sheeran隻pop album, d錄音真係差到以為自己聽緊128kbps mp3...

kl122002 發表於 2017-3-25 06:55

好器材遇到差錄音 是應睇穿差錄音的不足一切, 比如聲簿, 沒層次, 失真, 動態不足等等.
反而好錄音, 真是即使器材普通, 比如是手提收音機連CDP果種, 都一樣聽得出是好聲

如果 好器材遇到差錄音 都出到好聲, 或要搞到出到好聲, 就真是苦了器材和自己了. (我知好多人做緊呢種事)

blue spec, HQ, 乜乜 ... 如果得閒上網要找張舊版可以仲好聲. 除非新版好方便, 一張有齊你想要的曲目
LPCD不是好東西, 早放早著.
K2什麼的也不外如是, 聲硬, 死實.
XRCD (早年) 則是不錯. 近年才出的就唔好搞了
SACD...
其實成個Sony-BMG-RCA living stereo 的SACD都係好野, 之前仲要HK$79一張, 抵到唔買真係蠢.
我覺Sony-BMG-RCA living stereo 好過 AP- RCA living stereo 版. AP 版聽落似是彷LP 多過真的用 SACD, 有時甚至柔順過頭.{:6_146:}
頁: 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 [334] 335 336 337 338 339 340 341 342 343
查看完整版本: 只講古典CD, 任何廠都可以 ^_^

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。