kl122002 發表於 2015-11-16 22:25

好奇一問, 如果要拇張古典出去試喇叭, 大家會找什麼錄音?
我打算去入過一台amp (Arcam A39 / A49) / 喇叭 (喇叭的目標是tannoy autograph mini)....

cwyip 發表於 2015-11-16 22:44

kongchai 發表於 2015-11-16 17:24 static/image/common/back.gif
cwyip 兄
又有你的心頭好
(Post76 Android 手機版送出)

今次要較定鬧鐘先

cwyip 發表於 2015-11-16 22:52

kl122002 發表於 2015-11-16 22:25 static/image/common/back.gif
我打算去入過一台amp (Arcam A39 / A49) / 喇叭...

Tannoy autograph mini 聽古典都一流 我朋友用了幾年 用luxman 平價旦合併機已好好聲 聽小品野 女聲一流 大爆棚就差D{:1_326:}

kl122002 發表於 2015-11-17 06:37

cwyip 發表於 2015-11-16 22:52 static/image/common/back.gif
Tannoy autograph mini 聽古典都一流 我朋友用了幾年 用luxman 平價旦合併機已好好聲 聽小品野 女聲一流...

我在鄰區都問緊相同的問題. 不過今晚同時都發覺, 台amp可能有少少事, 買唔買得成對喇叭就真是....{:6_198:}
點都好了 去試左喇叭先.

kl122002 發表於 2015-11-17 06:48

cwyip 發表於 2015-11-16 22:44 static/image/common/back.gif
今次要較定鬧鐘先

仲有好野
貓婆很久沒出場了

ADA 發表於 2015-11-17 07:28

kl122002 發表於 2015-11-16 22:25
我打算去入過一台amp (Arcam A39 / A49) / 喇叭...

如果係我,我會試火鳥同黃河。

kl122002 發表於 2015-11-17 08:16

ADA 發表於 2015-11-17 07:28 static/image/common/back.gif
如果係我,我會試火鳥同黃河。

火鳥我會帶, 黃河就未必, 反而在想falla的三角帽或者是holst的行星.
只是總不能只帶太多CD吧....而帶smpler又手上沒太多可以選擇....

如果主力用 saint seans 的sym 3 尾段會不會很過份?

ADA 發表於 2015-11-17 08:53

kl122002 發表於 2015-11-17 08:16 static/image/common/back.gif
火鳥我會帶, 黃河就未必, 反而在想falla的三角帽或者是holst的行星.
只是總不能只帶太多CD吧....而帶smpl ...

Saint Seans Organ 唔過份, 只係似玩野多過試聲! {:1_253:}

正如我有一次拎隻帝女花去試喇叭, 試到隔離鋪老闆都過嚟睇下係咪拆樓! {:1_260:}

kl122002 發表於 2015-11-17 13:30

ADA 發表於 2015-11-17 08:53 static/image/common/back.gif
Saint Seans Organ 唔過份, 只係似玩野多過試聲!

正如我有一次拎隻帝女花去試喇叭, 試到隔離 ...

帝女花我未用過, 不過我用過再世紅梅記, 試的是以前用過的proac, 記得引左好多人去聽. {:6_176:}
在老世都一齊聽之下, 大半日唱完成套劇.

家下都唔知係amp有事定點樣, 唔知入手邊部先.... {:6_187:}

kongchai 發表於 2015-11-17 17:57

今日收到的 Blue Face 碟
(Post76 Android 手機版送出)
頁: 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 [198] 199 200 201 202 203 204 205 206 207
查看完整版本: 只講古典CD, 任何廠都可以 ^_^

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。