gary928 發表於 2015-4-13 07:31

第一次買前置請教:Focal Aris 936 定KEF R700

新手請教,做左一輪功課,終於訂左隻AMP(PIONEER SC LX-88,貪佢有埋USB-DAC),應會買埋部PIONEER BLU-RAY LX-88(無錢買中置,SURROUND同埋SUB仔住,用部LX88聽住CD先 ).

前置喇叭揀剩依兩隻,唔識揀。希望各路高手指點下細路。

原產地: KEF R系列 MADE IN CHINA            FOCAL MADE IN FRANCE
價錢:    唔講幾多啦,但係折實左FOCAL貴$3000左右啦
外觀:    KEF靚仔D                        FOCAL都唔差
試聽後好難比較,FOCAL 在房仔關埋門試,KEF在舖頭的OPEN AREA試,如果硬要比較FOCAL係明顯好聽好多,聲音暖D有層次一D。

我唔知依兩隻算唔算同級,有無得比較,睇定價就差唔多,分別係$23XXX同$25XXX。

PS FOCAL轉左代理後,而家仲有冇專門店或陳列室之類,我見旺角係有D樓上舖有賣,但都唔齊款。(我嘅級數未可以用PM,如不方便公開店舖資料請暗示一下,我盡量去估。 )

先謝謝各位﹗

ykluk 發表於 2015-4-13 10:24

一對英國聲(不過新既KEF已經比較少咗濃厚英國聲而多咗高清味), 一個法國聲(音樂感好), 個人覺得乜spec咩樣邊度做都唔緊要, 最緊要係耳仔收貨, 樓主你鍾意Focal聲底就去馬啦~~!! {:9_426:}

講真大部分試音室聽出嚟既效果都未必一樣, 但聲底都會一樣, 你聽得出聲底唔同已經可以~~!! {:9_423:}

Reactor 發表於 2015-4-13 10:48

差10%價錢,緊係買自己喜歡的啦。

gary928 發表於 2015-4-13 13:31

明白,睇戲分別不大,一去到聽CD同埋試USB-DAC,立即分到。

另外請教
1. Focal去邊買好?
2. USB-DAC條線$2000樓下有咩推介?

謝謝!

pclai2000 發表於 2015-4-13 13:41

如師兄聽到Focal比KEF好,咁就去馬Focal啦,去友誠十三樓有Focal買

billy3310 發表於 2015-4-13 14:09

gary928 發表於 2015-4-13 13:31 static/image/common/back.gif
明白,睇戲分別不大,一去到聽CD同埋試USB-DAC,立即分到。

另外請教

要買focal真係無得點揀邉到買
得友成、美麗華…
佢地賣左甘多年有晒共識,大家都企得好硬
最近一次起友成下面果間九折再現金價簽咭
吾介意二手1028BE分别應該仲明顯

manlad760 發表於 2015-4-13 14:12

billy3310 發表於 2015-4-13 14:09 static/image/common/back.gif
要買focal真係無得點揀邉到買
得友成、美麗華…
佢地賣左甘多年有晒共識,大家都企得好硬

銅鑼灣原音睇睇。

billy3310 發表於 2015-4-13 14:23

manlad760 發表於 2015-4-13 14:12 static/image/common/back.gif
銅鑼灣原音睇睇。

我前、中、後都係用focal
用家買focal經驗
買focal一定要指定分銷商
因為focal手工其差,有問題要换容易啲
吾知原音係吾係指定分銷商

肥仔樂 發表於 2015-4-13 14:34

唔係講笑, 936 唔係FOCAL聲

gary928 發表於 2015-4-13 18:38

billy3310 發表於 2015-4-13 14:23 static/image/common/back.gif
我前、中、後都係用focal
用家買focal經驗
買focal一定要指定分銷商

吓?乜focal咁差嘅咩?佢made in france係我揀佢嘅原因之一喎。
咁佢分銷商係邊啲啊?尋日去過美麗華已經無擺focal啦!
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 第一次買前置請教:Focal Aris 936 定KEF R700

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。