hugomember 發表於 2015-4-13 18:48

肥仔樂 發表於 2015-4-13 14:34 static/image/common/back.gif
唔係講笑, 936 唔係FOCAL聲

係唔係因為轉咗用 F 音盤呢??

我之前去友誠聽過936,,不過唔係喺試意室, 係外邊, 感覺怪怪的, 個BASS唔太夠...

不過我好鐘意9系外型....

(不過果次係WALK IN 聽, 佢無準備下用50 WATTS嘅mcintosh去推....)

gary928 發表於 2015-4-13 19:17

hugomember 發表於 2015-4-13 18:48 static/image/common/back.gif
係唔係因為轉咗用 F 音盤呢??

我之前去友誠聽過936,,不過唔係喺試意室, 係外邊, 感覺怪怪的, 個BASS唔太 ...

哈哈!我新仔即係新仔,佢尋日用部pioneer av amp + Bly-ray 機播CD,我都收貨啦!

billy3310 發表於 2015-4-13 20:32

gary928 發表於 2015-4-13 18:38 static/image/common/back.gif
吓?乜focal咁差嘅咩?佢made in france係我揀佢嘅原因之一喎。
咁佢分銷商係邊啲啊?尋日去過美麗華已經 ...

個音箱有花有崩無得換至大問題
有得換怕乜
我對前置上代理貨倉揀到滿意至送貨
又可能依家果啲好好多呢
會進步家馬

billy3310 發表於 2015-4-13 20:38

gary928 發表於 2015-4-13 19:17 static/image/common/back.gif
哈哈!我新仔即係新仔,佢尋日用部pioneer av amp + Bly-ray 機播CD,我都收貨啦! ...

正正focal 特性
易推,吾駛大瓦數,吾駛貴價amp
都容易令人收貨
當然越大越貴推乜野都一定無壞

肥仔樂 發表於 2015-4-14 09:21

唔同左聲傘.=/= 唔好..慢晒... 唔係以前7,8,9 10係禁聲傘...鐘意無問題..

gary928 發表於 2015-4-14 11:24

其實咁樣比較之下,隻KEF R700係咪完全比下去?有無KEF用家comment一下?

hugomember 發表於 2015-4-14 13:54

gary928 發表於 2015-4-14 11:24 static/image/common/back.gif
其實咁樣比較之下,隻KEF R700係咪完全比下去?有無KEF用家comment一下?

成條THREAD都無人講過KEF, 點解你會覺得: 隻KEF R700係咪完全比下去???

買KEF , 聽歌睇戲都適合~~

mistaleung 發表於 2015-4-14 14:16

performance-wise i will choose KEF over Focal.

Other than these two choices,i would pick Revel personally.

kelvinchan 發表於 2015-4-14 18:10

師兄,如果你在open area試,一對在試音房試,兩者比較並唔公平,但如果效果相差唔遠,咁open area果度番到屋企應該更會提升,反正試音房裏面嘅通常落晒補品,番到屋企多數會冇咁好,同埋我會建議你帶自己CD去試,其實我自己聽過P記Lx88 amp加KEF R700行biamp效果非常滿意,同埋最後再諗下計埋二手價,KEF好硬同實有人接,希望幫到你
(Post76 Android 手機版送出)

kelvinchan 發表於 2015-4-14 18:11

hugomember 發表於 2015-4-14 13:54 static/image/common/back.gif
成條THREAD都無人講過KEF, 點解你會覺得: 隻KEF R700係咪完全比下去???

買KEF , 聽歌睇戲都適合~~ ...

讚同,兩方面比較KEF在Focal之上
(Post76 Android 手機版送出)
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 第一次買前置請教:Focal Aris 936 定KEF R700

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。