小瑟 發表於 2015-3-12 11:51

kunilam 發表於 2015-3-9 21:38 static/image/common/back.gif
第二篇,講下唔太適應既地方先,Music Library 管理。

若各位用開iPod 而無用其他野如RockBox,你個Librar ...

嘩…你玩到咁癲,我係file manager當file咁過落a17炸, 聽歌時都係睇folder叫搵歌,勁old school呀。{:6_201:}{:6_201:}{:6_201:}
(Post76 Android 手機版送出)

kunilam 發表於 2015-3-12 21:08

有啲受寵若驚添,呢篇野竟然變成科林熱話!多左動力再寫多幾段A15體驗。

kunilam 發表於 2015-3-12 22:16

第五又二分一篇DSD檔播放 V2

因為上一篇個SampleRates 轉換上,糸基礎設定上有不足,所以呢個Topics 再補充番。

個 DSF File, 若利用 XLD 轉至 A15 可播放而冇太多無謂 Noise, 應該糸 DSD importer setting 用 32:1 Decimation, 而糸 Output Format, 我一直較喜歡用 AIFF, 個設定糸 Same as Original, 若以呢兩個 settings,轉出黎就糸 24/88.2, 亦糸XLD 作者建議若用24bit Integer 既SampleRates 其中一個。

至於聽感?同上一篇結果一樣。轉出黎既 24/88.2 AIFF 糸明顯細聲左, 有冇方法修正?個 DSD importer setting 中最低,可以較 Gain Setting, 試過+3db, 同+6dB. 轉出黎聽過,雖然三個 Files Size 一樣,但用 md5 checksum, 三個 Files 糸完全唔同。而音量方面,以+6果個糸同 Volume 設定下,最接近完本既 DSF File ; 但糸米+6dB就糸最好?我有少少保留,因為我知道有唔少師兄轉檔(包括我),盡量都 Same as Original, 唔鍾意加任何改動。但考慮到放糸A15聽,若轉歌時有時大時細聲,仲要冇線控較番岩聲,我會 Compromise, 用 +6 dB , 唔使時大時細聲。

點解上一篇冇提加 Gain Adjustment ? 因為做左都冇分別, 都糸甘細聲,而且用 MD5 CheckSum根本三個 Files 糸一樣,當時我都好奇怪。今晚用32:1 Decimation, 再轉三個出黎,就三個都唔同。可能就糸 XLD 作者講,你用太高 SampleRates 轉出黎,就只糸多左D Noise.

但除左大細聲,自己就真糸唔太聽得到個 24/88.2, 同 16/44.1 AIFF 糸 A15既分別了。估計原因,上一篇打左唔再打了。

有一張圖糸 Wiki 睇到,糸用圖像比較各類 Bit/SampleRates 既 Files, 都幾有趣,Attach 埋俾大家睇下

kirinben 發表於 2015-3-13 00:51

見解精采 , 正到極點{:1_351:}

eric_explorer 發表於 2015-3-13 19:35

精彩報告 !!!

teddyleung 發表於 2015-3-13 21:46

係 iTunes play list 成個拉入 CONTENT TRANSFER 就會有埋 PLAY LIST !
一樣好方便。唔會將 音檔重複 @ MP3 PLAYER

重申:Sony A16 + A3 + 1ADAC 用家

kunilam 發表於 2015-3-13 22:10

第六篇 Jazz 曲目

寫左幾篇,都未到自己最鍾情既曲目: Jazz 。今篇開始寫呢一個,要選擇既曲目,其實可以好多;但要同時有 HRA 檔,就立刻想到呢一隻 : Chris Botti in Boston 。

不過,可能比較 CD 同 Bluray ( Bluray 同 DVD 編排糸一樣) 唔得客觀,因為 CD 糸唔順序放曲目,但最少錄既內容糸一樣。
(見圖一,二)

Source:

Chris Botti in Boston (CD Ripped) 16/44.1 AIFF
Chris Botti in Boston(Bluray Ripped) 24/48 ALAC
主要聽糸 Emmanuel 同 Glad to Be Unhappy

前言:
大家可能好奇怪,點解 Bluray Ripped 出黎唔用 AIFF, 而用 ALAC。因為想同時做埋同 iPod Classic 對比,因為 iPod Classic 7th , 糸可以播放 24/48 既 ALAC ( AIFF 唔得)。你無睇錯,因為部機同時要支援 Video 播放, Video 既音頻部份,糸要去到24/48 。所以,iPC 糸可以 Play 24/48 ALAC 既。

過程:

(1) A15 Play 16/44.1 AIFF
(2) A15 Play24/48 ALAC
(3) iPod Play 16/44.1 AIFF
(4) iPod Play 24/48 ALAC

只直出聽左一輪先,結果糸 : (以喜歡程度排序)

(3) > (1) > (4)> (2)

出現呢個情況,開始都唔糸好信,但重覆 Loop多一次,糸覺得原CD Rip 出黎既聽感好好多, 個BluRay Ripped 糸偏細聲,而且,細節位唔夠清楚。例如,Glad to Be UnHappy, 其中有一段,糸彈大提琴,個 BD ALAC只聽到糸提緊,而 CD 既 AIFF糸相對清楚同仔細。

至於點解,真糸要我揾原因,會糸有以下可能原因。

一、個 BD Ripped 我 Rip 得差,令佢失真左。至於糸咪,無得考究,因為甘Rip無 AccurataeRip 數據 Check。

二、(我估糸主因) 呢隻CD 既 Mastering 做得好。始終,糸 Live Concert 現場收音,隻 BD 音樂糸假設有畫面同步情況下,俾你欣賞,而唔糸只供你當歌黎播放,所以無進行到以純聆聽情況下既優化混音;然而,呢隻 CD 獨立再進行混音編排,以你去欣賞音樂重新排序一次。所以 CD 同 BD既曲目排序唔同!更重要,無出現本地演唱會CD既情況,一套CD, 兩隻碟,甚至三隻碟。好老實,甘樣出,只糸一個紀錄,個 Mastering 相信做少好多野,但又令你覺得好抵,因為套碟可能糸貴少少甚至糸同單碟價。

本身都唔喜歡本地演唱會既CD, 印象最深刻,就糸張學友 2004 活出生命演唱會 CD, 佢唱傷追人同小城大事既過場,當時過晒拍手位,有音樂起,但未開始唱。有兩位小姐,大叫左 : “學友 !” 。 坦白,糸相當討厭。類似情況糸其他本地演唱會碟經常有。依家諗深一層,唔應該怪責個觀眾,而糸個演唱會CD負責Mastering 既責任。若只糸一五一十將現場收錄到放系CD, 完全無用音樂聽賞而出隻碟,系一種失職。而 Chris Botti 呢隻碟既 Mastering, 令我完全可以忘記畫面,靜心欣賞音樂。

講左好多唔關 A15既感想,歸番位先。同iPC 比,糸比落左少少。可能 Jazz 呢一類曲目,真糸唔糸 A15強項。而且,好大機會我先入為主,呢隻碟,尤其呢兩首,真糸聽左過百次至少 (若過無過千), iPC 既聲,已經入透骨!

不過,今次入A15既其中一個定位糸街方便用,Jazz 呢類比較少系街聽,都唔糸一個大問題。有時糸街用in ear 聽歌,其實最主要,糸唔想俾周圍既噪音騷擾,聽乜野曲目,根本已經次要。

kunilam 發表於 2015-3-13 22:19

真糸要多謝糸呢條 Thread留過言同加過分既師兄,小弟買玩具,一向好少做報告心得,今次算糸第一次做,見到你地評分,實在糸一種鼓勵。謝謝。

kunilam 發表於 2015-3-13 22:21

teddyleung 發表於 2015-3-13 21:46 static/image/common/back.gif
係 iTunes play list 成個拉入 CONTENT TRANSFER 就會有埋 PLAY LIST !
一樣好方便。唔會將 音檔重複 @ MP3 ...

其實就糸想慢慢試下唔用 iTunes管理 ; 但,真糸太方便,一時三刻好難完全唔用 。

keigo912 發表於 2015-3-14 06:44

精彩{:6_193:}
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 菓粉愚公移山式既Sony NZW-A15 使用報告及小小心得

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。